Συνέντευξη στην εφημερίδα “Metro” και το δημοσιογράφο Γιώργο Κατσίγιαννη
Ο Τουρισμός ίσως είναι ο μοναδικός τομέας από τον οποίο στην παρούσα φάση η χώρα μπορεί να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη και κυρίως να τροφοδοτήσει την αναπτυξιακή της προοπτική. Σε επίπεδο προετοιμασίας τι είδους πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη από την δική σας πλευρά; Αν μας έμαθε κάτι η κρίση αυτό είναι να δουλεύουμε συλλογικά για το […]
Ο Τουρισμός ίσως είναι ο μοναδικός τομέας από τον οποίο στην παρούσα φάση η χώρα μπορεί να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη και κυρίως να τροφοδοτήσει την αναπτυξιακή της προοπτική. Σε επίπεδο προετοιμασίας τι είδους πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη από την δική σας πλευρά;
Αν μας έμαθε κάτι η κρίση αυτό είναι να δουλεύουμε συλλογικά για το καλό του τουρισμού. Για πρώτη φορά μαζέψαμε γύρω από ένα τραπέζι όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν στον τουρισμό και μαζί ιεραρχήσαμε προτεραιότητες. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, οι φορείς, οι επιχειρηματίες, οι ξενοδόχο-υπάλληλοι, ακόμα και μη κυβερνητικές οργανώσεις σκύψαμε πάνω στα προβλήματα του τουρισμού και ξεκινήσαμε δουλειά, με συνέπεια και στόχευση.
Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να κρατήσουμε τις αφίξεις του 2010 στο ίδιο επίπεδο με το 2009 και το καταφέραμε. Αποπληρώσαμε μεγάλο μέρος του χρέους μας στα ξένα μέσα επικοινωνίας και προβολής, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την βίζα, οι επιχειρηματίες χαμήλωσαν τις τιμές τους, προσκαλέσαμε δεκάδες δημοσιογράφους και ταξιδιωτικά γραφεία από όλο τον κόσμο για να δουν πόσο ασφαλής προορισμός είναι η Ελλάδα και εγγυηθήκαμε το κόστος καθυστέρησης της αναχώρησης του κάθε επιβάτη για να πείσουμε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Πολύ σημαντικό επίσης ότι ξεκινήσαμε για πρώτη φορά την προώθηση της Ελλάδας στο πιο διεισδυτικό μέσο, το διαδύκτιο.
Αμέσως μετά κοιτάξαμε να μειώσουμε το κόστος για τους επιχειρηματίες που φέρνουν κόσμο στην Ελλάδα. Μειώσαμε το ΦΠΑ των καταλυμάτων, μηδενίσαμε το κόστος προσγείωσης, απογείωσης και παραμονής των αεροπλάνων, επιδοτήσαμε θέσεις εργασίας μέσο του ΟΑΕΔ για να μείνουν περισσότερους μήνες οι υπάλληλοι στην δουλειά, και προχωρήσαμε στην άρση του καμποτάζ για να δημιουργηθούν νέες συνθήκες ανάπτυξης της κρουαζιέρας.
Αναπτύξαμε μια νέα στρατηγική προώθησης της Ελλάδας σε κάθε αγορά ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και να μειώσουμε το κόστος. Σήμερα έχουμε καταφέρει και να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες αγορές αλλά και να κάνουμε τα πρώτα σημαντικά ανοίγματα στις ανερχόμενες. Σε άλλες περιπτώσεις τις προσεγγίζουμε μόνοι μας και σε άλλες σε συνεργασία με άλλες χώρες όπως την Τουρκία, το Ισραήλ και σύντομα με την Αίγυπτο.
Τώρα στρέφουμε την προσοχή μας στις υποδομές και τις επενδύσεις. Το επικείμενο νομοσχέδιο έχει στόχο να ορίσει την έννοια της τουριστικής κατοικίας σε ένα πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις διεθνούς αγοράς αλλά και στις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού περιβάλλοντος. Παράλληλα προωθούμε ρυθμίσεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων. Η ΕΤΑ είναι ένας από τους φορείς που έχει να κερδίσει από τις προωθούμενες ρυθμίσεις και αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Κάποια από τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ έχουν ενταχθεί στο fast track και κάποια που δεν μπορεί να αξιοποιήσει, τα παραχωρούμε στις Καλλικρατικές Περιφέρειες και τους Δήμους μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης.
Τον τελευταίο καιρό κλιμακώνεται η κριτική που δέχεστε αναφορικά με την πολιτική των χορηγιών που ασκείτε μέσω του ΟΠΑΠ. Τι απαντάτε;
Την καλόπιστη κρητική την έχουμε αξιοποιήσει και ενσωματώσει για να κάνουμε την πολιτική χορηγιών και κοινωνικής εταιρικής ευθύνης διάφανη και βασισμένη σε συγκεκριμένα κριτήρια. Σταμάτησαν οι χορηγίες – ρουσφέτια σε συλλόγους και σωματεία και οι τώρα δίνονται σε τομείς και δράσεις που πραγματικά πιάνουν τόπο, ενώ κάθε χορηγία ανακοινώνεται στο διαδίκτυο. Για να πάρει κάποιος χρήματα πρέπει να έχει καταγραφεί στο μητρώο επιχορηγούμενων φορέων και να δείχνει τι κάνει τα χρήματα που παίρνει. Κριτήρια έχουν μπει και στα διαφημιστικά πακέτα ενώ για πρώτη φορά μπήκαν ρήτρες βίας σε ομάδες και σύντομα θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρές μέχρι να καταλάβουν οι ομάδες ότι θέλουμε να τελειώνουμε με την βία στα γήπεδα.
Και, φυσικά, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εξετάζει κάθε καταγγελία που αφορά την παραβίαση αυτών των κριτηρίων. Όμως τα κριτήρια και η διαφάνεια έφεραν και γκρίνιες από όσους είχαν στο παρελθόν προνομιακές σχέσεις και ένα μέρος της κριτικής είναι κακόπιστο και έρχεται από όσους ξεβολεύτηκαν από τα κριτήρια που βάλαμε. Αυτοί που κατηγορούν με στόχο να εισπράξουν θα καταλάβουν σύντομα ότι οι καιροί αυτοί πέρασαν.
Κυρίαρχος μας στόχος είναι να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό και αυτό μπορεί να γίνει και φέρνοντας περισσότερους επισκέπτες στην χώρα μας και προσελκύοντας επενδύσεις που αναβαθμίζουν τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για το πρώτο έχουμε ήδη απτά αποτελέσματα που μας δίνουν ελπίδες. Για το δεύτερο υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει μέχρι η Ελλάδα να ξαναγίνει πόλος έλξης επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε τι ποσό κοστολογείται ότι ανήκει στον τομέα ευθύνη σας και τι κέρδη μπορεί να αποφέρει;
Μπορεί τα λεφτά να τα κατασπατάλησε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά στην Ελλάδα «πλούτος υπάρχει» και είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητος. Δεν μιλάω μόνο για περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν όπως το παλιό αεροδρόμιο, τα Ολυμπιακά Ακίνητα και την περιουσία της ΕΤΑ. Εκεί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες αλλά υπάρχουν και πολλές αγκυλώσεις του Ελληνικού δημοσίου που πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν ελπίζουμε να μας αποφέρουν τα οφέλη για τα οποία ελπίζουμε. Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να απεγκλωβίσουμε την τουριστική περιουσία του δημοσίου και η αξία της θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον θα το καταφέρουμε και από το ενδιαφέρον που υπάρχει στις διεθνής αγορές.
Όμως ο αναξιοποίητος πλούτος της Ελλάδας δεν βρίσκεται μόνο εκεί. Βρίσκεται στις φυσικές ομορφιές, στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στην νέα δημιουργία που σήμερα δεν είναι γνωστή. Εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους που αναβαθμίζουμε για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες τους καλύτερα, αναδεικνύουμε κάθε τι που έχει αξία όπως τα σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ, και όλο τον πλούτο των εμπειριών που μπορεί κανείς να ζήσει στην Ελλάδα. Εμπειρίες όπως να τρέξεις την αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου, να ανεβείς τον Όλυμπο τον οποίον όλοι οι ξένοι μαθαίνουν στο σχολείο, να ακολουθήσεις τη διαδρομή του Αποστόλου Παύλου αλλά και να χαρείς τις πόλεις μας όπως την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Εμπειρίες που ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστες στους επισκέπτες μας. Έχουμε προχωρήσει σε προγράμματα που μπορούν να αλλάξουν αυτό το σκηνικό και αν τα καταφέρουμε, τα αποτελέσματα για την Ελλάδα θα είναι εντυπωσιακά.
Η πληροφορία ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για να αναλάβουν την οικονομική διαχείριση του Μουσείου της Ακρόπολης ευσταθεί? Και αν ναι υπάρχει ζήτημα εκχώρησης σε ιδιώτες του “ταμείου” της Ακρόπολης;
Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Αλλά κανείς δεν θα τολμούσε να μας το εκφράσει διότι ξέρουν την απάντηση που θα εισπράξουν.
Στο υπουργείο Πολιτισμού έχετε μετρήσιμα αποτελέσματα για τις αναγκαίες περικοπές που ζητά το υπουργείο οικονομικών;Στο Υπουργείο μας δεν σκεφτόμαστε με όρους περικοπών. Από την πρώτη στιγμή βάλαμε στόχο την αύξηση των εσόδων για να ελαχιστοποιήσουμε τις περικοπές που θα πρέπει να κάνουμε και έχουμε πολλές ευκαιρίες να το πετύχουμε. Έχουμε, για παράδειγμα την δυνατότητα να αυξήσουμε τα έσοδα από την εμπορική αξιοποίηση του διαδικτύου, από τη σωστή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των πωλητηρίων τους και από την αύξηση των εσόδων των εποπτευόμενων φορέων μας. Δεν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε τυχαία. Όταν για παράδειγμα είχαμε φορείς που δίνανε περισσότερες προσκλήσεις, και δεν εννοώ σε σχολεία και σε ΑΜΕΑ, από ό,τι πουλούσαν εισιτήρια μην σας κάνει εντύπωση ότι πέσανε έξω. Σήμερα, από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη μέχρι το Φεστιβάλ Αθηνών και από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης μέχρι τη Λυρική Σκηνή οι εποπτευόμενοι φορείς βλέπουν άνθιση στα έσοδά τους. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα αλλά έχουμε και πολλές ευκαιρίες. Και προφανώς όπου βρούμε και άλλη σπατάλη θα τη σταματήσουμε όπως το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλίσει στους πολίτες μια σίγουρη προοπτική με χρονοδιάγραμμα για επιστροφή σε καλύτερες μέρες. Δημιουργείται η εντύπωση ότι καθησυχάζετε την κοινωνία με παραπλανητικές διαβεβαιώσεις για τη μη λήψη μέτρων προκειμένου να κερδίσετε πολιτικό χρόνο και στο τέλος τις επώδυνες αποφάσεις τις εμφανίζετε ως αναπόφευκτες. Είναι λάθος αυτή η ερμηνεία;
Προφανώς και είναι λάθος. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει ούτε μέρα αν δεν έλεγε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιους χειρισμούς. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που είπαμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό και πληρώνουμε το κόστος μίας κατάστασης που κληρονομήσαμε. Σήμερα η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση αλλά είναι ακόμα ευάλωτη διότι η πορεία της δεν εξαρτάται μόνο από τον οικονομικό σχεδιασμό αλλά και από το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Τα σημάδια της ανάκαμψης έχουν αρχίσει να διαφαίνονται αφού παρατηρείται αύξηση στις εξαγωγές και σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού. Ο δικός μας ρόλος είναι να διασφαλίζουμε τις συνθήκες εκείνες που θα συνεχίσουν αυτήν την πορεία και θα οδηγήσουν στη συντομότερη έξοδο από την κρίση. Όμως υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Είναι κυρίως αυτοί που ξεβολεύτηκαν από τις πολιτικές της κυβέρνησης, αυτοί που νομίζουν ότι μπορούσαν να χαίρονται τα προνόμια τους σε βάρος των πολλών. Αυτοί είναι εκείνοι που δεν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει κατά καιρούς αρρυθμίες, ενώ γίνεται πολύς λόγος για την ανυπαρξία συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των υπουργών. Εκτιμάτε ότι πρέπει να αλλάξει το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της;
Η κυβέρνηση αυτή είναι ίσως η πρώτη εδώ και καιρό που έχει συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένες προθεσμίες. Και σαν αποτέλεσμα, σε λίγο χρόνο έχει παράξει τεράστιο έργο. Είχαμε συνηθίσει οι υπουργοί να μην είναι υπόλογοι ούτε ως προς χρονοδιαγράμματα, ούτε ως προς πολιτικά αποτελέσματα. Αυτό έχει αλλάξει και οι αλλαγές που επιχειρούνται είναι θεμελιώδους σημασίας και αυτό απαιτεί τον συντονισμό πολλών φορέων. Φυσικό είναι να γίνονται λάθη όπου γίνεται πολύ δουλειά και αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει. Την ώρα της κρίσης αυτό που πρέπει να μας τρομάζει είναι η απραξία και για αυτό δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει αυτή τη κυβέρνηση.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως η αριστερά, θεωρούν πως δεν έχετε την λαϊκή νομιμοποίηση για την πολιτική που ακολουθείται και πρέπει να προσφύγετε στον ελληνικό λαό. Μήπως είναι λύση η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Μόνο συγκεκριμένα μικρά και μεγάλα συμφέροντα θέλουν να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές και το θέλουν για δικούς τους και όχι για εθνικούς λόγους. Η πλειοψηφία της κοινωνία έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένη να βγει από την κρίση και θέλει μια κυβέρνηση που θα πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται πετύχει η χώρα να ανακάμψει. Αυτή η πλειοψηφία συμμετέχει σε μια μεγάλη προσπάθεια και περιμένει αποτελέσματα. Μιλάω για πολίτες που δεκαετίες ολόκληρες έβλεπαν το πάρτι των λίγων και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, για τις υγιείς δυνάμεις της δημιουργίας και της εργατικότητας που έβλεπαν την χώρα να χάνει την μια ευκαιρία μετά την άλλη, που έβλεπαν την σπατάλη και την διαφθορά να μας επιβάλλεται. Αυτοί οι πολίτες κρατούν στάση αναμονής προς την κυβέρνηση και απαιτούν όχι μόνο να συνεχιστεί η προσπάθεια αλλά και να διευρυνθεί. Υποχρέωση μας, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, είναι να μην χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός αλλά να κάνουμε την δουλειά που χρειάζεται για να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι δυνατή.