Για το Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαΐτση Αποστολάτου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τη διοικητική και υπηρεσιακή υπαγωγή του Ναού του Επικουρείου Απόλλωνα

Κύριε συνάδελφε, κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής, το θέμα που θίγεται σήμερα είναι πάρα πολύ σοβαρό, διότι έχει διχάσει πολλές διαφορετικές ομάδες. Έχει διχάσει τους πολίτες της Μεσσηνίας και της Ηλείας, έχει διχάσει άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσίες του Υπουργείου, έχει διχάσει κόμματα και έχει διχάσει και Βουλευτές μέσα σε κόμματα και είναι μια απόφαση, την οποία είχε πάρει το Υπουργείο κατά την Υπουργία του προκατόχου μου και νυν Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αρκεί μονάχα να σας πω ότι είτε άτυπα είτε τυπικά, αυτή την ερώτηση μου την έχουν κάνει όλοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, όλοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ηλείας, μου την έχετε κάνει εσείς από το ΛΑΟΣ επανειλημμένα, μου την έχουν κάνει Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης, μου την έχει κάνει και ένας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατά την περίοδο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και όταν ήρθα εδώ για να απαντήσω την ερώτηση, που ήταν η ίδια μέρα με την ανάληψη της αρχηγίας του κ. Σαμαρά, ο εν λόγω Βουλευτής δεν ήρθε ποτέ και δήλωσε κώλυμα. Τόση είναι η ένταση που προκαλεί αυτό το θέμα στην ελληνική κοινωνία, γι’ αυτό, κυρία Πρόεδρε, θα ζητήσω λίγο την ανοχή σας στο χρόνο, για να εξηγήσουμε μερικά από τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο εν λόγω θέμα. Είναι αλήθεια, όπως λέτε και στην ερώτησή σας ότι ο ναός αυτός είναι ένα μνημείο μείζονος ιστορικής σημασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό και αυτό το έχει αναγνωρίσει και η UNESCO από το 1986, όταν το ονόμασε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η ελληνική πολιτεία έχει επενδύσει πάρα πολλά σε αυτό.

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το σημερινό οργανισμό του Υπουργείου, οι περιφερειακές του υπηρεσίες έχουν αρμοδιότητα για τον έλεγχο, προστασία και διαχείριση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων που υπάγονται γεωγραφικά στα διοικητικά όρια του νομού. Μέχρι πρόσφατα το μνημείο αυτό υπαγόταν στην έβδομη Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία ήταν αρμόδια για την Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Το 2006, όμως, δημιουργήθηκε η ΛΗ’ Εφορία Μεσσηνίας, η οποία ζήτησε να γίνει υπεύθυνη γι’ αυτό το μνημείο. Χρόνισε η απόφαση αυτή και το 2009 -10 Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζω την ημερομηνία- δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης διόρθωση σφάλματος για την απόφαση του 1986 και έφερε το μνημείο του Επικούρειου Απόλλωνα στη ΛΗ’ Εφορία Αρχαιοτήτων στη Μεσσηνία. Η διόρθωση σφάλματος έγινε και σε πολιτικά άστοχο χρόνο, διότι είχαν ξεκινήσει οι τελευταίες εκλογές, αλλά και με υπηρεσιακές διαδικασίες, οι οποίες έμοιαζαν ελλιπείς, τουλάχιστον.

Αμφισβητήθηκαν τα κίνητρα αυτής της απόφασης, υπήρξε αρκετά μεγάλη συζήτηση πάνω στο θέμα, πολλές ερωτήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο και εγώ σε κάθε μια από αυτές τις ερωτήσεις είπα ότι θα συμβουλευτώ και το νομικό συμβούλιο του κράτους.

Το νομικό συμβούλιο του κράτους, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Ζ’ τμήματος νομικού συμβουλίου, αποφάνθηκε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, η διόρθωση σφάλματος της υπουργικής απόφασης του 1986, δεν ήταν νόμιμη. Δεν ήταν νόμιμη, ως διαδικασία διόρθωσης σφάλματος, διότι η διόρθωση σφάλματος μπορεί να γίνει μόνο για γραφικά ή λογιστικά σφάλματα και στην προκειμένη περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε λογιστικά ή γραφικά σφάλματα.

Αντίθετα, προσετέθησαν στην απόφαση νέα στοιχεία. Δηλαδή, φεύγουν οι λέξεις «Φιγαλεία» και «Νομός Ηλείας» και προστίθενται οι λέξεις «Δήμος Είρας», καποδιστριακός δήμος ο οποίος ιδρύθηκε μετά το 1986, και «Νομός Μεσσηνίας». Άρα η διόρθωση του σφάλματος δεν μπορεί να σταθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Και η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου καθορίζει και τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και επιμένει ότι πρέπει να αποστείλουμε στο Εθνικό Τυπογραφείο έγγραφο που θα ζητά να γίνει απάλειψη της διόρθωσης του σφάλματος της 10ης Σεπτεμβρίου 2009 και επαναφορά της υπουργικής απόφαση του 1986.

Μιας που καταχράστηκα το χρόνο, θα εξηγήσω μετά ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε. Αρκεί, όμως, να σας πω ότι το πρώτο βήμα που θα κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και είμαι στη διάθεσή σας στη δευτερολογία μου για περαιτέρω.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαΐτση Αποστολάτου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τη διοικητική και υπηρεσιακή υπαγωγή του Ναού του Επικουρείου Απόλλωνα

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Αντιπρόεδρε, στην πρωτολογία μου εξήγησα τι κάναμε και γιατί το κάναμε, γιατί ακολουθήσαμε μια σωστή διαδικασία πάνω σ’ αυτό το θέμα, γιατί επιβαλλόταν να κάνουμε μια σωστή διαδικασία πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Θα ήταν εύκολο για μικροκομματικούς λόγους να διορθώσουμε ένα λάθος με ένα άλλο λάθος. Αποφασίσαμε όμως ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. Το σωστό ήταν να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία για να δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα, μέσα από ένα πραγματικά γόνιμο διάλογο πάνω σ’ αυτό το θέμα το οποίο δεν θα αφορά μόνο το πού υπάγεται το μνημείο, αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το αναδείξουμε και να το αξιοποιήσουμε για το καλό της περιοχής. Σε αυτόν το διάλογο σαφώς πρέπει να συμβάλει η κοινωνία των δύο νομών, αν όχι και των Αρκάδων για ιστορικούς λόγους, όπως επίσης μια επιτροπή σοφών και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος διάλογος θα είναι γόνιμος, διότι αυτή η μεταφορά, εάν και όποτε γίνει, θέλει μια υπουργική απόφαση και εγώ αν είναι να υπογράψω μια τέτοια απόφαση, θέλω και να ξέρω ότι κάνω το σωστό, αλλά και η κοινωνία να ξέρει γιατί το κάνω.

Αναφέρεσθε όμως στην ερώτησή σας, αλλά και στη δευτερολογία σας στη σημασία του μνημείου και εδώ θέλω να πω κάτι το οποίο θα πάρω από τα λόγια σας. Αν δεν ήταν τόσο λυπηρό, θα ήταν σχεδόν διασκεδαστικό ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι θα μείνουν στην ιστορία για το ναό τον οποίο έφτιαξαν. Εμείς θα μείνουμε στην ιστορία επειδή καταφέραμε να μεταφέρουμε το ναό δύο φορές χωρίς να αλλάξουμε ούτε τα όρια του νομού ούτε το χώρο στον οποίο βρίσκεται ο ναός. Θα μείνουμε στην ιστορία για μια απίστευτη τοπικιστική λογική με μια απίστευτη γραφειοκρατία που, αν δεν εντυπωσίαζε, θα τρομοκρατούσε.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό οτιδήποτε κάνουμε να γίνει σωστά, να γίνει με τη σωστή διαδικασία, να γίνει με γνώση του γιατί το κάνουμε και να γίνει έτσι ώστε το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς να είναι η πραγματική ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του μνημείου το οποίο οφείλουμε επιτέλους να σεβαστούμε γι’ αυτό που είναι.

Σας ευχαριστώ πολύ.