Ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος βρέθηκαν σήμερα τις εγκαταστάσεις του γηπέδου Tae Kwon Do στο Φάληρο, συναντώντας τη θεατρική ομάδα X-act, η οποία πραγματοποιεί πρόβες στην αίθουσα «Ορέστης», όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Χώρος στην Τέχνη», στο γυάλινο κτίριο του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Οι πρόβες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αξιοποίησης από το ΥΠΠΟΤ των χώρων του Tae Kwοn Do, ώστε εκεί να πραγματοποιούν δωρεάν πρόβες, «άστεγες» θεατρικές ομάδες. Κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος είναι η εναλλακτική μορφή στήριξης σε καλλιτέχνες καθώς και η αξιοποίηση χώρων οι οποίοι παραμένουν άδειοι.

Το πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε από τις 4 Ιουνίου 2010, στηρίχθηκε στο γεγονός ότι πολλές θεατρικές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν χώρους για να κάνουν πρόβες και η προσφορά ενός χώρου ο οποίος διατίθεται δωρεάν τους δίνει μια ευκαιρία να ξεκινήσουν μια δουλειά χωρίς κόστος.

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, μίλησαν με τους καλλιτέχνες και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πορεία και τη χρησιμότητα του προγράμματος. Οι καλλιτέχνες σημείωσαν την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών στο αίτημά τους περιγράφοντας ένα νέο τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα στάθηκε στη συγκεκριμένη παρατήρηση λέγοντας πως: «έτσι θέλουμε γενικά το δημόσιο, το κράτος να διευκολύνει και να εξυπηρετεί τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον ηθοποιό».

Ο κ. Γερουλάνος από την πλευρά του τόνισε: «Ανοίγουμε τα Ολυμπιακά ακίνητα για εκείνες τις ομάδες που δεν έχουν χώρο. Είναι τραγικό που αυτοί οι χώροι ήταν κλειστοί τόσο καιρό για τους πολίτες», κάνοντας αναφορά στην περίπτωση του κωπηλατοδρομίου του Σχινιά το οποίο άνοιξε μόλις πέρυσι -με συντονισμένες ενέργειες του ΥΠΠΟΤ και φορέων- προς το κοινό παρά το ότι κόστιζε 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όσο ήταν κλειστό.

Ο Κ. Παπανδρέου και ο κ. Γερουλάνος παρακολούθησαν μάλιστα και την πρόβα των ηθοποιών οι οποίοι δουλεύουν πάνω σε μονόπρακτα του August Strindberg και ετοιμάζουν παράσταση η οποία θα ανέβει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Οι καλλιτέχνες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την τέχνη του Θεάτρου στην Ελλάδα και διατύπωσαν την άποψη πως σε περιόδους πίεσης το θέατρο είναι μορφή αντίστασης και αλλαγής.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στάθηκε στο γεγονός ότι από την αρχή του προγράμματος έχουν «στεγαστεί» 13 ομάδες και έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1800 ώρες πρόβας.

Η ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα των αιθουσών γίνεται μέσω της πύλης πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΤ drasis.culture.gr. Εκεί υπάρχουν φωτογραφίες των αιθουσών, βασικά χαρακτηριστικά και ημερολόγιο με διαθεσιμότητα ανάλογα με την αίθουσα. Η κράτηση γίνεται με σειρά προτεραιότητας από την διεύθυνση θεάτρου και χορού του ΥΠΠΟΤ.