-Τι θα ρωτούσατε τον Πρωθυπουργό και τι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Πώς ελπίζει να αντιμετωπίσει τις ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, οι οποίες έχουν διευρυνθεί το τελευταίο διάστημα, την ώρα που η ελληνική οικονομία θα περάσει στην επόμενη τετραετία; Δηλαδή, τι ελπίζει να κάνει για την κοινωνική συνοχή της χώρας, την ώρα που η οικονομία βρίσκεται υπό πίεση;

-Τον κ. Τσίπρα;

Πώς θεωρεί ότι μπορεί να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικό κόμμα, όταν την ίδια ώρα οι μεγάλοι θεσμοί, οι οποίοι χρειάζεται να ενδυναμωθούν στη χώρα και να απεξαρτητοποιηθούν από το κεντρικό πολιτικό σύστημα, έγιναν την εποχή του προϊόν χειραγώγησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε την ευκαιρία να περάσει εξουσία στους θεσμούς, οι οποίοι είναι πιο κοντά στον πολίτη και λογοδοτούν στον πολίτη, συμπεριφέρθηκε σαν συντηρητικό κόμμα το οποίο συγκεντρώνει την εξουσία όσο περισσότερο γίνεται στα χέρια του. Αυτό για εμάς, τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί προοδευτική ατζέντα και άρα θεωρώ ότι είναι εκτός πραγματικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ, αν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει μια μέρα προοδευτικό κόμμα.

-Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι γίνεται αυτή η πλειοδοσία, τύπου σούπερμαρκετ, την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία και θα έπρεπε η πρώτη προτεραιότητα όλων να είναι να σταθεί στα πόδια της.

Στις ερωτήσεις που μου τέθηκαν:

– Από τον κ. Αλεξιάδη, σχετικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με όσα έκανε το 2010 και έπειτα, αλλά και ποια η θέση του μετεκλογικά, δηλαδή αν θα στηρίξει μία προοδευτική κυβέρνηση, απάντησα πως:

Είναι άλλο να εγκαλείς ένα κόμμα για αποφάσεις που πήρε στο παρελθόν σε σχέση με τα μνημόνια που ήταν υποχρέωση της χώρας απέναντι στους δανειστές της, και άλλο να εγκαλείς ένα κόμμα για πράγματα τα οποία δεν επιβλήθηκαν από την Τρόικα. Αυτό που ρωτάω εγώ είναι, αυτή η απόλυτη απουσία σεβασμού των θεσμών επιβλήθηκε από την Τρόικα στον ΣΥΡΙΖΑ; Η απλή αναλογική δεν είναι σαν την ενισχυμένη, χρειάζεται άλλου είδους ηγέτη, για να μπορέσει να συντεθεί μία Κυβέρνηση από την απλή αναλογική. Θέλει κάποιον ο οποίος να πιστεύει στην απλή αναλογική, πράγμα που δεν κάνει ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν θα κάνει Κυβέρνηση Ηττημένων, ενώ ηττημένος στην απλή αναλογική είναι οποιοσδήποτε δεν συγκεντρώνει το 46%.

– Από τον κ. Συρίγο, σχετικά με το σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα προκύψει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ποιον ρόλο θα παίξουν οι 2 αυτοί αρχηγοί, αν θα ελέγχουν τον Πρωθυπουργό πίσω από την εξουσία ή αν θα πάνε σπίτι τους αλλά και αν ο νέος Πρωθυπουργός θα λειτουργεί ανεξάρτητα, απάντησα πως:

Η απλή αναλογική χρειάζεται έναν Πρωθυπουργό ο οποίος πιστεύει σε συνεργασίες και σε συνθέσεις και είναι έτοιμος να ελεγχθεί η εξουσία του. Υπάρχει κάποιος από τους αρχηγούς των 2 κομμάτων, που βγαίνουν πρώτα δημοσκοπικά, με αυτά τα χαρακτηριστικά; Για εμάς δεν υπάρχει. Άρα, αν επιλεγεί κάποιος άνθρωπος ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά με την απλή αναλογική, τότε οι δύο ηγέτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της, θα πρέπει να κάτσουν στο περιθώριο και να τον αφήσουν να κάνει πράξη, όσα απαιτούνται για το καλό του τόπου.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου Kεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ANT1 με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video