Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος σε αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στο διευθυντικό στέλεχος  του πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ, Βιατσεσλάβ Τίχονοφ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ΦΠΑ που ισχύει για τα ελληνικά ξενοδοχεία, η οποία ήδη επηρέασε καθοδικά τις τιμές τους, στη μείωση του κόστους χρήσης των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς και στα νέα κέντρα θεωρήσεων που θα ανοίξουν στη Ρωσία.

Ερωτηθείς για τις επιδράσεις της συνθήκης Σέγκεν στην τουριστική κίνηση από τη Ρωσία, ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε  στη δημιουργία τριών νέων κέντρων θεωρήσεων στο Καζάν, τη Σαμάρα και το Κρασνογιάρσκ, αλλά και στη μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαφήμισης από την τηλεόραση στο διαδίκτυο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση του ενδιαφέροντος των Ρώσων ως προς τα ταξίδια στην Ελλάδα για αγορά γούνας, ο υπουργός ανέφερε ότι απλά διαφοροποιούνται οι τουριστικές προτιμήσεις τους, καθώς πολλοί τουρίστες κατευθύνονται πλέον στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και άλλα ελληνικά νησιά. Επισήμανε δε τη σημασία του πολιτιστικού, θρησκευτικού και αστικού τουρισμού, καθώς και τη μετάφραση στη ρωσική γλώσσα του πληροφοριακού υλικού για την ενημέρωση των τουριστών.

Αναφορικά με τον αριθμό των τουριστών από τη Ρωσία, ο κ. Γερουλάνος τόνισε, ότι πριν από δύο χρόνια , ο αριθμός ξεπερνούσε τις 200.000, ενώ το 2010 – εν μέσω κρίσης – θα πλησιάσει το μισό εκατομμύριο.

Τέλος, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο λαών, ενώ τόνισε το γεγονός ότι το έτος της Ελλάδας στη Ρωσία θα συμπέσει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, στο Σότσι.

— Το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, σε τηλεγράφημά του αναφέρεται  στην επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, στη Μόσχα και στις δηλώσεις στις οποίες προέβη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που εδόθη σε αίθουσα του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, ο υπουργός υπενθύμισε τη χορήγηση θεωρήσεων εντός 48 ωρών από το Ελληνικό Γενικό Προξενείο αλλά και την αύξηση του αριθμού των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, γεγονός που δεν έχει επιπτώσεις, όπως παρατήρησε, στη λαθρομετανάστευση.

Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στα νέα Κέντρα Θεωρήσεων, που θα ανοίξουν εντός τριών μηνών στις πόλεις Καζάν, Σαμάρα και Κρασνογιάρσκ, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τις πόλεις αυτές ως πολύ σημαντικές τουριστικές αγορές, όπως άλλωστε και ολόκληρη τη Ρωσία γενικότερα», ενώ επισήμανε το ενδεχόμενο να αναλάβουν μεγάλα τουριστικά πρακτορεία το έργο των κέντρων θεωρήσεων.

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «η Ρωσία, στο πρόσωπο της Ελλάδας, έχει ένα σύμμαχο εντός της Ε.Ε.»,  καθώς θεωρεί απαραίτητη την περαιτέρω απλοποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων.

Το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα www.firstnews.ru.

— Η εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβδα, δημοσιεύει με τίτλο: «Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι φθηνότερες», ρεπορτάζ της Γιούλιας Σμιρνόβα, που επικεντρώνεται στη μείωση των τιμών των ελληνικών ξενοδοχείων κατά 5% στη διάρκεια του 2010, αλλά και στην αναμενόμενη περαιτέρω έκπτωση που συνδέεται με τη μείωση του ΦΠΑ για τα ελληνικά ξενοδοχεία, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι τα ελληνικά αεροδρόμια δε θα επιβάλλουν πλέον δασμούς στις πτήσεις- τσάρτερ από τη Ρωσία.

Όλα αυτά πρέπει να συμβάλουν, όπως εκτιμά η αρθρογράφος, σε σημαντική μείωση της τιμής των τουριστικών πακέτων στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι πέρσι «αρκετοί τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα, επειδή οι τιμές ήταν χαμηλές σε σχέση με αυτές στην Τουρκία».

— Οι ιστοσελίδες www.traveln.ru και www.tourinfo.ru με αντίστοιχους τίτλους: «Η Ελλάδα υπόσχεται να χορηγεί στους Ρώσους θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων» και «Η Ελλάδα προσελκύει τους τουρίστες με τις τιμές των ξενοδοχείων», προβάλλουν τις δηλώσεις του υπουργού κ. Γερουλάνου σχετικά με τη σημασία της ρωσικής τουριστικής αγοράς για την Ελλάδα, τη δημιουργία τριών νέων Κέντρων Θεωρήσεων και την ενδεχόμενη μεσολάβηση μεγάλων τουριστικών πρακτορείων για τη χορήγηση θεωρήσεων. Επισημαίνεται δε, η μετατόπιση των διαφημιστικών πόρων από την τηλεόραση στο διαδίκτυο και η επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.

— Η ιστοσελίδα www.prohotel.ru αναφέρεται, επιπροσθέτως, στο νομοσχέδιο που διευκολύνει τη χρησιμοποίηση ιδιωτικών οικιών ως ξενοδοχείων, τονίζοντας ότι, χάρη σε αυτό, οι Ρώσοι που διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα, θα μπορούν να τα ενοικιάζουν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

— Στην πρόθεση των ελληνικών Αρχών να χορηγούν θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων στους Ρώσους, επικεντρώνονται οι ιστοσελίδες www.vz.ru, www.radiomayak.ru, www.ayda.ru, www.radiorus.ru, ενώ η www.fashiontravel.ru αναφέρεται και στη δημιουργία των τριών νέων κέντρων θεωρήσεων.