-Η απλή αναλογική ωθεί το πολιτικό σύστημα να ωριμάσει, να αναβαθμιστεί η Δημοκρατία, και μας δίνεται τώρα λοιπόν μια ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Να μπολιάσουμε το πολιτικό σύστημα με μία διαφορετική νοοτροπία για την πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει στάση και από εκεί που έλεγε «εγώ θα σας πηγαίνω σε εκλογές», ξαφνικά λέει πως θα τιμήσει την εντολή που θα του δοθεί. Ο κ. Τσίπρας αρχικά υποστήριζε το γνωστό «εγώ δεν κάνω Κυβέρνηση ηττημένων», όμως τώρα μιλά με πιο διαλλακτικούς όρους.
Πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να ψηφίσει, για να δούμε τι εντολή θα μας δώσει. Δίνεται η ευκαιρία ο κόσμος να μιλήσει, να ζητήσει από όλους μας να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να μας κρίνει από τις θέσεις που βγάζουμε προς τα έξω.

-Ο βασικός άξονας του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι η οικονομία και αυτό επειδή μπαίνουμε σε μία επικίνδυνη φάση, όπου οι διεθνείς αγορές είναι πάλι ασταθείς και τα χρέη της Ελλάδας είναι πάρα πολύ υψηλά. Παράλληλα, διευρύνονται οι ανισότητες μέσα στην Ελλάδα και θυμίζει την Ελλάδα του 2007, όπου μπήκε ουσιαστικά το θεμέλιο για την τότε κρίση με την Κυβέρνηση Καραμανλή. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ προτάσσει πολιτικές οι οποίες θα ελαφρύνουν το βάρος των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων, λιγότερο με επιδόματα και περισσότερο με πολιτικές. Πολιτικές που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, που αφορούν τους μοχλούς πίεσης που βιώνει αυτήν τη στιγμή η πιο δημιουργική Ελλάδα.

– Από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδα προγράμματα, είδα υποσχέσεις στη μορφή ευχολογίου. Τα πρoγράμματα των κομμάτων δεν πρέπει να αναφέρονται μόνο στο τι πρόκειται να κάνουν αλλά και στο πώς θα το κάνουν. Αν δεν αναφέρεται το πώς, τότε το κύρος αυτού του προγράμματος είναι μηδενικό. Για να πραγματοποιηθεί η σωστή ανάπτυξη που χρειάζεται η Ελλάδα, πρέπει να κάνουμε μία αναδιανομή του πλούτου, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, βάζοντας περισσότερες Ελληνίδες και περισσότερους Έλληνες στο παιχνίδι. Και αυτό, ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να το κάνουν πράξη. Όσο είναι συγκεντρωτική η διοίκηση της Ελλάδας, τόσο θα συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Η χώρα χρειάζεται μία ριζοσπαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Μία μεταφορά εξουσίας με λογοδοσία σε φορείς όπως είναι οι Συνδικαλιστικοί φορείς, οι Συνεταιρισμοί, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια. Η πολιτεία αυτήν τη στιγμή, αντί να μεταφέρει την εξουσία στους φορείς, κρατά όλη την οικονομία και τις δημόσιες προσλήψεις στα χέρια της, καθυστερώντας οποιαδήποτε σοβαρή ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι δυνατές Κυβερνήσεις, θέλουν δυνατές ατζέντες. Μία αδύναμη Κυβέρνηση, οποιασδήποτε μορφής, θα μείνει μόνο στο να απορροφά κονδύλια της Ε.Ε. και να τα μοιράζει στα δικά της παιδιά. Δεν θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στη διοίκηση τους κράτους, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να διαμορφώσει νέα γενιά δημιουργών και να μπορέσει η οικονομία να σταθεί στα πόδια της. Αντίθετα, έρχονται και παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους με ένα ευχολόγιο.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον Επικοινωνία FM 94.0, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη:

 

https://www.youtube.com/watch?v=KFYkljOjzp4