Η απλή αναλογική θα συμβάλλει στον έλεγχο της εξουσίας
Συνέντευξή μου στο ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα
-Η απλή αναλογική δίνει μία εξαιρετική ευκαιρία για την αλλαγή της χώρας. Η Δημοκρατία είναι ένα εργαλείο με το οποίο ωριμάζεις το πολιτικό σύστημα. Σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να ωριμάσουμε το πολιτικό σύστημα και να ανατρέψουμε τις παθογένειες τις οποίες όλοι έχουμε υπηρετήσει.
Ζούμε σε μία κοινωνία, όπου η Βουλή έχει περισσότερα χρήματα για να αγοράσει έργα Τέχνης απ’ ό,τι έχει η Εθνική Πινακοθήκη. Απόδειξη του πόσο συγκεντρωμένη είναι η εξουσία στην Ελλάδα, πως τα πάντα «κρέμονται» από το Υπουργικό Συμβούλιο και πλέον με το επιτελικό κράτος, από ένα πρωθυπουργικό γραφείο. Οι παθογένειες, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τον Τύπο η Κυβέρνηση, είναι μερικά από τα παραδείγματα της υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας που χρήζουν άμεσες αλλαγές.
-Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα δώσει στο κόμμα τη δυνατότητα να έχει τον ρόλο του καταλύτη την επόμενη μέρα των εκλογών και να πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές για το καλό του τόπου. Αν ο Έλληνας πολίτης μας δώσει τη δύναμη να είμαστε καταλύτες, θα το κάνει για να αλλάξει κάτι από τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτού του είδους την ατζέντα θα ήθελα να υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ και όχι την ατζέντα με την οποία θα συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τις Κυβερνήσεις που έχουν δείξει πως θέλουν.
Το ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι αν συμμετείχε σε μία Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση αυτή θα έκανε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, εμβαθύνοντας τη Δημοκρατία αλλά διευρύνοντας την παραγωγική βάση της χώρας. Η αποσυγκέντρωση της εξουσίας, δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που σήμερα μένουν αναξιοποίητες.
Τα ποσοστά των κομμάτων θα καθορίσουν και ποια είναι τα πιθανά σενάρια μετεκλογικά, αυτήν τη στιγμή συζητάμε τα σενάρια αυτά, ενώ θα έπρεπε να περιμένουμε τη βούληση της Ελληνίδας και του Έλληνα. Είναι δύσκολο να την προβλέψουμε, γιατί συνέχεια αποχωρούν περισσότερες Ελληνίδες και περισσότεροι Έλληνες από τις κάλπες και είναι μια τάση την οποία δεν την εντοπίζουν οι δημοσκοπήσεις.
-Η αποχώρηση των Ελληνίδων και των Ελλήνων από τις κάλπες οφείλεται στο ότι δεν αποτελούν θέμα πολιτικής συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του. Το θέμα της απλής αναλογικής, το θέμα για το κόμμα Κασιδιάρη αποτελούν ζητήματα πολιτικής συζήτησης, αλλά τα προτάσσουμε την ώρα που ο κόσμος περιμένει να ακούσει από εμάς τι θα κάνουμε για την Παιδεία, την Υγεία, και για όσα επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών καθημερινά.
Η επόμενη Κυβέρνηση, αν δεν μπολιάζεται από ένα δυναμικό πρόταγμα, θα είναι μία Κυβέρνηση η οποία θα ασχολείται με το πως θα απορροφά κονδύλια από την Ε.Ε και θα τα μοιράζει ανάλογα με το ποιοι είναι οι “δικοί της” άνθρωποι κάθε φορά. Το ενδιαφέρον που θα δώσει στην Παιδεία, την Υγεία, την αγροτική ανάπτυξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι μικρό, γιατί κανένας δε θα έχει θέσει αυτές τις προτεραιότητες και θα επαφίενται στη διάκριση του κάθε Υπουργού που θα συμμετέχει στην Κυβέρνηση.
-Η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στο θέμα του ελέγχου της εξουσίας, γιατί αυτήν τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία υποφέρει από δύο καταστάσεις, τις υποκλοπές και τα Τέμπη, τα οποία οφείλονται στον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας, λόγω της υπερσυγκέντρωσης της. Σήμερα, όλες οι αποφάσεις πρέπει να περάσουν από υπουργικά γραφεία. Για παράδειγμα, το γύρισμα μιας ταινίας στη χώρα μας απαιτεί την έγκριση από 3 Υπουργούς, ενώ η ίδια απόφαση από μία οποιαδήποτε άλλη χώρα λαμβάνεται από την αστυνομία και δε χρειάζεται να κινητοποιηθούν ολόκληρα Υπουργεία. Αυτή είναι μια απόδειξη πως πρέπει να περάσουν ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στους Συνεταιρισμούς και στα Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να μην περιμένουμε να λυθούν απλά πράγματα μέσα στην ελληνική κοινωνία από τα υπουργικά συμβούλια.
Αν συνεχίσουμε όπως είμαστε σήμερα, θα έρθει το 2032 και τα 5 δις μέσα σε έναν χρόνο θα γίνουν 15 δις και θα μπούμε πάλι στον ίδιο φαύλο κύκλο. Έχουμε την ευκαιρία, να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα μέσα στις επόμενες δύο τετραετίες.
-Οι δανειστές μέχρι το 2032 μας έχουν δώσει μία περίοδο χάριτος, για να προλάβουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κάνουν και τη ζωή μας καλύτερη και την οικονομία μας πιο αποδοτική. Όταν τελειώσει η περίοδος χάριτος τα 5 δις, θα γίνουν 15 δις τον χρόνο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, διότι ο χρόνος περνά γρήγορα. Ακόμα και τα 5 δις είναι μεγάλο ποσό, πόσο μάλλον τα 15. Αν δεν κινητοποιήσουμε άμεσα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που σήμερα είναι αδρανείς, δε θα καταφέρουμε να κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή που χρειαζόμαστε, ώστε να δημιουργήσουμε τον πλούτο που θα μπορεί να πληρώσει αυτά τα τοκοχρεολύσια. Δεν αφορά μόνο την αγωνία μου να πληρώσουμε τους δανειστές, αλλά την αγωνία μου να αφήσουμε τη χώρα καλύτερη απ’ ό,τι τη βρήκαμε.
-Σήμερα, έχουμε 6 ελληνικά προϊόντα τα οποία έχουν κατακτήσει τα καλύτερα ράφια και τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Το λάδι, οι ελιές, η φέτα, το γιαούρτι, τα κρασιά και τα ψάρια είναι προϊόντα της ελληνικής γης και είναι πραγματικά ανάρπαστα εκεί, όπου οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να τους δώσουν τεράστια αξία. Δεν έχει βρεθεί όμως ούτε ένας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να ρωτήσει αυτούς τους παραγωγούς «μα, πώς το κάνατε αυτό;». Αν δεν το καταλάβει αυτό ο πολιτικός κόσμος, δεν θα μπορέσουμε να εντάξουμε κι άλλα από τα καταπληκτικά προϊόντα που αβίαστα παράγει η ελληνική γη στη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων.
-Παλιότερα οι πολιτικοί “πετούσαν την μπάλα μπροστά” και εμείς τρέχαμε να την πιάσουμε, σήμερα οι πολιτικοί “πετούν την μπάλα” και σκάει πίσω μας. Η πλειοψηφία των Ελλήνων από τότε έχει αλλάξει. Σήμερα, ο κόσμος έχει ανάγκη να πάρει από τους πολιτικούς μας περισσότερα από όσα προσφέρουν. Για παράδειγμα, μικρή πλειοψηφία βουλευτών γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει μεταχρονολογημένη επιταγή, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουν. Αν το καταλάβαινε αυτό ο κ. Βαρουφάκης, σίγουρα δε θα πρότεινε παράλληλο νόμισμα, γιατί ήδη έχουμε.
Ο κόσμος περιμένει από εμάς περισσότερα σε ό,τι αφορά τα θέματα Παιδείας, για παράδειγμα πώς αλλάζει η Παιδεία με την τεχνητή νοημοσύνη, ή στα θέματα Υγείας για το πώς οι τεχνολογίες θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, ώστε να προστατέψουν τον πολίτη. Αυτές είναι αναζητήσεις που πρέπει να γίνουν στην ελληνική κοινωνία, γιατί όσο δε δίνουμε απαντήσεις, τόσο ο κόσμος θα φεύγει από τις κάλπες. Όταν είσαι στην πολιτική και δε μιλάς πολιτικά, εξοργίζεις αυτόν που σε ακούει. Η εξέλιξη σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη και η επόμενη μέρα αποτελεί πολιτικό ζήτημα, αλλά πρέπει τα κόμματα να αντιπαρατεθούν και για το μέλλον της χώρας. Για παράδειγμα, παρακολούθησα μία συζήτηση μεταξύ της κ. Κεραμέως και του κ. Φίλη, αναφορικά με την Παιδεία και μιλούσαν για καταλήψεις και προσλήψεις μέσα στον 21ο αιώνα. Αυτό δεν αποτελεί πηγή πολιτικής αντιπαράθεσης, διότι ο γονιός που έχει το παιδί του στο σχολείο και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενός κόσμου που αλλάζει γρήγορα, θέλει να από τους πολιτικούς λύσεις στα θέματα που τον απασχολούν.
-Ο Δήμος της Αθήνας έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι ο κ. Μπακογιάννης χρειάζεται να πείσει 3 δημοτικούς συμβούλους, για να περάσει ό,τι θέλει στον Δήμο. Και ο κ. Βορίδης παίρνει τις αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο και τις περνάει στην οικονομική επιτροπή, στην οποία ο κ. Μπακογιάννης έχει την πλειοψηφία. Έτσι, ξοδεύουμε 2 εκ. για ζαρντινιέρες! Αν είχε περάσει η υπόθεση από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα είχε αποτρέψει η Αντιπολίτευση τη Διοίκηση. Πρόκειται για αποτέλεσμα της ανέλεγκτης εξουσίας που υπάρχει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στο ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα
https://youtu.be/slvpvIyAhhU