Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.

Π. Γερουλάνος: Καλημέρα σας.

Δημοσιογράφος: Μια που το έχουμε σύστημα να προαναγγέλλουμε τους καλεσμένους μας που είναι βουλευτές με την προσφώνηση ότι θα είναι υποψήφιος στην Χ ή την Ψ εκλογική περιφέρεια, εσείς που θα είσαστε υποψήφιος τελικά κ. υπουργέ;

Π. Γερουλάνος: Αυτό περιμένω ότι θα το κρίνει το κόμμα, διότι η τελική απόφαση είναι πάντα του κόμματος. Όπως ξέρετε την τελευταία φορά κατέβηκα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οπότε τώρα θα περιμένω να δω, που θα ορίσει το κόμμα για να …

Δημοσιογράφος: Που σας ενδιαφέρει;

Π. Γερουλάνος: Κοιτάξτε, ο δικός μου ο φυσικός χώρος είναι η Α΄ Αθήνας, εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ δούλεψα, αλλά όπως σας είπα, είμαι στη διάθεση του κόμματος για όπου εκείνο κρίνει ότι μπορώ να φανώ πιο χρήσιμος.

Δημοσιογράφος: Η Α΄ Αθήνας, είναι μια πολύ δύσκολη περιφέρεια και με πολύ..

Π. Γερουλάνος: Εξαιρετικά δύσκολη και με πολύ…

Δημοσιογράφος: Δεδομένου και των δημοσκοπικών ευρημάτων του ΠΑΣΟΚ.

Π. Γερουλάνος: Ακριβώς, είναι μία πολύ δύσκολη περιφέρεια, με πάρα πολύ σημαντικά στελέχη τα οποία έχουν υπηρετήσει το Κίνημα πολλά χρόνια και γι αυτό περιμένω να δω και εγώ και θα συζητήσω με το Κίνημα για το που θεωρεί και εκείνο ότι είναι καλύτερα να υπηρετήσω …

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση να μην είστε υποψήφιος ;

Π. Γερουλάνος: Εγώ θα ήθελα να είμαι υποψήφιος, αλλά αυτό βεβαίως κρίνεται επίσης από το Κίνημα.

Δημοσιογράφος: Ένα ερώτημα που θέλω να σας κάνω είναι το εξής: Μας προξένησε έκπληξη το γεγονός ότι ενώ μέχρι τώρα ήσασταν από εκείνους οι οποίοι χειρίστηκαν τις εκλογικές στρατηγικές του ΠΑΣΟΚ για αρκετά χρόνια, την επικοινωνιακή του πολιτική κ.λπ. σε αυτήν την εκλογική επιτροπή που ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απουσιάζετε. Έχετε κάποια εξήγηση γι αυτό;

Π. Γερουλάνος: Όχι, αλλά πρέπει να σας πω, ότι οι αποφάσεις του Προέδρου, είναι απολύτως σεβαστές. Δηλαδή, όταν πρέπει να δώσει μία πολιτική μάχη και δη κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, αυτό το οποίο πρέπει να αισθάνεται πρώτα από όλα, είναι ότι εκείνος έχει το ανθρώπινο δυναμικό που θέλει γύρω του για να την δώσει. Τώρα, βεβαίως, εμένα πάντα είναι σκοπός μου να βοηθήσω το Κίνημα από όπου μου ζητηθεί και πιστεύω ότι κατά καιρούς, έχουμε δώσει πάρα πολύ καλές μάχες για το Κίνημα σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά, όπως σας είπα, θα δώσω τη μάχη από όπου μου ζητηθεί.

Δημοσιογράφος: Το άλλο ερώτημα που θέλω να σας κάνω είναι το εξής: Έτσι όπως προβάλλουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα είναι δεύτερο κόμμα. Το ρώτημά μου είναι, αν θα συμφωνούσαστε σε μια εκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., κατά το πρότυπο της κυβέρνησης Παπαδήμου, ή βλέπετε κάτι διαφορετικό για τη χώρα.

Π. Γερουλάνος: Καταρχήν, να σας πω, ότι ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος, από τις ημερολογιακές ημέρες που έχουμε μπροστά μας. Διότι, τα πράγματα κινούνται με τεράστια ταχύτητα αυτή τη στιγμή. Οτιδήποτε κάνουμε ως πολιτικοί, μπαίνει σε μικροσκόπιο όπως καμία άλλη φορά και οι αποφάσεις τις οποίες παίρνουμε κρίνονται κάθε στιγμή. Αυτό το οποίο βλέπουμε λοιπόν είναι, ακόμα και τις τελευταίες 3-4 ημέρες, αυτό το οποίο έχει βγει από τη μεριά της Ν.Δ. και δη των υπουργών της, ή υπουργών που έχει στηρίξει η Ν.Δ., είναι ένα πάρα πολύ ακέραιο στίγμα για το πώς θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα. Δείτε τις αποφάσεις του κ. Βορίδη και τις αποφάσεις του κ. Μπαμπινιώτη στα δύο τους υπουργεία, για να δείτε με τι θα μοιάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Θα είναι μία κυβέρνηση με εντελώς σκυμμένο το κεφάλι στις συντεχνίες που θα υπηρετεί οποιοδήποτε μικροσυμφέρον την πιέζει. Δεν έχουμε δει, ούτε το σθένος, ούτε το πολιτικό κύρος το οποίο χρειάζεται σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα, για να πεις τα δύσκολα Όχι που έχεις να πεις και να κυβερνήσεις αυτό τον τόπο. Βλέπουμε ξαφνικά δηλαδή, σε δύο υπουργεία που ηγούνται, μία απόλυτη εξάρτηση από τη συντεχνιακή λογική.

Δημοσιογράφος: Ακριβώς, μια συντεχνιακή αντίληψη.

Π. Γερουλάνος: Λοιπόν, αυτό το πράγμα, μην νομίζετε ότι δεν το βλέπουν οι ψηφοφόροι και ξέρουν πάρα πολύ καλά, ότι όλους δεν μπορείς να τους υπηρετήσεις, οπότε πάλι θα έχεις μία κυβέρνηση, που αντί να κοιτάει το εθνικό συμφέρον, θα κοιτάει πώς να εξυπηρετήσει τους δικούς της ανθρώπους.

Δημοσιογράφος: Επειδή έχετε πάει στην επόμενη μέρα και μιλήσατε για κυβέρνηση της Ν.Δ. ,θεωρείται σίγουρη την αυτοδυναμία; Δεν υπάρχουν περισσότερο προοπτικές για μια κυβέρνηση συνεργασίας, με βάση τις δημοσκοπήσεις;

Π. Γερουλάνος: Όχι, εγώ καταρχήν δεν μίλησα για αυτοδυναμία, είπα ότι έτσι όπως βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις να κινούνται και με την ταχύτητα που έχουν τα πολιτικά γεγονότα αυτή τη στιγμή, μην θεωρήσετε τίποτα δεδομένο από αυτά που βλέπαμε μέχρι σήμερα. Μπορεί να δούμε αρκετά σημαντικές ανατροπές, μπορεί να δούμε κόμματα τα οποία μοιάζει να μπαίνουν στη Βουλή να μην μπαίνουν στη Βουλή, ή κόμματα τα οποία σήμερα μοιάζει να έχουν μεγάλα ποσοστά να συρρικνώνονται πολύ γρήγορα. Γι αυτό λέω, ο κόσμος κοιτάει πάρα πολύ προσεκτικά τι στάση παίρνει ο καθένας στα πράγματα και αυτό το οποίο βλέπει σήμερα στη Ν.Δ., πραγματικά προκαλεί τρόμο.

Δημοσιογράφος: Θα θεωρούσατε όμως καλύτερο για τη χώρα, μια κυβέρνηση την επόμενη μέρα συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων για να τρέξει επιτέλους το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ζητούν και οι πιστωτές με μεγαλύτερη άνεση;

Π. Γερουλάνος: Οι κυβερνήσεις συνεργασίας λειτουργούν, όταν οι προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που θα ενταχθούν μέσα στην κυβέρνηση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες. Διότι αυτό το οποίο βλέπουμε είναι, ότι όσο και αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας δούλευε τα θέματα του μνημονίου, η ταχύτητα με την οποία δούλευε, ήταν πάρα πολύ σοβαρή και προχωρήσαμε ορισμένα πράγματα. Μόλις αρχίσαμε να μπαίνουμε σε θέματα τα οποία δεν υπήρχαν μέσα στη συμφωνία, αρχίσαμε να βλέπουμε πραγματικά αξιοσημείωτες κακοφωνίες μέσα στην κυβέρνηση. Αρχίσαμε να βλέπουμε υπουργούς να πηγαίνουν ο καθένας προς τη δική του κατεύθυνση και αυτό το πράγμα είναι καταστροφικό για τον τόπο σε μία περίοδο κρίσης. Άρα υπάρχει το σενάριο που μία κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να κάνει πάρα πολύ καλό έργο και να πάρει δύσκολες αποφάσεις για τον τόπο, αλλά έχουμε δει και παραδείγματα και ειδικά στην Ελλάδα κυβερνήσεων συνεργασίας οι οποίες ήταν καταστροφικές και σας θυμίζω τις κυβερνήσεις τις παλιότερες, τις συνεργασίες που είχαν γίνει μεταξύ Ν.Δ., ΚΚΕ κ.ο.κ.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, επειδή ήσασταν στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, πως βλέπετε το μέλλον του πρώην προέδρου του Κινήματος, γιατί είδαμε και μία επίθεση από την κ. Βάσω Παπανδρέου και γενικώς υπάρχει μία γκρίνια για τις ημέρες που ήταν, επί προεδρίας του.

Π. Γερουλάνος: Αυτό το οποίο νομίζω ότι όλοι παραδέχονται, είναι ότι ο Γιώργος ο Παπανδρέου ανέλαβε την διακυβέρνηση στη χώρα ίσως στην πιο δύσκολή της περίοδο και ότι αυτό το οποίο πέρασε, ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έπρεπε να παρθούν αποφάσεις τις οποίες κανένας πολιτικός δεν θέλει να πάρει. Κανένας δεν θέλει να μειώσει συντάξεις και μισθούς, κανείς δεν θέλει να απομυζήσει την οικονομία από τη ρευστότητα την οποία χρειάζεται να έχει για να αναπτύσσεται . Ήταν όμως αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν, για να γλιτώσει η χώρα από τη χρεοκοπία και για να μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της και τις συντάξεις. Αυτό νομίζω ότι όλος ο κόσμος το καταλαβαίνει, παρότι βεβαίως στον Γιώργο τον Παπανδρέου βλέπουν ένα άνθρωπο στον οποίο θέλουν να εκφράσουν την οργή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Γιώργος ο Παπανδρέου δεν είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την παράταξη και ότι μπορεί να την υπηρετήσει και εντός των τειχών της παράταξης, αλλά και στο εξωτερικό στο οποίο έχει ακόμα πολύ μεγάλο κύρος.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Πριν κλείσουμε, έχουμε από μία ακροάτρια το ερώτημα που προφανώς η κ. κατάγεται από τη Σαντορίνη, ρωτάει αν θα ανοίξει το Ακρωτήρι έως το τέλος Απριλίου, όπως έχετε δεσμευτεί.

Π. Γερουλάνος: Αυτό θέλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Πρέπει να πω, ότι το Ακρωτήρι αν δεν έχει ανοίξει ακόμα, είναι καθαρά για λόγους ασφάλειας, το έργο έχει ολοκληρωθεί και είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για το νησί. Είναι ένα έργο, το οποίο είχε εμπλακεί σε τρομερά γραφειοκρατικά προβλήματα στο παρελθόν και καταφέραμε να το απελευθερώσουμε και να προχωρήσει. Παρότι ξέρω την αναπτυξιακή διάσταση του στεγάστρου για το νησί, δεν πρόκειται ποτέ να βάλω την υπογραφή μου για ένα έργο το οποίο δεν είμαι σίγουρος, ότι οι άνθρωποι που θα μπουν μέσα θα είναι ασφαλείς και θα μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα χαρούν αυτό που πάνε να δουν.

Δημοσιογράφος: Έχει να κάνει αν θυμάμαι καλά, με την πυρασφάλεια του χώρου, έτσι δεν είναι;

Π. Γερουλάνος: Είναι μία σειρά από θέματα ασφαλείας τα οποία πρέπει να καλυφθούν.

Δημοσιογράφος: Εντάξει. Κύριε Γερουλάνο σας ευχαριστούμε πολύ, καλημέρα.

Π. Γερουλάνος: Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ.