Με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, μιλήσαμε για το μεγίστης πολιτικής σημασίας ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη:

– Δε νομίζω ότι θα περάσει άλλη μέρα της πρωθυπουργίας του ο κ. Μητσοτάκης χωρίς τουλάχιστον οι αντίπαλοί του, μάλλον και οι φίλοι του, να αναρωτιούνται αν είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος έχει πιαστεί «με τη γίδα στην πλάτη» θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να εξηγήσει και τους λόγους που το έκανε και τους λόγους που δεν μπόρεσε να ελέγξει το σύστημα.

– Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, κάνοντας μία προσωπική επιλογή, να φέρει την ΕΥΠ στο Μαξίμου. Δεν το κάνεις αυτό εάν δεν έχεις τον πλήρη έλεγχό της. Αυτό σημαίνει ότι ή έχει εξουσίες τις οποίες δεν μπορεί να διαχειριστεί ή τις διαχειρίζεται λάθος. Ένας τέτοιος πρωθυπουργός είναι επικίνδυνος.

– Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα συγκεντρωτικό, το οποίο μας θέλει εξαρτημένους, είτε από τη γραφειοκρατία είτε από τις σχέσεις εξουσίας. Στην προκειμένη περίπτωση από τις πληροφορίες που μπορεί να μαθαίνει μια υπηρεσία πληροφοριών. Είναι ένα πολιτικό σύστημα άρρωστο το οποίο κρατάει την εξουσία του, ουσιαστικά συνθλίβοντας τον πολίτη στην καθημερινότητά του.

–  Αυτή τη στιγμή το Μαξίμου δεν ελέγχεται. Οι υπηρεσίες πληροφοριών μαζί με τη δύναμη του πρωθυπουργού είναι δυο δυνάμεις ανεξέλεγκτες μέσα στην Ελληνική Δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει έλεγχος των εξουσιών, αλληλένδετων εξουσιών.

– Μία δημοκρατία οφείλει να βασίζεται στην αρχή ότι αυτός ο οποίος είναι κυρίαρχος είναι ο πολίτης. Σήμερα έχουμε στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια ένα πολιτικό σύστημα, η διάρθρωση του οποίου διακατέχεται από μία ανεξέλεγκτη εξουσία. Αυτό δεν μπορεί συνεχιστεί. Κάθε εξουσία πρέπει να ελέγχεται. Και κάθε εξουσία πρέπει να λογοδοτεί στον πολίτη.

– Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Το διάγγελμά του στον ελληνικό λαό με το οποίο προσπαθεί από τη μία μεριά να δαιμονοποιήσει και από την άλλη να υπερασπιστεί τις υπηρεσίες πληροφοριών δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει καταλάβει το μέγεθος της πολιτικής αυτής εξέλιξης.

– Είναι εκπληκτικό να βγαίνεις και να λες, έστω και ως διαρροή ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες μάς ζήτησαν να βρεθεί υπό παρακολούθηση ένας Έλληνας Ευρωβουλευτής. Είναι απίθανο να βλέπουμε να κλείνει η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και την ίδια ώρα να γίνεται προσπάθεια να ανοίξει η παρακολούθησή του από το Predator. Είναι πράγματα τα οποία ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει πάρει πολύ πιο σοβαρά. Επέλεξε να μην το κάνει και να αφήσει εκκρεμότητες, αυτό δείχνει ότι είναι εκτός πραγματικότητας.

– Είναι πολλά χρόνια τώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ζει βαθύτατη ανασφάλεια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής είναι οικονομική για την οποία το Μαξίμου προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι δικό του δημιούργημα. Η ανασφάλεια που δημιουργείται με τις υποκλοπές, δείχνει πόσο υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση για το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας που έχει ο πολίτης. Τώρα πια, η σχέση μεταξύ της ανασφάλειας που ζούμε και της υπερεξουσίας της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Ζούμε μία ιστορική στιγμή για να φέρουμε αλλαγές που θα αλλάξουν τη δημοκρατία μας, να την εμβαθύνουμε και να νιώσει επιτέλους ο κάθε πολίτης ότι αυτό το κράτος είναι με το μέρος του και όχι εναντίον του. Αυτό για εμένα είναι το πρόταγμα των εκλογών. Φτάνει πια με το κράτος το οποίο υπηρετεί τον εαυτό του, είναι ώρα να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό κράτος το οποίο υπηρετεί τον πολίτη.