Το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης της ΝΔ είχε ως στόχο τη συγκέντρωση της εξουσίας, για να μπορεί να ελέγχει το συνολικό έργο της κυβέρνησης. Τώρα διαπιστώνουμε, τουλάχιστον από όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα ότι είχε – μέσω του Γ.Γ. της κυβέρνησης – και τον απόλυτο έλεγχο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Πιστεύετε ότι στόχος αυτών των παρακολουθήσεων ήταν μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αυτό που ξέρουμε αυτή την ώρα είναι ότι το σύστημα Μητσοτάκη ομολόγησε ότι παρακολουθούσε έναν Έλληνα ευρωβουλευτή. Έναν Έλληνα πολιτικό που διεκδικούσε την αρχηγία κόμματος που θα τον αντιπολιτευόταν.

Ούτε μας λένε γιατί το έκαναν, ούτε τι θα κάνανε τις πληροφορίες που συγκέντρωναν. Πώς ξέρουμε ότι όλο αυτό δεν έγινε για πολιτική εκμετάλλευση; Είναι φριχτό. Αδιανόητο και μόνο που το συζητάμε.

Και είναι προς τιμήν του Νίκου Ανδρουλάκη που δέκα ημέρες πριν έκανε την μηνυτήρια αναφορά και είπε «ως εδώ, όλα στο φως».

Διότι η συγκέντρωση εξουσίας δεν αφορά μόνο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά κάθε Ελληνίδα και Έλληνα που θέλει να ζει σε μια χώρα ελεύθερη. Που δεν θέλει να φοβάται ποιος τον ακούει. Που δεν θέλει να φοβάται ότι μια μέρα θα χτυπήσει η πόρτα και θα τον ρωτήσουν γιατί είπε κάτι για τον Πρωθυπουργό.

Υπό αυτή την έννοια ο κ. Μητσοτάκης δεν χρωστάει μόνο συγνώμη στον κ. Ανδρουλάκη αλλά σε όλο τον Ελληνικό λαό.

Πώς θα σχολιάζατε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις; Σας έπεισε ότι θα διερευνηθεί το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων;

Ο Πρωθυπουργός έδειξε για μια ακόμη φορά πόσο αποκομμένος είναι από την πραγματικότητα και την κοινωνία. Ζει σε ένα δικό του κόσμο που όλα τα καλά τα καρπώνεται ο ίδιος και όλα τα κακά τα χρεώνει σε άλλους.

Δεν δουλεύει έτσι η πολιτική.

Όταν έχεις πάρει την ευθύνη της ΕΥΠ μέσα στο γραφείο σου, όταν τα πρωτοπαλίκαρά σου στη Βουλή έχουν πει ψέματα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, όταν σε άλλες περιπτώσεις την ώρα που σταματάει η παρακολούθηση της ΕΥΠ ξεκινάει επίθεση από το Predator, όταν (κατά τους Reporters United) στενοί σου συνεργάτες συνδέονται με εταιρίες που εμπορεύονται τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων και δεν έχει δώσει εξηγήσεις, όταν έχεις εκθέσει τη χώρα διαρρέοντας ότι φταίνε ξένες δυνάμεις που το αρνούνται (η μία εκ των οποίων βρίσκεται σε πόλεμο) οφείλεις πολλά περισσότερα από μια συγνώμη στο Νίκο Ανδρουλάκη.

Οφείλεις να ανοίξεις τα χαρτιά σου διάπλατα. Το «δεν ήξερα» που μας είπε δείχνει ένα Πρωθυπουργό που ή δεν ξέρει τι συμβαίνει στο ίδιο του γραφείο ή λέει ψέματα. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, έχει προδώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και πρέπει να φύγει.

Σας απογοητεύει όλο αυτό που ζούμε σήμερα ή σας φαίνεται μια φυσιολογική συνέχεια όσων ζήσαμε πριν από δεκαετίες, αλλά και όσα έγιναν την εποχή των μνημονίων με τη δημοκρατία να δίνει χώρο στον αυταρχισμό και στον ολοκληρωτισμό;

Η υπερσυγκέντρωση της εξουσίας δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Πηγάζει από τον τρόπο που ασκείται η εξουσία στην Ελλάδα σε βάθος δεκαετιών και αφορά όλα τα κόμματα.

Αλλά αυτό που ζούμε τώρα πηγάζει αφ’ ενός από την απόλυτη συγκέντρωση που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης και αφ’ εταίρου από την αμετανόητη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να διατηρεί στη χώρα ένα παρακράτος ελέγχου το οποίο αρνείται να σκοτώσει.

Μόνιμη δικαιολογία για την συγκέντρωση της εξουσίας; Η Ελληνίδα και ο Έλληνας δεν είναι ώριμος για Δημοκρατία. Τεράστιο λάθος. Αυτό που ξεχνούν είναι ότι η Δημοκρατία δεν είναι έπαθλο της ωρίμανσης ενός Λαού.

Είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο «ωριμάζει» την εξουσία του. Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ως πολίτες αυτής της χώρας την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, τον έλεγχο και τη λογοδοσία της.

Καθώς όπως προκύπτει τηλεφωνικές παρακολουθήσεις γίνονταν την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας του Κινήματος Αλλαγής, θεωρείτε πιθανόν ότι στόχος ήταν και άλλοι υποψήφιοι; Θα ζητούσατε να γίνει έλεγχος και στο δικό σας κινητό τηλέφωνο;

Προφανώς. Αν ήταν να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και να μπουν φυλακή θα έδινα το τηλέφωνό μου σε όποιον θέλει να το ελέγξει.

Βλέπετε σύντομα πολιτικές εξελίξεις; Εννοώ εκλογές ή κάποιου τύπου επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης;

Με λόγια δεν μπορείς να βγεις από καταστάσεις που μπήκες με τις πράξεις σου. Ούτε συγγνώμη, ούτε παραιτήσεις, ούτε επικοινωνιακή αντεπίθεση αρμόζουν στην περίσταση.

Το ατόπημα του Πρωθυπουργού ξεπερνάει την πολιτική διαχείριση καθημερινότητας. Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν χαλινάρια στην ανεξέλεγκτη εξουσία και αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την αξιοπιστία να τις κάνει. Αν ο κ. Μητσοτάκης εννοεί την συγνώμη που ψέλλισε πρέπει να πάει σε εκλογές στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος.

Αντέχει η χώρα πολιτική τοξικότητα; Πόσο μπορεί να διαρκέσει μια προεκλογική περίοδος υπό συνθήκες πολιτικής και οικονομικής κρίσης;

Ο κ. Μητσοτάκης μπερδεύει την κριτική με την τοξικότητα και η πλειοψηφία των ΜΜΕ συνέχεια του κάνουν το χατίρι να τον ακολουθούν σε αυτή την ανοησία.

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε. Και ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει το αφήγημά του. Τώρα θα πρέπει να πείσει γιατί δεν είναι επικίνδυνος για την Δημοκρατία.

Μια προσωπική ερώτηση: Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές; Στην Α’ Αθηνών να υποθέσουμε;

Αυτό είναι απόφαση του Προέδρου και των οργάνων. Αλλά εδώ γεννήθηκα, εδώ ζω, εδώ δουλεύω και εδώ κατέβηκα για δήμαρχος.

Πηγή: https://bit.ly/3zOxp7J