Η δημοτική παράταξη «Αθήνα Είσαι Εσύ» κατέθεσε σήμερα αίτημα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ώστε να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Αυγούστου 2022, πρόταση ψηφίσματος καταδίκης της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Το κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων καταδικάζει απερίφραστα την ομολογημένη παρακολούθηση του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Mέσω αυτής της παρακολούθησης η ΕΥΠ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσαν και όλους τους συνομιλητές του κ. Ανδρουλάκη, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργούς, βουλευτές, εκλεγμένα στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε Επιμελητήρια και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις καθώς και δημοσιογράφους. Με άλλα λόγια, μία ολόκληρη Παράταξη ήταν εν δυνάμει υπό παρακολούθηση καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας. Οι αποκαλύψεις αυτές, μάλιστα, ακολούθησαν τις συγκεκριμένες καταγγελίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα.

Οι αδιανόητες αυτές πρακτικές, τις οποίες αρνήθηκε αρχικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η Κυβέρνηση αλλά από τις οποίες τελικά τώρα μαθαίνουμε ότι δεν εξαιρείται a priori κανείς, αποτελούν βαρύτατο πλήγμα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας και δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αποκρύπτει την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων με την επίκληση «λόγων εθνικής ασφαλείας».

Επιβάλλεται για την προστασία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος να πληροφορηθεί άμεσα ο ελληνικός λαός από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση:

1. Ποιος, πότε και κυρίως για ποιον λόγο αποφάσισε την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

2. Αν υπάρχουν και άλλα πολιτικά στελέχη, κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης, βουλευτές ή αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές ή δημοσιογράφοι, τα οποία βρίσκονται ή βρέθηκαν επίσης υπό προσωπική παρακολούθηση, όπως ο κ. Ανδρουλάκης – και αν ναι για ποιον λόγο.

3. Αν αγοράστηκε, ενοικιάστηκε ή χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση το λογισμικό Predator, με το οποίο έγινε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και θύμα του οποίου λογισμικού έπεσε και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

4. Κάθε συγκεκριμένη καταγγελία που έχει κατατεθεί, όπως αυτή του ΚΚΕ, οφείλει να διερευνηθεί έτσι ώστε να μην υπάρχουν σκιές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.