Καλησπέρα.

Καταρχήν θέλω να σας καλωσορίσω στη σημερινή μας συνάντηση. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή σας σήμερα. Αλλά και η συνεργασία μας στην προσπάθεια που γίνεται. Εκεί που βρήκαμε κοινό τόπο, κοινούς στόχους και κοινές φιλοδοξίες κάναμε μαζί πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει για να μπει τάξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και σας ευχαριστώ ειλικρινά για την συμβολή σας σ’ αυτό. Δείξατε θάρρος, αποφασιστικότητα και σπάσατε ταμπού δεκαετιών.

Προφανώς, σήμερα είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε τι κάναμε σωστά, τι κάναμε λάθος και πώς θα πορευτούμε από εδώ και μπρος. Διότι λάθη κάναμε, διότι πισωγυρίσματα είχαμε, διότι ο δρόμος μέχρι σήμερα δεν ήταν πάντα ίσιος και διότι το έργο δεν τελειώνει εδώ. Το έργο τώρα ξεκινάει. Και για να πάμε στο επόμενο βήμα πρέπει και πάλι να βρούμε τους τόπους εκείνους στους οποίους έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινές φιλοδοξίες.

Ο καθένας από εμάς, και δεν το κατακρίνω αυτό, μπήκαμε σε αυτό το δωμάτιο κουβαλώντας τις δικές του καθημερινές αγωνίες. Και οι τοποθετήσεις σήμερα, σε ένα βαθμό, θα είναι χρωματισμένες από αυτές. Για να βρούμε όμως κοινούς τόπους συνεργασίας θα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις αγωνίες του καθενός μας. Εκεί που τα κοινά μας συμφέροντα μπορούν να χτίσουν κάτι μεγαλύτερο. Διότι ως παράγοντες μπορεί να μας καίει η καθημερινότητα. Ως Έλληνες όμως, το ερώτημα που πρέπει να μας καίει είναι πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ό,τι πιο σημαντικό έχει η πατρίδα μας, για να βγούμε από την κρίση που ζούμε. Και ο αθλητισμός και οι αξίες που εκπέμπει είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα με τα οποία προικίσθηκε η πατρίδα μας πολύ πριν γεννηθεί καθένας από εμάς. Σε όποια άλλη χώρα αυτή η προίκα θα ήταν πηγή ανάπτυξης. Καθοριστική πηγή ανάδειξης της χώρας. Καθοριστική πηγή επιρροής. Διότι από εδώ εκπορεύονται όλες οι αξίες που επικαλούνται όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Από τον Κινέζο προπονητή μαθητικής ομάδας πόλο μέχρι τον Νοτιοαφρικάνο προπονητή της Εθνικής ομάδας ράγκμπι. Και από τον τελευταίο Ολυμπιονίκη μέχρι και τους ηγέτες του παγκόσμιου αθλητισμού. Αυτήν την προίκα διαχειριζόμαστε και αυτήν την προίκα οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε:

Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για Έλληνες που σήμερα ψάχνουν δουλειά

Για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας

Για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Για αυτό σήμερα σας ζητήσαμε να έρθετε εδώ.

Όλοι γνωρίζετε τι σημαντικά πράγματα θα μπορούσε να εκπέμπει το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο ελληνικός αθλητισμός. Τα ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα. Ήσασταν εκεί όταν η Ελλάδα σήκωσε το Ευρωπαϊκό και από αυτούς που οργάνωσαν τους καλύτερους Ολυμπιακούς της ιστορίας. Ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα ότι τα ελληνικά γήπεδα θα μπορούσαν να γεμίσουν οικογένειες. Ότι οι ελληνικές ομάδες θα μπορούσαν να γίνουν πηγή ανάπτυξης μέσα από σημαντικές επενδύσεις. Και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκπέμπει όλα εκείνα που κληρονομήσαμε.

Όμως η άχαρη καθημερινότητα που ζούμε γνωρίζοντας, ή τουλάχιστον εικάζοντας, ποιος τα έπιασε, ποιος χαπακώθηκε και ποιος οργάνωσε το τελευταίο ραντεβού θανάτου, έχει αφήσει τον κυνισμό να φωλιάσει μέσα μας.

Όμως ο κυνισμός αυτός μας έφερε εδώ που βρισκόμαστε ως χώρα και αν δεν τον ξεριζώσουμε θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στη σημερινή μιζέρια. Για αυτό και πρέπει να είναι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη η απόφασή μας να συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση που ξεκινήσαμε. Για να δείξουμε ότι ο ελληνικός αθλητισμός και συγκεκριμένα το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει πηγή πλούτου. Κοινωνικού πλούτου και επενδυτικού πλούτου.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το σκεπτικό καταθέσαμε το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο είναι φιλόδοξο αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει:

• Θέλει να δημιουργήσει συνθήκες για να μπορεί να σχεδιάζει αθλητική πολιτική η χώρα μας
• Αλλά και η κάθε Περιφέρεια για να πηγαίνουν τα χρήματα της Πολιτείας εκεί που πιάνουν τόπο και αλλάζουν τη ζωή του πολίτη
• Να λειτουργούν σωστά τα γήπεδα και τα στάδια παρέχοντας ασφάλεια από φερέγγυους φορείς
• Να αντιμετωπισθεί η βία και να σταματήσει να γίνεται ο αθλητισμός πηγή διαφθοράς
• Να ρυθμίσει τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων και των μετακινήσεων τους ώστε να στηρίζουν τις ομάδες τους και όχι να τις απαξιώνουν
• Να αντιμετωπίσει με σύγχρονους τρόπους τη μάστιγα του ντόπινγκ και να γίνει η Ελλάδα κέντρο αντι-ντόπινγκ στην ευρύτερη περιοχή
• Και να γίνει ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός πηγή ανάπτυξης και επενδύσεων.

Θέλουμε ένα νομοσχέδιο που προάγει τις αξίες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, των ίσων ευκαιριών, της δικαιοσύνης, του ευ αγωνίζεσθαι. Θέσαμε το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, γιατί θέλαμε καθένας υπεύθυνα και επώνυμα να καταθέσει τις παρατηρήσεις πάνω στην πρότασή μας. Είναι κρίμα που κάποιοι δεν συμμετείχατε σ’ αυτή τη διαβούλευση. Όμως δεν είναι αργά. Θα ακούσω και θα υιοθετήσω κάθε πρόταση που ενισχύει τους στόχους μας. Θα ακούσω και θα υιοθετήσω κάθε πρόταση που ενισχύει το συλλογικό μας συμφέρον, το εθνικό μας συμφέρον να γίνει ο αθλητισμός αυτό που μπορεί να είναι. Και θα ακούσω και θα υιοθετήσω κάθε πρόταση που βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τη βία, τη διαφθορά και το ντόπινγκ.

Πριν από μερικούς μόνο μήνες ξεκινήσαμε μαζί μια προσπάθεια όταν κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάσουμε ως εδώ. Προς το τέλος του περσινού πρωταθλήματος, στο τέλος του περσινού κυπέλλου, ακόμα και το καλοκαίρι, όλοι μας αποδοκίμαζαν για αυτό που έδειχνε να είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαι σίγουρος ότι δεν ήμουν ο μόνος ο οποίος δέχτηκε επιθέσεις από πολίτες που κουράστηκαν να βλέπουν εξέδρες να παίζουν ξύλο, παιχνίδια να μοιάζουν ή να είναι στημένα, φορείς και θεσμούς να απαξιώνουν διαδικασίες.

Όλοι μας έλεγαν ότι πρέπει να κλείσουμε το πρωτάθλημα και να φύγουν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη. Δέχθηκα πιέσεις από παντού. Αλλά με δική μου εισήγηση στον τότε Πρωθυπουργό κρατήσαμε το Πρωτάθλημα ζωντανό. Πήρα ένα τεράστιο προσωπικό ρίσκο. Διότι πίστεψα ότι μπορούμε και πρέπει να κρατήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο εκεί που οφείλει να είναι. Ανάμεσα στις καλύτερες ευρωπαϊκές οργανώσεις. Και το έκανα προασπίζοντας και σεβόμενος με κάθε τρόπο τους θεσμούς που το διέπουν. Μεταξύ αυτών των θεσμών, το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο».

Επαναλαμβάνω ότι θα ακούσω και θα υιοθετήσω κάθε πρόταση που θα ενισχύει το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα το κάνω πάντα με τον ίδιο σεβασμό απέναντι στους θεσμούς όπως το έχω κάνει μέχρι σήμερα. Αλλά δεν θα ακούσω και δεν θα υιοθετήσω καμία πρόταση που θα μου έρθει τυλιγμένη γύρω από την επίφαση του αυτοδιοίκητου. Διότι πρώτο μου μέλημα, πρώτο μέλημα της Πολιτείας, είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ασφάλεια των Ελλήνων παικτών και των Ελλήνων φιλάθλων, η λειτουργία των θεσμών που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση και μετά όλα τα άλλα.

Το νομοσχέδιο είναι ένα μόνο από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τη βία, το ντόπινγκ και τη διαφθορά στο χώρο του αθλητισμού. Και θα πετύχουμε τους στόχους μας μόνο εάν τα αξιοποιήσουμε όλα.

Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τον έλεγχο από την ΕΠΟ των πλαστών πιστοποιητικών ασφαλιστικής ενημερότητας που είχαν καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο διάφορες ομάδες. Αυτήν ακριβώς την υπεύθυνη στάση απαιτεί απ’ όλους μας ο Έλληνας πολίτης. Περιμένω όλοι αυτοί οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν και εξυπακούεται ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί.

Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε, τόσο από την ΕΠΟ όσο και από την ΕΛ.ΑΣ. μια αξιολόγηση του πρώτου μισού της περιόδου. Από την ΕΠΟ σχετικά με τη λειτουργία της Αθλητικής Δικαιοσύνης και από την ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια που έγιναν φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις θα κρίνουμε για το αν θα εισηγηθεί η Πολιτεία στον ΟΠΑΠ ξεπάγωμα ή όχι των χορηγιών στις διοργανώτριες αρχές.

Μπορούμε να έχουμε ένα ποδόσφαιρο μίζερο, κλεισμένο σε τέσσερις τοίχους, βουτηγμένο στη διαφθορά και τα αναβολικά, που δεν αφορά κανέναν και δεν έχει καμία απολύτως προοπτική. Και μπορούμε να έχουμε ένα ποδόσφαιρο για το οποίο θα είμαστε περήφανοι, το οποίο θα μπορούμε να χαιρόμαστε με τις οικογένειές μας στο γήπεδο και το οποίο θα αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά θα προσελκύει και ξένους επενδυτές. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επικρατήσει το δεύτερο σενάριο. Ό,τι εμποδίζει την επίτευξη αυτού του στόχου, δεν είναι μόνο δικός μας εχθρός αλλά και δικός σας.

Περιμένω λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσω τις σκέψεις και τις προτάσεις σας, τόσο στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης όσο και το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

Σας ευχαριστώ.