Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την κλοπή τριών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη, έδωσε εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Εθνικής Πινακοθήκης και την έλλειψη φυλακτικού προσωπικού, το ΥΠΠΟΤ διευκρινίζει τα εξής:

Η Εθνική Πινακοθήκη, όπως και όλα τα υπόλοιπα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι, είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της.

Άλλωστε, στη μακρόχρονη ιστορία της, η Εθνική Πινακοθήκη έχει συνεργαστεί με μεγάλα Μουσεία του κόσμου, και έχει φιλοξενήσει ανεκτίμητους θησαυρούς της Τέχνης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι εγκαταστάσεις της θεωρούνται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ως ασφαλείς και αξιόπιστες.

Σχετικά με το ζήτημα της απεργίας των φυλάκων, επισημαίνεται ότι: το ΥΠΠΟΤ πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών διάταξη, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, με την οποία διευθετείται το ζήτημα της πληρωμής των φυλάκων για εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Η Π.Ε.Υ.Φ.Α. αν και γνώριζε την ρύθμιση αυτή απο το τέλος του 2011, δεν ανέστειλε την απεργία, παρά την έκκληση του ΥΠΠΟΤ. Επομένως όχι μόνο η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση υπήρχε, αλλά και η δέσμευση να δοθεί οριστική λύση σ’ αυτό το πρόβλημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της επέκτασης και της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Εθνικής Πινακοθήκης είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 33,5 εκατ. ευρώ, ενώ 14 εκατ. ευρώ δίδονται ως χορηγία απο το Ίδρυμα Νιάρχος.