– Μην ξεχνάμε πως μία κυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο από αυτά που κάνει, κρίνεται και από αυτά που δεν έκανε. Για 7 μήνες η κυβέρνηση ήταν σε αδράνεια και τώρα συζητά 12 μήνες μετά το αν έχει κάνει ελέγχους ή όχι.

– Η ακρίβεια ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου, λόγω της εμπλοκής στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Συνεχίστηκε η άνοδος των τιμών από την πλημμύρα των χρημάτων που έριξε η Ευρώπη και η Αμερική στις τοπικές οικονομίες, οι οποίες επίσης αύξησαν τις τιμές των ειδών. Στο τέλος, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία για να συμπληρώσει αυτή την κακή εικόνα. Μιλάμε για ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε περίπου 6-7 μήνες αφότου ξεκίνησε η ακρίβεια. Τότε οι οικονομολόγοι της κυβέρνησης, τελείως λανθασμένα, έλεγαν πως είναι κάτι που θα περάσει γρήγορα και μέχρι το Νοέμβριο θα έχει τελειώσει.

– Ακούγεται ότι αυξάνεται η τιμή στη βενζίνη, γιατί ο ΟΠΕΚ μείωσε τις τιμές και οδήγησε ουσιαστικά στην αύξηση των τιμών. Λάθος, διότι ο ΟΠΕΚ έφτασε σε σημείο να μειώσει την παραγωγή βαρελιών για να δημιουργήσει αύξηση στην τιμή, όταν το πετρέλαιο έπεφτε. Όταν συνέβη αυτό δεν είδαμε να πέφτει η τιμή της βενζίνης. Η κυβέρνηση, όμως, σκέφτεται πάντοτε μία δικαιολογία όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αλλά όταν κανείς έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί την ακρίβεια είναι εντελώς λάθος.

– Οι συντάξεις από εδώ και πέρα θα αποτελούν συνεχώς ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί ξανά από τα κόμματα. Η πραγματικότητα είναι ότι από τη μία έχουν πολύ μεγάλο κόστος και έτσι οποιαδήποτε συζήτηση γίνει για διορθωτικές κινήσεις θα έχει ενδιαφέρον. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι το 90% των συντάξεων και οποιασδήποτε αύξησης αυτών ξαναπέφτει στην αγορά.

– Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σχέση με τον προϋπολογισμό και από το ποιο θα είναι το αποτύπωμά τους στην οικονομία.
Αντίθετα με τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, οι συντάξεις επιστρέφουν άμεσα στην αγορά. Όταν προστίθενται χρήματα σε μία αφυδατωμένη οικονομία, τότε αυτά γίνονται άμεσα ανταποδοτικά στην οικονομία της χώρας. Πιστεύω ότι το κέρδος από μία τέτοια κίνηση, θα είναι πολλαπλάσιο από το υπολογιζόμενο δημοσιονομικό κόστος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την παρουσία μου στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» με τον Σωτήρη Ξενάκη:

https://www.youtube.com/watch?v=5eejGl6MzHw