Πληθώρα συναντήσεων με διεθνείς φορείς τουρισμού και  μέσα ενημέρωσης πραγματοποίησε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, κατά την επίσκεψή του στο Travel Show των New York Times. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες εκθέσεις του είδους, με περισσότερους από 500 εκθέτες και μέσο όρο 27.000 επισκέπτες, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με κεντρικό περίπτερο του ΕΟΤ στην είσοδο της έκθεσης.

Ο Υπουργός  κατά την είσοδό του, δήλωσε πως ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα μας, κυρίως αυτή τη στιγμή που η οικονομία μας δοκιμάζεται. «Περνάμε μια μεγάλη κρίση, όμως δεν κρυβόμαστε»  τόνισε, διευκρινίζοντας ότι αν και λόγω των συνθηκών δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα,  το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν θα σταματήσει να προβάλει την Ελλάδα, τον φυσικό της πλούτο, τους ξεχωριστούς της ανθρώπους . Διευκρίνισε, επίσης ότι το ΥΠΠΟΤ  ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να διευρυνθούν οι αγορές στις οποίες απευθύνεται ο ελληνικός τουρισμός.

Στη συνάντηση που είχε με τους tour operators (οι οποίοι συμμετέχουν με 32 περίπτερα στο χώρο του ΕΟΤ), ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τους ενημέρωσε για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα περιορισμένα μέσα που υπάρχουν, τονίζοντας όμως ότι ο τουρισμός είναι προτεραιότητα και θα υποστηριχθεί με έμφαση στην ποιότητα, την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού και την σωστή προβολή της εικόνας της Ελλάδας.  Οι tour operators  τον ενημέρωσαν για τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην έλλειψη υποδομών εξαιτίας της αποχώρησης της Ολυμπιακής από τα δρομολόγια προς τη Νέα Υόρκη που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ανεύρεση θέσεων, κυρίως κατά τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο και Σεπτέμβριο- Οκτώβριο.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην μέχρι σήμερα έλλειψη στοχευμένης στρατηγικής και στην ανεξέλεγκτη κατασπατάληση  χρημάτων για την προβολή και διαφήμιση της χώρας, επισημαίνοντας  ότι ούτε αυτή ήταν στοχευμένη καθώς και ότι το μήνυμα ήταν συγκεχυμένο. Διευκρίνισαν ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις νέες μορφές τουρισμού που ήδη το ΥΠΠΟΤ έχει δρομολογήσει, πέρα από το μοντέλο « ήλιος- θάλασσα».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Υφυπουργό Τουρισμού της Νοτίου Αφρικής κα. Tokozile Xasa, η οποία την προηγούμενη μέρα είχε εγκαινιάσει την έκθεση.  Ήταν κοινή η παραδοχή πως η Ελλάδα και η Νότια Αφρική δεν αποτελούν ανταγωνιστικές χώρες και πως υπάρχει περιθώριο για την ανταλλαγή εμπειριών που μπορούν να βοηθήσουν και τις δύο. Η κα. Τokozile Xasa προσκάλεσε τον Υπουργό στη Νότιο Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού, το Μουντιάλ. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός την  προσκάλεσε να παραβρεθεί  στο Μαραθώνιο  που φέτος έχει ιδιαίτερη αθλητική και πολιτιστική σημασία,  καθώς συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα.  Στο πλαίσιο αυτό αντάλλαξαν χρήσιμες  απόψεις για τον αθλητικό τουρισμό.

Ταυτόχρονα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε ξένα δίκτυα που εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι των New York Times, στο  κινέζικο-αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝTDTV ( 5 εκατομμύρια τηλεθεατές ) και σε πλήθος ανταποκριτών, αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στον τομέα του τουρισμού. Κατά την περιήγησή του στην έκθεση, είχε ιδιαίτερες συνομιλίες με τους συμμετέχοντες στο τουριστικό περίπτερο της Κύπρου.

Οι συναντήσεις του στο πλαίσιο του Travel Show  θα συνεχιστούν την Κυριακή με πλήθος επαφών, τόσο με φορείς όσο και με σημαντικά διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο πάντα της προβολής της Ελλάδας και του τουρισμού της, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό σκηνικό.