Το ντόπινγκ είναι μάστιγα που έχει πληγώσει βάναυσα τον ελληνικό αθλητισμό.

Τα τελευταία χρόνια, κορυφαίοι αθλητές μας έχουν βρεθεί θετικοί στη χρήση αναβολικών ουσιών, σπιλώνοντας την εικόνα του ελληνικού αθλητισμού, ρίχνοντας μια βαριά σκιά στην ανάμνηση των Ολυμπιακών Αγώνων και προσβάλλοντας το ελληνικό ιδεώδες του «ευ αγωνίζεσθαι».

Αλλά αυτό, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.

Κάθε περίπτωση ενός κορυφαίου αθλητή ή αθλήτριας υποκρύπτει πολλές άλλες περιπτώσεις νέων – λιγότερο ή καθόλου – προβεβλημένων παιδιών που στην προσπάθειά τους να καταξιωθούν στο άθλημα που επέλεξαν, διακινδυνεύουν αλόγιστα την υγεία τους και τη ζωή τους.

Το φαινόμενο μαρτυρά την ανεπάρκεια των προπονητικών μας μεθόδων, στις οποίες δε δίνεται έμφαση στην ψυχική ή πνευματική διαπαιδαγώγηση των αθλητών-που είναι και το μοναδικό και πραγματικό νόημα του αθλητισμού.

Είναι μια ομολογία ηθικής και αξιακής χρεωκοπίας της κοινωνίας μας.

Πιστεύουμε πως για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα πρέπει όλοι μαζί να βγούμε μπροστά με αποφασιστικότητα και ριζικές τομές και όχι με ανακύκλωση παλαιών πρακτικών.

Σχεδιάζουμε την πρώτη μας κίνηση προς την καταπολέμηση του ντόπινγκ να είναι η μετατροπή του ΕΣΚΑΝ (Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ) σε ΝΠΙΔ αρχικά – με απώτερο στόχο να γίνει στο μέλλον ανεξάρτητη αρχή.

Χαιρετίζουμε τη δημιουργία μιας νέας ΜΚΟ με στόχο την καταπολέμηση του ντόπινγκ και την επικράτηση του «καθαρού αθλητισμού».