Είναι τιμή και πρόκληση, η ανάληψη της θέσης του Γραμματέα του Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Ειδικά αυτή την εποχή που οι μεγάλες επιτυχίες του κλάδου σε αφίξεις αποσιωπούν την απουσία Εθνικής Στρατηγικής και συλλογικής δράσης στον τομέα.

Την περίοδο που είχα την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καταφέραμε μέσα από τη σκληρή δουλειά και συνεργασίες με όλους τους φορείς που μπορούσαν να συμβάλλουν, να ξεπεράσουμε τη μεγάλη κρίση που μάστιζε εκείνη την περίοδο τον ελληνικό τουρισμό. Το αποτέλεσμα ήταν μια μακρά περίοδο ανάπτυξης, που τόσο βοήθησε την ελληνική οικονομία γενικότερα και τον κλάδο ειδικότερα.

Σήμερα όμως οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό είναι πολλαπλές και κρίσιμες. Πέρασε πολύς καιρός που ο τουρισμός στην Ελλάδα πορεύεται χωρίς επικαιροποιημένη εθνική στρατηγική από πλευράς πολιτείας, χωρίς τις συνεργασίες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά και προς όφελος όλων.

Υπό αυτήν την έννοια, ένας σημαντικός κύκλος έχει κλείσει και είναι ώρα να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης για τον Ελληνικό τουρισμό. Μια νέα Εθνική Στρατηγική θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι νέες προτεραιότητες: να βρούμε τρόπους ώστε ο πλούτος που δημιουργείται να πολλαπλασιάζεται μέσα στις τοπικές κοινωνίες που τον δημιουργούν και να διανέμεται δίκαια σε όλη την Ελλάδα, όλο τον χρόνο, σε κάθε τομέα της κοινωνίας που εμπλέκεται. Από τους εργαζόμενους του κλάδου μέχρι συνεργαζόμενους κλάδους όπως ο διατροφικός που συμβάλλει άμεσα αλλά δεν καρπώνεται πάντα ανάλογα με την προσφορά του. Να δώσουμε πραγματικό ρόλο στην τοπική αυτοδίοικηση, εκεί που πραγματικά γνωρίζουν πως να αναδείξουν τον τόπο τους. Να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως είναι ο υπερτουρισμός και η άναρχη ανάπτυξη. Να βεβαιωθούμε ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον κλάδο, αλλά και από την πολιτεία, είναι αντάξια της αξίας που προσφέρουμε ως προορισμός αλλά και των τιμών που χρεώνει ο κλάδος.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι εδώ, με προτάσεις, με εποικοδομητική κριτική, με ένα στόχο για τον οποίο θα εργαστούμε για να είναι κοινός: να βοηθήσουμε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα να έχουν την ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους και να μεγαλουργήσουν. Είμαι σίγουρος ότι με όλα τα στελέχη του Τομέα, αγαπημένοι φίλοι και σύντροφοι όλες και όλοι, θα φτιάξουμε μια δυνατή ομάδα.