– Το μόνο κόμμα που πραγματικά προστάτευσε την πρώτη κατοικία είναι το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας τον νόμο του 2010, καθώς πάντα πίστευε ότι η πρώτη κατοικία αποτελεί δομικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας.
Το παράδειγμα της Αμερικής όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρίζει σήμερα σπουδαστικά δάνεια, δεν είναι τυχαίο. Οι σπουδές στις ΗΠΑ είναι το αντίστοιχο της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα. Τείνουμε να γίνουμε τώρα πιο καπιταλιστές σε σύγκριση με τους Αμερικάνους και αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα.
Έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα εθισμένο στο να δίνει δάνεια και σε πελάτες οι οποίοι δεν θα έπρεπε να τα παίρνουν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι μπορεί να δυσκολευτούν στο μέλλον, εγκλωβίζοντας τα σπίτια τους και αποκλείοντας αυτούς αλλά και τα παιδιά τους από την δημιουργική οικονομία. Άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν καλά την ιδιωτική πρωτοβουλία και θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

– Πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση για το πως μπορεί το κράτος να απελευθερώσει την πρώτη κατοικία. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο τα κόκκινα δάνεια να χαριστούν ή να χαριστεί ένα μέρος αυτών. Η αγορά αναζητά Ελληνίδες και Έλληνες που θα μπουν στο παιχνίδι, που θα συμμετέχουν σ’ αυτό που ονομάζει η κυβέρνηση «ανάπτυξη», το οποίο είναι ανάπτυξη για πολύ λίγους. Αν θέλουμε να κάνουμε αυτή την ανάπτυξη δίκαιη, πρέπει ν’ απελευθερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους ώστε να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή από το να ξαναδημιουργηθεί αυτός ο ιστός.

– Η ακρίβεια είναι άλλο ένα τεύχος στη συνεχή φτωχοποίηση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο διότι ακόμη και σήμερα στη Νέα Δημοκρατία λένε: «Η ακρίβεια ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία». Δεν ισχύει αυτό. Η ακρίβεια ξεκίνησε πολύ καιρό πριν. Ως επιχειρηματίες μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε καθώς βλέπαμε τις πρώτες ύλες μας να αυξάνονται εδώ και ένα χρόνο. Έξι μήνες πριν τον πόλεμο είχαμε το πρόβλημα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Τότε η κυβέρνηση υποστήριζε ότι το πρόβλημα θα εξαλειφθεί σε 2-3 μήνες. Μετά άρχισε να πέφτει το πολύ χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες, το οποίο συνέχισε τις πληθωριστικές τάσεις. Και τελευταίος ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος αύξησε πολύ τις τιμές. Υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα στην Ελλάδα. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι ελεγχόμενες από μικρές ομάδες ανθρώπων, μικρές ολιγαρχίες. Με αποτέλεσμα οι αυξήσεις και η συμπίεση που γίνεται στον παραγωγό στην Ελλάδα να ‘ναι μεγαλύτερες από αυτές που βλέπουμε στο εξωτερικό.

– Η πρόταση της ΕΕ για το πλαφόν των 270 ευρώ στο αέριο είναι η τιμή που έχει ήδη το αέριο σήμερα, την εποχή που όλοι περιμένουν ή διατείνονται να πέσουν οι τιμές. Αυτό που έπρεπε να κάνει είναι να πιέσει για μείωση της τιμής. Έτσι, θα μπορέσει ν’ ανακουφιστεί και ο τελικός καταναλωτής και ο αγρότης και η μικρομεσαία επιχείρηση. Η Ε.Ε. έχει χαθεί μέσα στην εμμονή της να δημιουργήσει αγορά. Όμως η αγορά που φαντάζεται δεν υπάρχει πια στον κόσμο. Αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα είναι ένα μοναδικό φαινόμενο της Ευρώπης. Όταν υπάρχει η Αμερική που χαρίζει δάνεια και όταν η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις. Όταν υπάρχουν οικονομίες, όπως της Τουρκίας και του Ιράν, οικονομίες που δεν τηρούν τους κανόνες της αγοράς και ανταγωνίζονται τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Ε.Ε. θέλει να είναι βασιλικότερη του βασιλέως. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίνει κίνητρο σ’ έναν επιχειρηματία στην Ελλάδα να πάει στην Κίνα και να παράγει εκεί με χειρότερες συνθήκες εργασίας, με χειρότερα αποτελέσματα για το περιβάλλον, χωρίς προστασία του καταναλωτή και με χαμηλότερη ποιότητα. Ενώ θα έπρεπε να προστατέψει τους Ευρωπαίους παραγωγούς και τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

– Το θέμα δεν είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές αλλά κάτω από ποιες συνθήκες. Από το 2009 έως το 2019 αποσύρθηκαν από τις κάλπες οικειοθελώς 2 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες. Το 40% περίπου της σημερινής εκλογικής βάσης έχει αποχωρήσει και αυτό σημαίνει ότι οι απόντες καθορίζουν το αποτέλεσμα. Ποιοι θα είναι απόντες στις επόμενες εκλογές;
Ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι πρέπει να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία όταν δεν ψήφισε τον νόμο το 2010. Επομένως, πώς θα πείσουμε τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει όταν το πολιτικό σύστημα δεν έχει δώσει κάτι καινούργιο που θα μπορεί να εμπνεύσει.
Το μόνο καινούργιο που υπάρχει είναι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ό,τι πρόταση έχει φέρει έχει υιοθετηθεί, είτε από τον κ. Μητσοτάκη, είτε από τον κ. Τσίπρα. Είναι ένας νέος άνθρωπος με φρέσκιες ιδέες.
Ας στείλουμε τουλάχιστον ένα μήνυμα ότι εμείς δεν είμαστε δεδομένοι, δεν είμαστε Νεοδημοκράτες του Πάτση, Νεοδημοκράτες των υποκλοπών, δε θέλουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος παρακολουθεί τους αντιπάλους του ή οποιονδήποτε άλλον Έλληνα πολίτη. Δε θέλουμε έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που άλλα λέει τώρα κι άλλα έκανε όταν ήταν Πρωθυπουργός.

Υπάρχουν επιλογές πλέον και αυτές οι επιλογές μπορούν να δώσουν μία ώθηση στην πολιτική ζωή του τόπου και να στείλουν ένα μήνυμα σε δύο κόμματα που αυτή τη στιγμή έχουν καθαρά αποτύχει να κάνουν αυτό το οποίο έχουν υποσχεθεί να κάνουν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στο Naftemporiki TV, στον δημοσιογράφο Φίλιππο Φιλιππακόπουλο:

 

https://www.youtube.com/watch?v=74opLoUthlE