Να ξεκινήσω λέγοντας, ότι, θα στηρίξουμε και εμείς αυτή την πρωτοβουλία για τους τρεις κινηματογράφους. Πιστεύουμε ότι είναι σωστή και είναι από τα θέματα τα οποία αυτό το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να βάζει στην ατζέντα του, καθότι η πόλη αλλάζει γρήγορα και αλλάζει χωρίς σχεδιασμό, πράγμα το οποίο θα πρέπει να μας θορυβήσει.

Το πρώτο θέμα που θα θέλαμε να βάλουμε είναι το θέμα των συμβασιούχων του δήμου. Και το βάζουμε επειδή είναι θέμα αρχής. Το αν έχουν ή δεν έχουν οι συμβασιούχοι, οι υπόλοιποι συμβασιούχοι του δήμου την ίδια… αν θα έπρεπε η αντιμετώπισή μας απέναντι στους υπόλοιπους συμβασιούχους του δήμου να είναι ίδια ή όχι με τους συμβασιούχους του Covid, νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα.
Έχουμε πει ξανά και ξανά να έρθει προς συζήτηση και πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί αργεί. Δεν είναι δύσκολο θέμα. Είναι ένα θέμα να πεις ότι, Ναι, συμφωνώ ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι η ίδια ή δεν συμφωνώ ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι η ίδια. Εκτός αν έχετε κάποιον άλλον λόγο, τον οποίον θα θέλαμε να μας εξηγήσετε γιατί καθυστερεί να έρθει ένα πολύ απλό θέμα το οποίο θέτει η αντιπολίτευση ξανά και ξανά.

Τώρα, είναι εξαιρετικά άχαρο και δεν μου αρέσει να το κάνω, να λέει κανείς, σας το έλεγα και ο μόνος λόγος που επαναφέρω ένα θέμα το οποίο έχω θέσει στο παρελθόν είναι διότι πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε δουλειά ως δημοτικό συμβούλιο για να μην έχουμε άλλα τέτοια φαινόμενα.
Ξέρετε ότι από την αρχή που άρχισαν να έρχονται θέματα ξανά και ξανά στο δημοτικό συμβούλιο, ζητάω να μπούνε κριτήρια με τα οποία θα γίνονται διάφορες διαδικασίες. Δηλαδή, κριτήρια σε θέματα που αφορούν, τις θέσεις στάθμευσης, κριτήρια που αφορούν τις πολιτιστικές δράσεις, τις βραβεύσεις, τις ταφές με δημόσια δαπάνη και ούτω κάθε εξής.

Με την ίδια λογική είχαμε πει ότι πρέπει να μπούνε κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις. Είχαμε πει, μάλιστα, ότι πρέπει να υπάρχει μητρώο επιχορηγούμενων φορέων του δήμου, όπου να υπάρχει ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα του ποιος παίρνει λεφτά από τον δήμο και ποιος δεν παίρνει λεφτά από τον δήμο και το δεύτερο είναι ότι οπουδήποτε δίνουμε λεφτά αυτό πρέπει να γίνεται με βάσει προγραμματικές συμβάσεις, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι τα χρήματα αυτά τα οποία δίνει ο δήμος, πάνε τουλάχιστον για το καλό των δημοτών της Αθήνας. Αυτή η πρότασή μας, είχε γίνει με την λογική ότι κάπου θα δοθούν, με τον τρόπο που το κάνετε, χρήματα για τα οποία μετά θα μετανιώσετε. Λοιπόν, σήμερα θέλω να ρωτήσω πως νιώθετε που ψηφίσατε δέκα χιλιάδες να πάνε στη Κιβωτό του Κόσμου; Τώρα θα μου πείτε, τι είναι δέκα χιλιάδες; Είναι θέμα αρχής. Και δεν είναι προφανώς ο δήμος ο μόνος που έδωσε λεφτά στην Κιβωτό του Κόσμου. Ναι, πλην όμως, το να ευαισθητοποιηθεί ένας κύριος ή μια κυρία να δώσει λεφτά στον δήμο επειδή συγκινήθηκε με τον πατέρα Αντώνιο, είναι δικαίωμά τους. Εμείς πρέπει να έχουμε διαδικασίες. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να δίνει χρήματα με βάσει του ότι ευαισθητοποιήθηκε από έναν πατέρα Αντώνιο και αποφάσισε να δώσει δέκα χιλιάδες, που δεν είναι δικά της λεφτά. Ο τάδε κοσμικός κύριος, ή η τάδε κοσμική κυρία δίνει δικά του λεφτά, ας τα δώσει όπου θέλει. Εσείς δεν δίνετε δικά σας λεφτά.

Δεν είναι δικά σας λεφτά. Άρα, πρέπει να έχετε κριτήρια στο που τα δίνετε και γιατί τα δίνετε. Λοιπόν, σήμερα χρηματοδότης του πάτερ Αντώνιου είναι ο δήμος Αθηναίων. Και δεν μπορεί να μου εξηγήσει ένας άνθρωπος, γιατί.
Λοιπόν, αυτά τα πράγματα, δεν τα λέμε για να κάνουμε κακό στη δημοτική αρχή, δεν τα λέμε για να σας κάνουμε φθηνή αντιπολίτευση, δεν τα λέμε γιατί κατεβαίνουμε στις εκλογές. Όλα αυτά τα έχουμε ακούσει, να μας κατηγορείτε. Το λέμε, για να έχει ο δήμος το κύρος που πρέπει να έχει. Και που να δείχνει, ότι, χειρίζεται τα χρήματα του
Αθηναίου δημότη, με τον τρόπο που πρέπει να τα χειρίζεται.

Λοιπόν, ας έχουμε μια σοβαρότητα σε αυτά και ας βάλουμε επιτέλους τα κριτήρια, που θα προστατεύσουν πρωτίστως εσάς και φυσικά θα προστατεύσουν και τον δήμο, από το να κάνει τέτοια πράγματα. Και ας το κάνουμε με έναν τρόπο που θα δεσμεύει και την επόμενη δημοτική αρχή. Δεν έχει νόημα αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες που σας είπα δημιουργούμε ένα πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίζει πάντα η δημοτική αρχή. Ενώ με τον τρόπο που σας προτείνω εγώ, θα είσαστε και σίγουροι ότι, τουλάχιστον, έχουνε τηρηθεί οι διαδικασίες, τις οποίες μπορείτε μετά να υπερασπιστείτε. Σήμερα, δεν έχετε κανέναν λόγο να υπερασπιστείτε, δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τα λεφτά αυτά τα οποία δώσατε. Και δεν θα είναι τα μόνα για τα οποία θα συμβεί αυτό το πράγμα.

Λοιπόν, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα θέματα όπως όταν φιλοξενείτε ως δήμος πλέον, ως πινακοθήκη του δήμου, μία έκθεση ενός εν ζωή καλλιτέχνη ο οποίος μετά χρησιμοποιεί το γεγονός ότι του δώσατε την αίθουσα για να πουλήσει πιο ακριβά τα έργα του. Αυτή η δύναμη που έχετε πρέπει να την ελέγξετε εσείς γιατί αλλιώς χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους που τη δανείζετε, με τρόπους που δεν σας κάνουν καλό και δεν κάνουν καλό στον δήμο.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε.