Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, έκανε αποδεκτή την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ και δύο χρόνια, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και οι εποπτευόμενοι φορείς του δίνουν μια μεγάλη μάχη υπό πολύ αντίξοες συνθήκες.

Παρότι καλούμαστε όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας με μειωμένους προϋπολογισμούς, γεγονός που οφείλεται στη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το παραγόμενο πολιτιστικό έργο είναι σημαντικό.

Πολλοί απ’ τους φορείς μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διανύουν μία από τις δημιουργικές φάσεις της πορείας τους. Εξορθολογίζουν τις δαπάνες τους, αυξάνουν τα έσοδά τους, δηλώνουν ένα ηχηρό «παρών» στην πολιτιστική ζωή της χώρας.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Το να εγκαταλείπει κανείς το σκάφος την ώρα της κρίσης, είναι η πιο εύκολη επιλογή. Το να μένει και να μάχεται με όσα μέσα έχει στη διάθεσή του, είναι αυτό που τον καταξιώνει στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Το Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία του Ιδρύματος με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ για το τρέχον έτος.

Δεν μπορούμε, συνεπώς, παρά να αποδεχθούμε τις παραιτήσεις των μελών του.

Η ανανέωση των μελών του Δ.Σ. του ΕΙΠ θα συμπέσει με τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Ιδρύματος στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος έχει ούτως ή άλλως από καιρό καταστεί αναγκαίος.»