Στη Μόσχα βρέθηκε από το απόγευμα της Πέμπτης έως και το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαρτίου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Εκεί,  στο περιθώριο της έκθεσης τουρισμού ΜΙΤΤ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη διευθύντρια του Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν κα. Irina Andonova, τον Υπουργό Πολιτισμού Alexander Avdeev, να δώσει συνεντεύξεις στα κορυφαία μέσα ενημέρωσης της Μόσχας και να συνομιλήσει με το σύνολο των εκθετών στο περίπτερο του ΕΟΤ, καθώς και με σημαντικούς tour operators. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν φέτος τιμώμενη χώρα στην έκθεση ΜΙΤΤ, ενώ το περίπτερο του ΕΟΤ κέρδισε τη διάκριση του κορυφαίου ταξιδιωτικού προορισμού της έκθεσης.

Συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας

Η προετοιμασία του Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα που θα εορταστεί  το 2014 (χρονιά τέλεσης των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι) απασχόλησε μεταξύ άλλων τη συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου με τον Υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας Αlexander Avdeev. Συζήτησαν επίσης το θέμα της ψηφιοποίησης και της χρήσης νέας τεχνολογίας στον τομέα του πολιτισμού. Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Europeana, στο οποίο η Ελλάδα είναι μέσα στους πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Aναφέρθηκε επίσης στις πρώτες επαφές που έχουν γίνει και θα συνεχιστούν στο επόμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ για τη χρήση νέων τεχνολογιών στην καταγραφή και διδασκαλία θεμάτων πολιτισμού. Ο κ. Αvdeev εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενώσει τον πολιτισμό με τον τουρισμό κάτω από την ίδια υπουργική στέγη, καθώς πιστεύει ότι και στη Ρωσία υπάρχει το έδαφος για να λειτουργήσει αντίστοιχη συγχώνευση.

Συνάντηση με τη Διευθύντρια του Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν

Σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα – και με αναφορές στη Μελίνα Μερκούρη που υπήρξε  φίλη της Irina Andonova- πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου με τη Διευθύντρια του περίφημου Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν. Η κα. Andonova αναφέρθηκε στην επικείμενη έκθεση με επίκεντρο το Βυζάντιο που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν και εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενήσει μερικά από τα αριστουργήματα της ελληνικής κλασικής τέχνης, που δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στο μουσείο Πούσκιν. Ως ιδανική ευκαιρία αναφέρθηκε το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2014. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στη δυνατότητα να εκτεθεί ο Θησαυρός του Πριάμου στην Ελλάδα εφόσον ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν από το ρωσικό κράτος. Επιπλέον η κα. Andonova αναφέρθηκε στο δίκαιο του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Επίσκεψη στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΜΙΤΤ

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε πως παρά την οικονομική κατάσταση και τα βαριά χρέη του ΕΟΤ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή του ελληνικού τουρισμού, κυρίως μέσα από την σύνδεσή του με τον ελληνικό πολιτισμό, ως κεντρικό εργαλείο ανάπτυξης. «Μέλημα μας είναι να έχουμε παρουσία σ’ αυτές τις εκθέσεις. Να μην κρύβεται η Ελλάδα. Αποφασίσαμε παρά τις οικονομικές δυσκολίες να είμαστε παρόντες και να το παλέψουμε, με ό,τι μέσα έχουμε. Ένα άλλο επίπεδο στο οποίο δουλεύουμε, είναι ότι βλέπουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε ξεχωριστά σε κάθε αγορά για  να χτίσουμε πιο μακροπρόθεσμα.».

Τόνισε ότι η συνέργεια που εξασφαλίστηκε μέσα από την ένωση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Τουρισμού βοηθάει στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στη χώρα μας. «Ακριβώς γι’ αυτό συγχωνεύσαμε τα δύο υπουργεία και φέραμε τον τουρισμό μαζί με τον πολιτισμό. Μοιάζει, από τις πρώτες μου εντυπώσεις και επισκέψεις στις εκθέσεις που έχω πάει, ότι χρονικά πέσαμε πάνω στη σωστή στιγμή. Τώρα είναι θέμα δικό μας να καταφέρουμε να κάνουμε αυτά τα δύο υπουργεία να δουλεύουν μαζί και να μην γίνεται η συγχώνευση μόνο στο επίπεδο του υπουργού, αλλά να υπάρξουν δομές τέτοιες, που να μπορέσουν να διευκολύνουν την κατάσταση. Ο πολιτισμός πρέπει να γίνει κομβικός στην ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο που πρέπει να αναδείξουμε.»

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην προσέλκυση επισκεπτών από τη Ρωσία με έμφαση στις πολιτιστικές διαδρομές, στην ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού και στην προβολή της Ελλάδας ως χώρας-προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης της Μόσχας

Η Ελλάδα ως ιδανικός προορισμός, οι θετικές εξελίξεις στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και η οικονομική κρίση και οι κινήσεις της κυβέρνησης για την έξοδο από αυτή κυριάρχησαν στις συνεντεύξεις που έδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Ρωσία 24.