Με αφορμή δημοσίευμα του κυριακάτικου «Βήματος» περί δήθεν προσλήψεων που παραβίασαν το μνημόνιο κατά το 2011 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έγιναν προσλήψεις μόνο εποχικού προσωπικού προκειμένου να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας κατά τη θερινή περίοδο.

Οι προσλήψεις αυτές, χάρη στις οποίες η χώρα αποκομίζει, μέσω του τουρισμού, τεράστιο οικονομικό όφελος, εγκρίθηκαν φυσικά από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία μετείχαν τόσο ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Μνημονίου. Είναι δε, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, σημαντικά λιγότερες από όσες γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι οι προσλήψεις αυτές αντιστοιχούν σε εποχικές ανάγκες και όχι στην κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών (ελλείψεων) του Υπουργείου σε (φυλακτικό ιδίως) προσωπικό, που ενόψει και των συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων λόγω εφεδρείας καλύφθηκαν αποκλειστικά με μετατάξεις και όχι με προσλήψεις.

Τέλος, είναι τουλάχιστον αστείο να κατηγορείται για παραβίαση του Μνημονίου το Υπουργείο που υπήρξε πρώτο σε μείωση προϋπολογισμού (πάνω από 30%), κατορθώνοντας ταυτόχρονα να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού και να επιτύχει το 2011 ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.

Επιφυλάσσομαι να επανέλθω στο δημοσίευμα μόλις δω τα στοιχεία της φερόμενης αναφοράς της τρόικας.