Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αικατερίνης Φαρμάκη-Γκέκη σχετικά με την παραχώρηση έκτασης ιδιοκτησίας «Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων» στην Αρχαία Κόρινθο για την ανέγερση νέου μουσείου

Κύριε Πρόεδρε, κυρία συνάδελφε, ήταν όντως μια πολύ σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Πολιτισμού αυτή η επιχείρηση που έγινε για να σωθούν οι δυο κούροι. Θυμίζω ότι είχα την ευτυχία να είμαι εδώ στη Βουλή, όταν μάθαμε τα νέα και να το ανακοινώσουμε τότε.

Σημειώνω ότι τα ευρήματα αυτά είναι τόσο μεγάλης αξίας που ένας τέτοιος κούρος στη γλυπτοθήκη του Μονάχου έχει την εξέχουσα θέση από όλα τα εκθέματά της. Και αυτοί οι Κούροι είναι δίδυμοι, πράγμα πάρα πολύ σπάνιο και όντως δίνουν μια νέα σημασία στα ευρήματα που υπάρχουν στην Κόρινθο.

Να πούμε, ότι το Μουσείο της Κορίνθου, ως έχει σήμερα είναι το όγδοο σε επισκεψιμότητα μουσείο στην Ελλάδα. Παρ’ ότι είναι κτισμένο το 1932, έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες να κρατηθεί σ’ ένα επίπεδο εκσυγχρονισμού, ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες των επισκεπτών που έρχονται στο μουσείο.

Συγκεκριμένα, μέσα από τα περιφερειακά προγράμματα Πελοποννήσου αυτό το οποίο έγινε είναι ότι διαμορφώθηκε η νέα είσοδος στη βόρεια πλευρά με βαθμίδα πρόσβασης, έγινε στέγαστρο με πρόσβαση των ΑμΕΑ, έγινε ένα καινούριο πωλητήριο και βεστιάριο για τους επισκέπτες και ανακατασκευάστηκαν οι χώροι υγιεινής. Πρόσφατα έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στο υπάρχον μουσείο, έτσι ώστε να είναι καλύτερη η πρόσβαση σ’ αυτό. Επίσης, υλοποιήθηκαν οι επανεκθέσεις δύο αιθουσών, οι οποίες είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας για τα εκθέματα τα οποία έχει το μουσείο, της αίθουσας του Ασκληπιείου και της αίθουσας που φιλοξενεί την προϊστορική συλλογή. Επίσης, πρόσφατα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων η επανέκθεση της κλασσικής αίθουσας.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο τουλάχιστον το Υπουργείο έχει δώσει σημασία σ’ αυτό το μουσείο, παρ’ότι στο Νομό Κορίνθου λειτουργούν και άλλα δύο μουσεία της Ισθμίας και της Σικυώνας, τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, δείχνουν τη σημασία που δίνουμε στη γεωγραφική περιοχή.

Τώρα μιλάμε για μουσεία, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο κανείς να συντηρήσει, που θέλουν προσωπικό, για να μπορέσουν να ανοίξουν, ειδικά τώρα που λειτουργούν με το θερινό ωράριο λειτουργίας. Και αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι ότι ειδικά στην Κόρινθο έχει δοθεί πολύ μεγάλη σημασία ήδη. Παρ’όλα αυτά, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η σπουδαιότητα των εκθεμάτων, τα οποία έχει το μουσείο και η επισκεψιμότητά τους, μας δίνουν ευκαιρία να σκεφθούμε πολύ σοβαρά και μία μετεγκατάσταση, αν αυτό είναι εφικτό.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αικατερίνης Φαρμάκη-Γκέκη σχετικά με την παραχώρηση έκτασης ιδιοκτησίας «Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων» στην Αρχαία Κόρινθο για την ανέγερση νέου μουσείου

Όπως νομίζω, πολύ σωστά επισημάνατε, υπάρχει μία ευτυχής συγκυρία. Πρώτον, είναι ευτυχές ότι συνενώσαμε το Υπουργείο Πολιτισμού με το Υπουργείο Τουρισμού και άρα, όλοι οι φορείς για τους οποίους συζητάμε βρίσκονται κάτω από μία σκεπή.

Επίσης, πολύ θετική είναι η Εφορία της Κορίνθου, πολύ θετικό είναι το Υπουργείο από κάθε πλευρά και είναι θετική η ΕΤΑ. Όπως γνωρίζετε, το «Ξενία» χτίστηκε σε μία περιοχή που είναι αρχαιολογικός χώρος και είναι πολύ αμφισβητήσιμο αν θα χτιζόταν μέσα σε αυτόν το χώρο. Επίσης, ήταν σχεδόν αδύνατον για οποιονδήποτε ιδιώτη να χρησιμοποιήσει αυτό το κτήριο για οτιδήποτε άλλο, εξ ου και παραμένει σήμερα εγκαταλελειμμένο.

Η πρόθεση, λοιπόν, είναι πάρα πολύ θετική από όλες τις μεριές. Δεν είναι όμως αμελητέο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή χρήματα για να γίνει μία τέτοια δουλειά τώρα και δεν είναι αμελητέο ότι για να μετατραπεί ένας χώρος, όπως ένα «Ξενία», σε μουσειακό χώρο προδιαγραφών, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι για να εγκατασταθεί μέσα μία συλλογή του πλούτου της Κορίνθου, θέλει μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, θέλει δηλαδή μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη γι’ αυτό το πράγμα. Πρέπει δηλαδή να δούμε εάν οι δυνατότητες του κτηρίου είναι αυτές που πρέπει να είναι. Χρειάζεται μία αυτοψία από τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, για να δούμε αν μπορούσε μία τέτοια συλλογή να πάει εκεί. Επίσης, πρέπει μετά να βρεθούν τα χρήματα, να γίνει μία σοβαρή μουσειολογική μελέτη προς αυτήν την κατεύθυνση και εφόσον όλα αυτά τα πράγματα γίνουν σωστά, να έχουμε την παραχώρηση της ΕΤΑ.

Σας θυμίζω απλώς ότι η ΕΤΑ και τον Φεβρουάριο του 2004 είχε ταχθεί θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά, εάν θυμάμαι καλά, το 2005 είχε ζητηθεί και από την Εφορία να στεγαστούν οι υπηρεσίες της Εφορίας εκεί πέρα. Δηλαδή, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν αυτό το κτήριο για διάφορους λόγους και το θέμα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ετοιμαστεί η δουλειά για να πάει εκεί είτε το μουσείο είτε οτιδήποτε άλλο.

Γι’ αυτό σας λέω ότι αυτό το οποίο θα προσπαθήσουμε εμείς είναι να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να δούμε αν το κτήριο αυτό μπορεί να γίνει κατ’αρχάς μουσείο και από κει και πέρα, με βάση αυτή τη μελέτη να δρομολογήσουμε οποιαδήποτε άλλη απόφαση της ΕΤΑ, εφόσον μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα και να γίνει μετατροπή.

Σας ευχαριστώ.