– Πρόκειται για μία ωμή παρέμβαση της Τουρκίας στην εκλογική διαδικασία της Ελλάδας. Αν υπάρχει, πραγματικά, παρέμβαση της Τουρκίας μέσα στην εκλογική διαδικασία της Ελλάδας, τότε θεωρώ πως πιο σωστό είναι να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Υπάρχουν καταγγελίες και για παρέμβαση της Ρωσίας στις ελληνικές εκλογές. Δε γνωρίζω αν ευσταθούν ή όχι αλλά πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως έθνος και όχι ως μεμονωμένα κόμματα. Αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, τότε είναι ανάγκη τις αντίστοιχες παρεμβάσεις να τις αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί. Σ’ αυτό το σημείο θα περίμενα από έναν πρώην Πρωθυπουργό να συγκεντρώσει όλα τα κόμματα, εφόσον υπάρχει αυτή η ενημέρωση, ώστε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση. Προφανώς, το προξενείο δεν ενδιαφέρεται για ένα συγκεκριμένο κόμμα, αλλά για να έχει κάποιους βουλευτές υπό την επιρροή του είτε αυτοί είναι μουσουλμάνοι είτε χριστιανοί. Αν τώρα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί είτε μία τουρκική απειλή είτε μία απειλή από τη Ρωσία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε βάρος της Δημοκρατίας μας, τότε ποιός να είναι ο λόγος που συνέβη αυτό; Επειδή έγινε η Ροδόπη ροζ ή επειδή την ίδια περίοδο πέθανε μια γυναίκα μέσα στην καρότσα ενός αυτοκινήτου, γιατί δεν ήρθε το ασθενοφόρο και εξ αυτών προέκυψε η ανάγκη να αποπροσανατολίσουμε την κοινή γνώμη;

Από τη στιγμή που το θέμα κατέβει σε επίπεδο βουλευτή, θα βγούμε όλοι χαμένοι. Ό,τι και να γίνει, μία στραβή δήλωση, μία λάθος φωτογραφία, τα πάντα είναι νερό στον μύλο του κ. Ερντογάν. Ας είμαστε ψύχραιμοι σε αυτό το δύσκολο θέμα, ας το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με στοιχεία, εφόσον υπάρχουν, ή ας το αφήσουμε στο πλάι, αν δεν υπάρχουν, διότι η μόνη που θα βγει χαμένη από αυτήν την υπόθεση είναι η Ελλάδα.

Χρειάζεται διερεύνηση οποιοδήποτε περιστατικό οδηγεί τόσους ανθρώπους στον θάνατο, πόσο μάλλον όταν αυτό το γεγονός συνέβη μέσα στα δικά μας τα νερά και στα νερά της αρμοδιότητάς μας. Βεβαίως, πρέπει να ερευνηθεί και πρέπει να σας πω και το εξής, την ίδια μέρα του ναυαγίου το ελληνικό λιμενικό σώμα έσωσε ένα καράβι νότια της Κρήτης. Δεν ξεκινάω αμφισβητώντας ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να σώσουν ζωές. Πρέπει να δουλέψουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπου κάθε απόφαση που θα πάρουν, μπορεί να οδηγήσει προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση και ένα πιθανό λάθος μπορεί να φέρει την καταστροφή. Είναι ευαίσθητα τα πράγματα κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επιχείρησης και καλό είναι να ερευνήσουμε την υπόθεση και να κρατάμε μία επιφύλαξη σχετικά με το πόσο γρήγορα θα κατηγορήσουμε τις ελληνικές αρχές για οτιδήποτε. Όμως, αυτό ανοίγει τη συζήτηση για κάτι πιο ουσιώδες το οποίο αξίζει κριτική: η στάση που έχει κρατήσει η ΝΔ απέναντι στα ευρωπαϊκά θέματα.

Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για το ποιος είναι υπεύθυνος να χειριστεί αυτήν την τεράστια ευθύνη των ανθρώπων που μπαίνουν στη χώρα, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Όχι μόνο δε θα σταματήσει, αλλά θα ενταθεί όσο υπάρχουν τόσες διαφορές πλούτου της Ε.Ε. και των γύρω χωρών, όσο υπάρχει τόση διαφορά Δημοκρατίας και δικαιωμάτων και όσο υπάρχουν άνθρωποι, όπως του Ασάντ ή της μαφίας της Λιβύης, θα υπάρχει κόσμος που θα έρχεται εδώ.

Σε πολλές συζητήσεις έχω ακούσει πόσους εργάτες χρειάζεται η Γερμανία, η Ελλάδα και γενικότερα πόσους εργάτες χρειάζεται η οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Οπότε το ερώτημα δεν είναι τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά γιατί η Ευρώπη συνεχίζει και χρηματοδοτεί αυτά τα καθεστώτα; Από τη μία τους δίνει χρήματα, όπως η Ιταλία δίνει χρήματα στις λιβικές μαφίες για να κρατήσουν τον κόσμο εκεί και την ίδια ώρα στέλνουν οι ίδιες μαφίες αυτούς τους ανθρώπους στον θάνατο. Γιατί τρέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες να γίνουν «φίλοι» με τον Ασάντ που έστειλε εκατομμύρια κόσμο στον θάνατο και άλλα τόσα εκατομμύρια κόσμο στην Ευρώπη και συμπεριφερόμαστε σαν να μη συνέβη τίποτα; Δεν σταματάει η Ευρώπη, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει αυτά τα καθεστώτα δίνοντάς τους χρήματα και πουλώντας τους όπλα. Αυτό συνεχίζεται και τρέφει συνέχεια αυτές τις ροές οι οποίες οδηγούν τον κόσμο στον θάνατο. Πρώτα απ’ όλα, εγώ θα περίμενα από οποιαδήποτε ελληνική Κυβέρνηση να σηκώσει τον καθρέφτη απέναντι στην Ευρώπη και να μην πηγαίνει εκεί και να «χαριεντίζεται», απλώς για να πάρει περισσότερα χρήματα είτε για να υψώσει 10 μέτρα παραπάνω το τείχος της είτε για να αγοράσει 2 σκάφη του λιμενικού παραπάνω.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», στην εκπομπή «Kontra24», με τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη:

https://youtu.be/Mt9yaGOpJPA