Γεγονότα όπως αυτό του ναυαγίου στην Πύλο, δείχνουν το βάθος του προβλήματος. Αντί να κοιτάζουμε τα συμπτώματά του, θα πρέπει να εντοπίσουμε τα αίτια. Διαφορετικά θα συζητάμε επ’ άπειρον για το αν το λιμενικό έκανε τη δουλειά του ή όχι. Πιστεύω ότι υπάρχουν πιο ειδικοί από εμάς για να αποφανθούν για αυτά τα θέματα και δεν είναι η στιγμή για τέτοιες συζητήσεις. Πρέπει όμως, να καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν. Η Ευρώπη έχει μια πολυγλωσσία σε αυτά τα ζητήματα. Από την μια μεριά, ισχυρίζεται πως θέλει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, από την άλλη, περνάει την μπάλα σε φτωχότερα κράτη και δη στα σύνορα. Λέει ότι θα χρηματοδοτήσει δομές εκτός Ευρώπης, δίνει τα λεφτά σε ολιγαρχίες ή ακόμα και σε μαφίες οι οποίες διοικούν αυτά τα κράτη, σε δικτάτορες όπως έχουμε στη Συρία. Η διγλωσσία αυτής της Ευρώπης, κάνει όλους τους γύρω-γύρω χαρούμενους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται και την Ευρώπη και αυτό το φαινόμενο, για να βγάλουν λεφτά.

Την ίδια μέρα που έγινε το ναυάγιο, στα νότια της Κρήτης, ένα μικρό σκάφος σώθηκε από το λιμενικό. Δεν πιστεύω ότι ξεκινάει κανείς με σκοπό να πετάξει ανθρώπους στη θάλασσα. Όμως όσα διαδραματίζονται, οφείλονται στο γεγονός πως δεν υιοθετείται κοινή γραμμή από ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κράτη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη, να απορροφήσουν μετανάστες και πρόσφυγες, όπως αντίστοιχα πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Περιφέρειά μου, η Α’ Αθήνας, όπως και κάποια ακριτικά νησιά, κουβαλούν την ευθύνη, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες εντάσεις.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στο Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star, με τον Γιώργο Ευγενίδη:

https://youtu.be/V4JMwoHYLus