1) Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε στην όχθη των νικητών, όπως επιθυμούσε, στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ποιος είναι ο στόχος για τις επικείμενες εκλογές, στις 25 Ιουνίου;

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη αντιπολίτευση με σοβαρό, προοδευτικό λόγο, χωρίς «κραυγές» και προσωπικές επιθέσεις. Στις 21 Μαΐου, κάναμε το πρώτο βήμα για να πείσουμε ότι αυτό προσφέρει το ΠΑΣΟΚ. Η αύξηση των ποσοστών μας, κατά 40%, έδειξε ότι ο λόγος μας ακούγεται. Στις 25 Ιουνίου χρειάζεται να ολοκληρώσουμε αυτό το πρώτο βήμα, αυξάνοντας κι άλλο τη δύναμή μας. Αλλά είμαστε ένα κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας. Με τη σταδιακή αύξηση των ποσοστών μας, απώτερος στόχος μας είναι να πείσουμε ότι οι ιδέες μας είναι αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα της επόμενης μέρας και σύντομα να γίνουμε η πλειοψηφική, κυβερνητική πρόταση που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

2) Στελέχη σας εκτιμούν ότι περισσότερο καταψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος, παρά υπερψήφισε τη ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα έλεγε κανείς ότι και εσείς πήρατε μικρό μόνο ποσοστό από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ…

Πανελλαδικά, το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του σημαντικά σε σχέση με το 2019. Υπολειπόμαστε ακόμη στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Α’ Αθήνας, στην οποία είμαι υποψήφιος. Εδώ, τα βήματα είναι πιο αργά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αστικά κέντρα επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την οικονομική κρίση και ενδεχομένως συντηρητικοποιήθηκαν. Η ανατροπή αυτού του σκηνικού γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς και περισσότερη δουλειά από ό,τι στην επαρχία, η οποία δείχνει να πείθεται από την πρότασή μας. Στο χέρι μας είναι να αλλάξει αυτή η συνθήκη, αξιοποιώντας την ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα, ώστε με προοδευτικό λόγο να απευθυνθούμε σε αυτούς τους πολίτες και να τους πείσουμε πως στη δική μας πολιτική πρόταση υπάρχουν οι απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

3) Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά η ηγέτιδα δύναμη στον προοδευτικό χώρο; Πώς;

Φυσικά και μπορεί. Με δουλειά, για να πείσουμε ότι η Ελληνίδα και ο Έλληνας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας. Όπως το κάναμε, όταν ριζώσαμε αυτό το κίνημα στην ελληνική κοινωνία. Να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, σε κάθε γειτονιά και χωριό. Να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο μας στις συλλογικότητες, από την Αυτοδιοίκηση και τους Συνεταιρισμούς μέχρι τις Συνδικαλιστικές Ενώσεις και τα Επιμελητήρια, που πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα και ποτέ δεν το εγκατέλειψαν. Να τους εφοδιάζουμε συνεχώς με θέσεις, πολιτικό λόγο, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες, πώς θα βάλουμε όλους τους Έλληνες στη διαδικασία της δημιουργίας, της ευημερίας και της άσκησης εξουσίας, πώς θα αναπτύξουμε μια πατριωτική οικονομία που επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας.

4) Φοβάστε παντοδυναμία της ΝΔ; Και αν ναι, πώς αποκρούετε το επιχείρημα της Πειραιώς ότι ουδέποτε κινδύνευσε η Δημοκρατία όταν έπαιρνε αντίστοιχα ποσοστά το ΠΑΣΟΚ;

Σε μια Δημοκρατία, κάθε παντοδυναμία κρύβει κινδύνους. Αυτό όμως, που καθιστά την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη καταστροφική, είναι η αλαζονεία της εξουσίας. Από αλαζονεία οδηγηθήκαμε στα Τέμπη και τις υποκλοπές. Και στις δύο περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε η ανέλεγκτη εξουσία για να εξυπηρετηθούν κομματικά συμφέροντα. Στο πρώτο, άλλαξε τα κριτήρια για την πρόσληψη του σταθμάρχη ενώ στο δεύτερο άλλαξε τα κριτήρια για τον υπεύθυνο της ΕΥΠ ώστε να βάλει δικό της άνθρωπο. Από αλαζονεία χάσαμε χρόνο με την ακρίβεια και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την πανδημία για να χτίσουμε ένα δυνατό ΕΣΥ. Δύο προβλήματα που χτύπησαν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα και το εισόδημα κάθε νοικοκυριού. Ένα παντοδύναμο κόμμα που συνεργάζεται με την αντιπολίτευση, μπορεί να δουλέψει για το καλό του τόπου. Η ΝΔ, χάρη μιας πλασματικής «αποτελεσματικότητας», προτίμησε όλες οι αποφάσεις να παίρνονται από το Πρωθυπουργικό γραφείο με αποτελέσματα καταστροφικά για εκείνους που έχουν ανάγκη περισσότερο μια Κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην κοινωνία.

5) Πώς είδατε όλη αυτή την κόντρα με την μουσουλμανική μειονότητα σε προεκλογικό χρόνο;

Αν ισχύει η καταγγελία παρέμβασης του Τουρκικού προξενείου στις εκλογές μας πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνικό ζήτημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων ώστε να βρεθούμε ενωμένοι απέναντι σε κάθε είδους εξωτερική παρέμβαση στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Αν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τότε η ΝΔ χρησιμοποιεί ένα μείζον εθνικό θέμα για εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Είτε για να κερδίσει τη Ροδόπη, είτε για να αποπροσανατολίσει από άλλα θέματα, όπως είναι η υγεία. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει ένα μήνυμα στη νέα Κυβέρνηση Ερντογάν, στον νέο Υπουργό Εξωτερικών, στον νέο Υπουργό Άμυνας και τον νέον υπεύθυνο της ΜΙΤ στην Τουρκία, που λέει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τη μειονότητα για μικροκομματικό συμφέρον. Κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε επικίνδυνο για τη χώρα και δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά.

6) Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, βιώσαμε την τραγωδία του ναυαγίου της Πύλου. Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα της εποχής. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το ζήτημα;

Το μεταναστευτικό αποτελεί μία πραγματικότητα. Δεν έχει κανένα νόημα να το αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι ένας οικουμενικός σχεδιασμός, σε συνεργασία με την Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές πηγές της προσφυγιάς. Η εξαθλίωση, ο πόλεμος, η κλιματική κρίση, η έλλειψη νερού. Με δίκαιο καταμερισμό ευθύνης μεταξύ των κρατών. Όλα αυτά με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στα κατοχυρωμένα δικαιώματα διότι το μόνο σίγουρο είναι πως καμία μάνα δεν παίρνει το παιδί της από στέρεο έδαφος να το βάλει στο νερό, αν δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.