1. Η ευρωβουλευτής Καϊλή στη φυλακή. Ποιά ήταν η πρώτη σας σκέψη, στο άκουσμα αυτής της είδησης;

Όπου εξουσία και χρήμα. Σε όλο τον κόσμο η εξουσία είναι μαγνήτης για το χρήμα, κυρίως το παράνομο. Και αργά ή γρήγορα το χρήμα αυτό βρίσκει ανθρώπους να επηρεάσει. Άρα δεν εντυπωσιάζομαι όταν ακούω για φαινόμενα διαφθοράς από όποιο κόμμα και αν προέρχονται. Το θέμα όμως είναι να μην κοιτάμε ευκαιριακά αυτά τα θέματα και από την κλειδαρότρυπα, αλλά να χτίζουμε συνέχεια θεσμούς που μας προστατεύουν από τέτοια φαινόμενα. Να τα εντοπίζουμε και να τα αντιμετωπίζουμε εγκαίρως. Επίσης, έχω πει χιλιάδες φορές ότι χρειαζόμαστε ανθρώπους που ζουν για την πολιτική κι όχι από την πολιτική.

2. Όλο αυτό στα μυαλά των ψηφοφόρων, ανοίγει παλιές πληγές του ΠΑΣΟΚ, με μεγαλοστελέχη του, που πιάστηκαν «με την γίδα στην πλάτη», που λέει ο λαός. Εσείς τι πιστεύετε; Θα κάνει ζημιά αυτή η ιστορία της Καϊλή, στο κόμμα;

Το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει σελίδα. Και αυτή την αλλαγή σελίδας οφείλουμε να τονίσουμε και να υπερασπιστούμε. Πληρώσαμε ακριβά αυτές τις ιστορίες στο παρελθόν. Κυρίως όμως πληρώσαμε ακριβά το ότι αποκοπήκαμε από τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπούσαμε. Η διαφθορά ήταν μια πτυχή αυτής της πορείας. Το ΠΑΣΟΚ κυρία Μπενέκου δεν είναι το μόνο κόμμα που έχει βιώσει τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις. Σ’ όλες τις χώρες υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς. Στην Ελλάδα όμως, όλα τα κόμματα βιώνουν αυτά τα φαινόμενα και ακόμη δεν έχει βρεθεί ένα σύστημα αντιμετώπισής τους. Πότε, για παράδειγμα, θα φτιάξουμε ένα σύστημα που θα ελέγχει πραγματικά το “πόθεν έσχες” των βουλευτών; Και δεν το λέω για συμψηφισμό, το αντίθετο. Το λέω για να κινητοποιηθούμε.

3. Αφού γνώριζε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι η Καϊλή ήταν «δούρειος ίππος» της ΝΔ, στο κόμμα του, γιατί το ανεχόταν; Γιατί δεν έβγαινε να το πει και να τη διώξει έγκαιρα;

Μην ξεχνάμε ότι κάποιος δεν τελειώνει την πορεία του με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ο πρώτος Πρόεδρος που ανέχτηκε τις πολιτικές διαφοροποιήσεις της κ. Καϊλή. Πάντως, πολιτικά υπήρχε απόσταση εδώ και καιρό και κάθε μέρα που περνούσε το χάσμα άνοιγε.

4. Η Καϊλή είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, ήταν και είναι ΠΑΣΟΚ. Τη ΝΔ, γιατί την εμπλέκουν σε αυτό;

Η κυρία Καϊλή, εδώ και καιρό, με τις πολιτικές της επιλογές, ήταν μακριά από το ΠΑΣΟΚ. Εκτός δηλαδή ενός κόμματος με συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Δεν μπορεί να είσαι ΠΑΣΟΚ και να υπερασπίζεσαι τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ. Δεν μπορείς να είσαι ΠΑΣΟΚ και να κρατάς τη στάση που κράτησε η κυρία Καϊλή στο θέμα των υποκλοπών.
Αλλά αλήθεια τώρα, ας αναλογιστούμε τι έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης όλο αυτό το διάστημα για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Τα θέματα ή αποκαλύπτονται από το εξωτερικό, όπως η υπόθεση της κ. Καϊλή και οι υποκλοπές, ή αποκαλύπτονται από το εσωτερικό και αποσιωπούνται όπως η υπόθεση του κ. Πάτση. Θεωρεί ότι λύνονται διά μαγείας; Διότι ούτε κάνει κάτι ουσιαστικό για να τα εντοπίζει έγκαιρα, ούτε για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Δεν υπάρχει καμία θεσμική θωράκιση. Θα αποκτήσουμε τελικά στην Ελλάδα τις δομές που έχουμε ανάγκη για να προλαμβάνουμε αυτά τα φαινόμενα;

5. Γράψατε προχθές ότι το ΠΑΣΟΚ: «…πορεύεται σε θολά πολιτικά νερά, φλερτάρει με ΝΔ, δημιουργεί σύγχυση στο ακροατηρίο της, και ότι είναι ανοιχτό το κόμμα σε ανθρώπους που το εκμεταλλεύονται για δικό τους όφελος». Αυτά τα πολύ σοβαρά, που λέτε, τα λένε και άλλοι πολλοί. Τι συμβαίνει στο κόμμα;

Λέω πολύ καιρό τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλάει καθαρά, κρυστάλλινα. Να μιλάει με όραμα, θέσεις, προτάσεις και αιχμές στο πολιτικό του κοινό. Να αναζητάει τις μεγαλύτερες δυνατές κοινωνικές συμμαχίες. Αυτή τη στιγμή, μετά από πολύ καιρό, βλέπουμε να παρουσιάζεται ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με καθαρές ιδέες που κεντρικό ρόλο παίζει ο πολίτης. Το παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή 11/12 στο Caravel. Με αυτό το πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ θα συνδεθεί και πάλι με την κοινωνία. Δουλειά μας τώρα είναι να το παρουσιάσουμε σε όποιον θέλει να μας ακούσει.

6. Επίσης μιλήσατε για χάραξη άλλης πορείας διακριτής από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρουλάκης δεν θέλει ή δεν μπορεί τελικά;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και θέλει και μπορεί γιατί αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι σημαίνει η διακριτή πορεία. Γι’ αυτό και παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος, ένα πρόγραμμα με βάσεις και θέσεις που χαράζουν τη διακριτή πορεία του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Ποιος άλλος έχει μιλήσει καθαρά για φορολόγηση του πλούτου; Ποιος μίλησε για μείωση του ΦΠΑ που θα βοηθήσει τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Τέτοιες θέσεις μπορούν να μας φέρουν και πάλι στο προσκήνιο.

7. Τα κόμματα στην προσπαθειά τους να φέρουν ψηφοφόρους, βάζουν στα ψηφοδέλτια, «ωραίες-ωραίους, νέους αλλά άσχετους» ή λαμπερά πρόσωπα που δεν έχουν και δεν θα έχουν ποτέ, καμιά σχέση με πολιτική. Γιατί όλο αυτό;

Πρώτη προτεραιότητα είναι πάντα η πολιτική συγγένεια. Είναι ένας ή μία υποψήφιος κοντά μας πολιτικά; Δεύτερο κριτήριο είναι τα πρόσωπα αυτά να θέλουν να υπηρετήσουν την πολιτική και τον πολίτη. Να έχουν καθαρότητα στον λόγο, με αρχές και αξίες. Ανθρώπους που ζουν για την πολιτική και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Τα κόμματα δεν πετυχαίνουν πάντα να κρίνουν σωστά και σε άλλες χώρες υπάρχουν ολόκληρα συστήματα ελέγχων που στην Ελλάδα δεν τα έχουμε. Προφανώς είναι κατακριτέο όταν τα κόμματα επιλέγουν αυτούς που στο ερώτημά σας χαρακτηρίζετε “άσχετους” και η επιλογή τους γίνεται με μοναδικό κριτήριο την όποια λάμψη αποκλειστικά και μόνο την περισυλλογή ψήφων. Αλλά, δεν είναι πάντα εύκολο να φανταστείς πώς ένας νέος άνθρωπος που μπαίνει στην πολιτική για να προσφέρει θα τελειώσει την καριέρα του.
Και βέβαια κάθε ψηφοδέλτιο έχει επιλογές και οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν.

8. Πού θα είστε υποψήφιος;

Ζω, αγαπάω και νοιάζομαι την Αθήνα. Εδώ μεγάλωσα τα παιδιά μου από αγάπη για την πόλη. Εδώ ήμουν υποψήφιος Δήμαρχος και πολιτική μου στόχευση είναι να είμαι υποψήφιος Βουλευτής Ά Αθήνας. Έχουμε κάνει με την ομάδα μου πολύ συστηματική δουλειά, όλο το προηγούμενο διάστημα για την πόλη. Και θα συνεχίσουμε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα. Ενθουσιαζόμαστε όμως και από τις προοπτικές της. Θέλουμε να είμαστε αντάξιοι αυτών των προοπτικών και να εκπροσωπήσουμε τις ανησυχίες, τα αιτήματα και τις ανάγκες των πολιτών της.

9. Πως κρίνετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν τους κρίνω προσωπικά αλλά πολιτικά. Σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη από βαθιά τομή στον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, σε μια εποχή που πρέπει να αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία για να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να αναδιανείμουμε δίκαια τον πλούτο, εκείνοι έχουν επιλέξει να διατηρούν την εξουσία στα χέρια τους. Έχουν μείνει πίσω και καθυστερούν την εξέλιξη που έχει ανάγκη ο τόπος.

10. Σας λείπουν τα Χριστούγεννα στο Μινιόν; (Το διάβασα σε συνέντευξη σας), Γιατί; Τι αναμνήσεις έχετε από εκεί;

Δεν υπάρχει Αθηναίος της ηλικίας μου που να μην έχει αναμνήσεις από το Μινιόν. Ήταν από τα λίγα μέρη που τα Χριστούγεννα ήταν τόσο έντονα και γιορτινά και για ένα παιδί που μεγάλωνε αποτελούσαν γεγονός. Το μαγικό με το Μινιόν ήταν ότι χάρισε εμπειρίες και αναμνήσεις για μια ζωή σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης μεταφέροντάς του το κλίμα από αντίστοιχες εκδηλώσεις / εορτασμούς που γίνονται στο εξωτερικό.

11. Φέτος που θα περάσετε τις γιορτές; Συμμετείχατε στον στολισμό του δέντρου στο σπίτι;

Προφανώς συμμετείχα. Περιμένουμε την κόρη μου να έρθει από το εξωτερικό και θέλουμε να είναι όλα έτοιμα όταν έρθει.

12. Πότε ψήσατε τελευταία μόνος σας ψάρια στην Τράτα; Θέλει μαεστρία το ψήσιμο του ψαριού. Ποια τα μυστικά;

Πριν από κανένα μήνα. Η αλήθεια είναι πως στην Τράτα ψήνουν τέλεια αλλά τους έδειξα πως να κάνουν Λαβράκι στο αλάτι.