1. Η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λίγες μόλις ημέρες μετά την μηνυτήρια αναφορά του για την απόπειρα παγίδευσης της συσκευής του με το λογισμικό Predator έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Τι προσδοκά το ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική Επιτροπή; Πως είδατε την συζήτηση στην Βουλή;

Δεν θα έλεγα «εν αιθρία». Η Ελλάδα προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα με ακρίβεια και φτωχοποίηση των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών καθώς και αφόρητη πίεση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα προγράμματα της κυβέρνησης αφορούν τους μεγάλους και τους έχοντες με τον δανεισμό της χώρας να ξεφεύγει πέρα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Την ίδια ώρα, οι γείτονές μας ανεβάζουν τους τόνους και απειλούν. Ενώ θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε αυτά τα ζητήματα η αλαζονεία και η ανασφάλεια του κ. Μητσοτάκη μας οδηγούν σε έναν χειμώνα όπου, εκτός από αυτά, θα συζητούμε θέματα που θα έπρεπε να έχουν κλείσει σε μια σύγχρονη δημοκρατία: πώς θα ελέγχεται ο Πρωθυπουργός και το γραφείο του από το να δημιουργούν ή να παρέχουν κάλυψη σε ένα παρακράτος. Τι θέλουμε από την Εξεταστική Επιτροπή; Να λάμψει η αλήθεια. Τι περιμένουμε; Τίποτα. Από αυτά που είδαμε χθες, από την εμπειρία μας στον Δήμο με τον κ. Μπακογιάννη και στην Περιφέρεια με τον κ. Πατούλη, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκάλυψης που θα οδηγήσει τη χώρα σε τοξικότητα και ακυβερνησία. Ο κ. Μητσοτάκης κρατά την Δημοκρατία σε ομηρία και η Δημοκρατία δεν έχει ανοχή για τέτοιους πολιτικούς.

2. Τι δείχνει κατά την άποψή σας η στάση του κ. Μπακογιάννη απέναντι στο αίτημά σας να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε πρόσφατα για την καταδίκη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

Ότι ταυτίζεται με τον θείο του και του παρέχει πολιτική κάλυψη. Υπό αυτή την έννοια έχει δίκιο. Οι μάσκες έπεσαν και αυτό που φάνηκε είναι πως ό,τι σεβαστήκαμε εμείς τρία χρόνια, που δεν αναφέραμε ποτέ την οικογενειακή σχέση του με τον Πρωθυπουργό, το παραβίασε εκείνος κρατώντας μια γραμμή συγκάλυψης του σκανδάλου.

3. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει ψηλά στον αντιπολιτευτικό του λόγο το ζήτημα των υποκλοπών. Τι απαντάτε στα περί «σύμπλευσης» με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Όποιος κάνει κριτική στον κ. Μητσοτάκη κατηγορείται ότι είναι ή προδότης ή ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ.  Ε λοιπόν, δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο και σας λέω ότι η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη είναι τεράστια. Ή παρακολουθούσε αντιπάλους του ή ανεχόταν μέσα στο Μαξίμου ένα παρακράτος. Το θέμα λοιπόν είναι εθνικό. Και είναι πολύ σύνηθες όταν προσβάλλεται η Δημοκρατία να ενεργοποιούνται όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί που έχουν τέτοιες ευαισθησίες. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι Νεοδημοκράτες που θεωρούν απαράδεκτο αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης και τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση.

Ας προσέξουν αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο. Πράξεις που θιγούν τη Δημοκρατία είναι ασυγχώρητες όπως ασυγχώρητη είναι και κάθε προσπάθεια συγκάλυψης τους.

4. Πως κρίνετε την έως τώρα πορεία του Κώστα Μπακογιάννη στον δημαρχιακό θώκο; Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι χρειάζεται άμεσα η Αθήνα;

Απογοητευτική. Ο κ. Μπακογιάννης όλα αυτά τα χρόνια έχει πολλά λεφτά, την καλύτερη δυνατή αντιπολίτευση, πρόθυμη να συνεργαστεί για το καλό της πόλης και την ενέργεια ενός νέου ανθρώπου. Και αντί να συνεργαστεί για να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο όραμα για την πόλη, έχει πνιγεί στην Πανεπιστημίου και σε «πιλοτικά έργα» αμφισβητίσημης αξίας.

Η Αθήνα δεν είναι Καρπενήσι και δεν είναι μόνο το Κολωνάκι. Είναι και το Μεταξουργείο, η Κυψέλη, τα Πατήσια, αλλά αυτές οι περιοχές όπου η αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις, αλλάζοντας ολοκληρωτικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, δεν απασχολούν τον κ. Μπακογιάννη γιατί δεν αποτελούν και το εκλογικό του ακροατήριο.

Άρα, με μια φράση θα λέγαμε ότι η Αθήνα χρειάζεται διοίκηση με όραμα και σχέδιο προσαρμοσμένο στα πραγματικά της προβλήματα, ώστε να αποκτήσει ταυτότητα. Απαιτείται να γίνει συμπεριληπτική αγκαλιάζοντας όλους τους κατοίκους της, ώστε να μπορέσει να γίνει μια σύγχρονη πρωτεύουσα. Αυτό δε μπορεί να το κάνει ένας δήμαρχος που λέει, όσοι διαμαρτύρονται στα Εξάρχεια είναι ξένοι, γιατί αποδεικνύει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου.

5. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές γιατί ένας νέος άνθρωπος να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, όποτε και αν έρθουν;

Το ΠΑΣΟΚ που φτιάχνουμε πάλι όλοι μαζί, διευρύνεται όλο και περισσότερο, ψηφιοποιείται, ανοίγει το διάλογο στην κοινωνία και στα κοινωνικά δίκτυα με στόχο να αγγίξει τα ζητήματα εκείνα που απασχολούν περισσότερο τη νέα γενιά σήμερα, όπως η οικονομία των νοικοκυριών, η έμφυλη βία, η εργασιακή επισφάλεια, το περιβάλλον κ.ά.

Όλα αυτά που τίθενται στο τραπέζι, σε συνδυασμό με τις πάντα ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες, το πολύ επιτυχημένο συνέδριο, που όπως απεδείχθη τράβηξε μεγάλο ποσοστό νέου κόσμου -πολλοί εκ των οποίων εκλέχθηκαν κιόλας- δείχνει ότι οι νέοι βρίσκουν ξανά τη φωνή τους μέσα από τον χώρο μας. Μια φωνή ψύχραιμη, με απαντήσεις στα πιο κρίσιμα προβλήματα, που τους δίνει το βήμα αυτοί οι ίδιοι να βγουν μπροστά και να διαμορφώσουμε το χώρο μαζί.

6. Το ΠΑΣΟΚ φέτος επιλέγει να γιορτάσει την 3η Σεπτεμβρίου με ένα διήμερο φεστιβάλ στο χώρο του Ζάππειου που θα περιλαμβάνει από την κεντρική ομιλία μέχρι dj και αθλητικές δραστηριότητες. Πώς σας φαίνεται εσάς προσωπικά αυτό σαν κίνηση;

Η 3η του Σεπτέμβρη φέτος είναι εντελώς διαφορετική από πολλές απόψεις. Απ’ τη μια το τεράστιο κενό της Φώφης Γεννηματά, που όσος καιρός και να περάσει παραμένει απίστευτο και απ΄την άλλη ένα ανανεωμένο κόμμα, πιο ανοιχτό στην κοινωνία, με τα καλύτερα ποσοστά των τελευταίων ετών. Ετοιμάσαμε επιπλέον μετά από χρόνια, ένα διήμερο φεστιβάλ για να μιλήσει για τη δημοκρατία, την ισότητα, τη νεολαία, το σοσιαλισμό και όλα όσα πάντοτε πρέσβευε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Νομίζω ότι μετά από όλες αυτές τις αντιξοότητες της τελευταίας δεκαετίας το κόμμα κατόρθωσε ξανά να σταθεί στα πόδια του, να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και να αποδείξει πως το ΠΑΣΟΚ και η μεταπολιτευτική Ελλάδα είναι δυο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες.

Το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται και πάλι με το σήμερα και το αύριο της χώρας, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μυρίζουν παρελθόν.

 

Πηγή: https://thesocialist.gr/synentefxi-pavlos-geroulanos-to-pasok-taftizetai-kai-pali-me-to-simera-kai-to-avrio-tis-choras/