-Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει τα ποσοστά του. Δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, είναι ένα κόμμα εξουσίας το οποίο έχει κυβερνήσει στο παρελθόν. Θεωρούμε ότι οι ιδέες μας είναι καλές για την ελληνική κοινωνία και ότι αυτές πρέπει, αργά ή γρήγορα, να γίνουν πράξη.

Ο πολίτης ψάχνει ένα αξιόπιστο κόμμα για αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Ένα κόμμα το οποίο δεν θα το κάνει με κραυγές, με προσωπικές επιθέσεις και με λαϊκισμό, αλλά με μία σοβαρότητα, με αιχμηρό και νηφάλιο τρόπο. Αυτό εννοούμε, όταν λέμε να γίνουμε ένας πόλος ο οποίος τραβάει τους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν θέλουν κανένα κόμμα ανεξέλεγκτο.

Τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησαν πρόσφατα, καθένα βέβαια με τον δικό του τρόπο από τον οποίο προκύπτει μία σειρά από τεράστιες και οικονομικές αρρυθμίες. Σε αυτές τις αρρυθμίες, εμείς προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των ανισοτήτων σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία. Αναφέρω και τα τρία, γιατί το καθένα χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Αυτές οι ανισότητες δημιουργούν συνθήκες μεγάλης κοινωνικής αδικίας, αλλά και συνθήκες, όπου η ελληνική οικονομία είναι αρκετά ευάλωτη στις απανωτές διεθνείς κρίσεις. Όταν υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μέσα στην κοινωνία, οτιδήποτε κι αν συμβεί στο εξωτερικό πλήττει τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της χώρας ακόμα πιο πολύ. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες, αφήνουμε την Ελλάδα ευάλωτη, δημιουργώντας συνθήκες μεγάλης αδικίας για τα ελληνικά νοικοκυριά. Οι τρεις βασικοί άξονες αντιμετώπισής τους είναι, πρώτον, εμβαθύνοντας τη Δημοκρατία, γιατί όσο δεν έχουμε μία Δημοκρατία με ασφαλιστικές δικλείδες, τόσο ο πλούτος θα συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων. Δεύτερον, με τη δημιουργία μιας οικονομίας η οποία θα ενισχύει ενεργά τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές υπηρεσίες. Και τρίτον, ένα σύστημα Παιδείας το οποίο να προετοιμάζει τα παιδιά για τη δύσκολη μάχη που έχουν μπροστά τους.

Το πρόγραμμα ενός κόμματος έχει όραμα, θέσεις και προτάσεις. Σε επίπεδο προτάσεων μπορείς να βρεις κοινά με όλα τα κόμματα. Υπάρχουν θέσεις για τη χώρα, οι οποίες θα ήθελαν και τα τρία κόμματα να υλοποιηθούν και έτσι, πράγματι, μπορεί να δει κανείς την ίδια πρόταση και στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα, όμως, βρίσκεται στο ποιος είναι ο στόχος σου για τη χώρα. Η ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι εμείς θέλουμε μονίμως να εργαζόμαστε, για να απελευθερώνουμε τις ελληνικές δυνάμεις. Είναι ένα γενικότερο όραμα το οποίο, όμως, δεν διακρίνεται ούτε στη ΝΔ που συνέχεια κρατάει όλο και περισσότερη εξουσία στα χέρια της, ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ που αντί να ενισχύσει θεσμούς, οι οποίοι πραγματικά θα μπορούσαν να δώσουν φωνή στην κοινωνία, προσπάθησε να τους χειραγωγήσει. Αυτή είναι μία διαφορετική αντίληψη της εξουσίας.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής συμπράξαμε με τη ΝΔ, για να αποκλειστεί η εγκληματική οργάνωση από τη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας επέλεξαν έναν άλλο δρόμο. Σε κάποιο άλλο κοινωνικό θέμα, μπορεί να μας δείτε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ ή απέναντι και στους 2.

-Αφότου τελειώσουν οι εκλογές, η δύναμη της αντιπολίτευσης δεν εξαρτάται απλώς από τα ποσοστά της, αλλά από την ποιότητα του λόγου της. Δηλαδή, αν κάνεις αιχμηρή και συνεργατική αντιπολίτευση, τότε η φωνή σου είναι πιο δυνατή από το ποσοστό σου. Συχνά, βλέπουμε τα κόμματα τα οποία έχουν υψηλό ποσοστό να λαϊκίζουν, τόσο που η Κυβέρνηση δε χρειάζεται να τα ακούσει. Ενώ, υπάρχουν κόμματα με μικρότερο ποσοστό τα οποία έχουν μια στιβαρότητα λόγου που είναι χρήσιμη. Η αντιπολίτευση την επόμενη μέρα γίνεται και μέσα στη Βουλή και μέσα στα Υπουργεία και μέσα στην κοινωνία. Η στιβαρότητα του λόγου του ΠΑΣΟΚ και η σταθερότητα που έχει δείξει από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, αλλά και τώρα στην προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη, μας έχει δώσει ένα κύρος, ώστε να έχει αξία η φωνή μας. Αυτό, θα το δείτε κι αν κατεβούμε κάτω μια μέρα στον δρόμο ή στις λαϊκές, όπου αντίθετα με παλιά, ο κόσμος έρχεται και μας λέει «πείτε μας εσείς στο ΠΑΣΟΚ τι λέτε γι’ αυτό, τι λέτε για εκείνο». Παλιά, δεν το είχαμε αυτό. Παλιά ή ήσουν υπέρ ή ήσουν κατά. Τώρα, υπάρχει ένα ενδιαφέρον για το τι έχουμε να πούμε.

Σ’ αυτήν τη φάση, πριν τις εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε νηφάλιοι, να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας ότι θα έχουμε έναν σοβαρό λόγο και ότι θα κάνουμε αιχμηρή αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι, σιγά-σιγά, ο κόσμος θα δει το ΠΑΣΟΚ πραγματικά, όπως είπε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως πόλο μιας σοβαρής προοδευτικής προοπτικής για τη χώρα.

-Όσο συγκεντρώνεται η εξουσία, τόσο συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Δηλαδή, αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο θα ξοδέψει η Ελλάδα τα πακέτα στήριξης τα οποία με τον α’ ή τον β’ τρόπο θα έρθουν στη χώρα, θα δείτε ότι οδηγεί πολλά λεφτά σε χέρια λίγων. Είναι άλλο να παράγεις ενέργεια με 5 παρόχους και άλλο να κάνεις εκδημοκρατισμό της ενέργειας με ενεργειακές κοινότητες. Η Νέα Δημοκρατία είχε επιλέξει έναν τρόπο διάχυσης αυτών των χρημάτων, ο οποίος είναι αρκετά συγκεντρωτικός. Τα χρήματα φεύγουν γρήγορα έξω και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα πατήσει στην Ελλάδα μόνο για λίγες ώρες, πριν φύγει για το εξωτερικό. Εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε αυτός ο πλούτος να πάει εκεί, όπου υπάρχουν αναξιοποίητες πλουτοπαραγωγικές πηγές στη χώρα. Για να το πετύχεις αυτό, όμως, πρέπει να βρεις τις απαραίτητες διαδικασίες αξιοποίησής τους. Όλες οι σύγχρονες κοινωνίες λειτουργούν με την τοπική Αυτοδιοίκηση, τα τοπικά Επιμελητήρια, τους Συνεταιρισμούς που συνεργάζονται, για να φέρουν αυτόν τον πλούτο όσο πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες γίνεται.

Και για να δώσω ένα παράδειγμα. Γνωρίζετε ότι είμαι επιχειρηματίας, είμαι ιχθυοτρόφος. Τα ελληνικά ψάρια θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο, τουλάχιστον σε επίπεδο λαβρακιού και τσιπούρας, και τα στέλνουμε σε κάθε αγορά. Αυτό έχει γίνει με πολύ κόπο. Το ίδιο έχουν πετύχει οι κρασάδες, το ίδιο οι άνθρωποι που δουλεύουν το λάδι και τις ελιές, τα γιαούρτια και τη φέτα. Δε θέλει μεγάλη προσπάθεια, για να βάλουμε μερικά ακόμη προϊόντα στα καλύτερα ράφια και στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Πώς θα το κάνουμε; Για να βάλουμε κι άλλα αγροτικά προϊόντα στο παιχνίδι της αγοράς, χρειαζόμαστε Συνεταιρισμούς, όπως ακριβώς έχει η Ισπανία, που όμως δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Αντίθετα εμείς, εδώ στην Ελλάδα, περιμένουμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να πάει να πουλήσει τα λεμόνια στις αγορές όπου μπορούν να επιτύχουν καλή τιμή. Αυτό, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο κρατάμε την αγορά μας εγκλωβισμένη.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη της συνέντευξή μου στο Naftemporiki TV, με τους δημοσιογράφους Νικόλ Λειβαδάρη και Παύλο Πανταζόπουλο:

https://www.youtube.com/watch?v=YkB91GYgUcA&feature=youtu.be