-Πρώτος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι, προφανώς, να αυξήσει τα ποσοστά του. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, είναι ένα κόμμα εξουσίας το οποίο έχει κυβερνήσει και όσο πείθουμε τον κόσμο ότι όσα λέμε απαντούν στα σημερινά του προβλήματα, τόσο περισσότερο η δύναμή μας θα μεγαλώνει.

Αν θυμάται καλά η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί, όταν έπρεπε η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να αποκλειστεί από τις εκλογές. Δεν είμαστε ένα κόμμα που λέει σε όλα «όχι», που κάνει προσωπικές επιθέσεις και βασίζεται σε κραυγές. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο φέρνει τις προτάσεις του στη Βουλή, γιατί αυτός είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος να κάνεις, τη σημερινή εποχή, αντιπολίτευση. Λοιπόν, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Εφόσον υπάρχουν σημεία με τα οποία συμφωνούμε θα τα στηρίζουμε, ενώ με αυτά που διαφωνούμε, θα ορθώνουμε το ανάστημά μας. Διότι, υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην κοινωνία τα οποία δεν μπορούν να ξεπλυθούν από το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα αναδείξουμε και να προχωρήσουμε μπροστά.

Βλέπουμε μία Νέα Δημοκρατία η οποία έχει υπερβεί τις όποιες προβλέψεις και έναν ΣΥΡΙΖΑ που έχει απογοητεύσει τις προβλέψεις. Και τα δύο κόμματα, ψάχνουν καινούργιους ψηφοφόρους για διαφορετικούς λόγους. Η Νέα Δημοκρατία επειδή θέλει να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά που έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θέλει να αυξήσει τα χαμηλά ποσοστά του. Η δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, συχνά χρησιμοποιείται σαν στόχος. Το γεγονός ότι και οι δύο στοχεύουν σε εμάς όμως, δε σημαίνει ότι μπορούν να πείσουν τον κόσμο που μας ψήφισε, να απομακρυνθεί από εμάς. Σε εμάς ήρθαν, ακριβώς, γιατί δεν είμαστε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έχει όλη την εξουσία στα χέρια της και την αντιμετωπίζει με αλαζονεία. Ούτε είμαστε ένα κόμμα το οποίο κάνει μία αντιπολίτευση σε οτιδήποτε συμβαίνει.

Είμαστε ένα κόμμα το οποίο δείχνει σοβαρότητα και με ενσυνείδητη απόφαση είμαστε κοντά στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Αυτό πιστώνεται από τον κόσμο, διότι βλέπουν κάτι διαφορετικό. Είναι προφανές ότι δεν θέλουμε να γίνουμε ούτε ένα κόμμα το οποίο κραυγάζει ούτε ένα κόμμα το οποίο αναλαμβάνει την εξουσία και νομίζει ότι του ανήκει.

-Έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία έχει κυβερνήσει 4 χρόνια και εξαιτίας της αλαζονείας τής εξουσίας της, 2 γεγονότα την πόνεσαν περισσότερο, οι υποκλοπές και τα Τέμπη. Από τη μια μεριά, έχεις έναν έλεγχο της ΕΥΠ προς κομματικό όφελος, αντί να είναι προς όφελος τής χώρας και από την άλλη έχεις μία κομματική τοποθέτηση για ρουσφετολογικούς λόγους, η οποία κόστισε πολλές ζωές. Και στις 2 περιπτώσεις έχουμε μία αντίληψη αλαζονικής εξουσίας, η οποία χρειάζεται έλεγχο. Αυτό που λέμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η ΝΔ αν δε νιώσει ότι έχει ουσιαστική αντιπολίτευση γύρω της, αλλά νιώσει ότι η αντιπολίτευση που έχει είναι εύκολο να αποσιωπηθεί, διότι δεν αρθρώνει τον λόγο τον οποίο ο πολίτης περιμένει, τότε θα είναι ανεξέλεγκτη. Εμείς, εκεί έχουμε έναν ρόλο με το να θέτουμε τα θέματα επί τάπητος, να φέρνουμε καινούργια θέματα στο προσκήνιο, αλλά και να ελέγχουμε την Κυβέρνηση στα θέματα που αυτή φέρνει.

Το πρώτο θέμα το οποίο θέτουμε πάντα, είναι το θέμα των ανισοτήτων. Οι ανισότητες στην Ελλάδα εκφράζονται σε εισόδημα, σε πλούτο, αλλά και σε πρόσβαση στην εξουσία. Δηλαδή, βλέπουμε ότι στην Ελλάδα όσο πιο κοντά είσαι στα κέντρα της εξουσίας, τόσο μεγαλύτερα δικαιώματα έχεις σαν πολίτης, σαν επιχείρηση. Αυτό κρατάει πίσω τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Υπάρχουν περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα με απίστευτο πλούτο όπως είναι η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα κλπ., οι οποίες μένουν πίσω, ακριβώς επειδή η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στα χέρια των λίγων. Αν θέλουμε μία χώρα η οποία θέλει να δημιουργήσει συνθήκες αειφόρου και δίκαιης ανάπτυξης, χρειάζεται να κάνουμε μία πολύ γενναία αποσυγκέντρωση της εξουσίας, έτσι ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται πιο κοντά στον πολίτη.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στο CNN Greece, με τη δημοσιογράφο Εριφύλη Πετράκου:

https://www.youtube.com/watch?v=JcIe_ky7LDA