Το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει κατά πολύ τα δημοσκοπικά του ποσοστά. Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να κάνει το κίνημα στο δρόμο προς τις εκλογές για να κρατήσει τη δυναμική του;

Να παραμείνει πηγή πολιτικής αξιοπιστίας και να κατεβεί στο δρόμο με προτάσεις.  Αυτό που εισπράττω στις γειτονιές της Αθήνας είναι ότι, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει ως πολιτική επιλογή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσελκύει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική και το κόμμα θέτει συνέχεια ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν είναι τυχαίο ότι στη ΔΕΘ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ «υιοθέτησαν» ιδέες του.

Η χώρα χρειάζεται ένα κόμμα που πιστεύει στην Ελληνίδα και τον Έλληνα, που πιστεύει ότι αυτή η χώρα μπορεί και θα ξανασταθεί στα πόδια της. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα αυτόνομο και αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ που θα μιλήσει για αναδιανομή πλούτου και αποσυγκέντρωση της εξουσίας σε θεσμούς που λογοδοτούν στον πολίτη. Έτσι θα συγκινήσουμε ξανά τους 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας που από το 2009 απέχουν από τις κάλπες.

Πολλοί κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη για μονοθεματική αντιπολίτευση λόγω της παρακολούθησης του. Υπήρξαν λάθη στην τακτική που ακολουθήθηκε;

Όσοι το λένε αυτό αγνοούν ότι την εποχή που οι υποκλοπές δέσποζαν στις ειδήσεις, το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για την ακρίβεια, την υγεία, την κοινωνική κατοικία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα κόκκινα δάνεια, την ενδυνάμωση των θεσμών και μια σειρά από θέματα που αφορούν την καθημερινότητα όλων μας. Ελάχιστα έφτασαν στα αυτιά του κόσμου διότι αυτό που ενδιέφερε τα μέσα πρωτίστως ήταν οι θέσεις μας για τις υποκλοπές. Υπάρχουν βέβαια και βουλευτές της ΝΔ που απαξίωναν το θέμα. Θυμόσαστε τι έλεγαν; «Τι σας νοιάζουν οι υποκλοπές αφού όλοι ασχολούνται με την ακρίβεια;»  Έβαζαν δηλαδή τους πολίτες να διαλέξουν μεταξύ Δημοκρατίας και επιβίωσης. Έτσι απαξίωσαν και τις διαδικασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτή η λογική δεν θα περάσει. Όχι μόνο διότι πρέπει να τιμωρηθούν όσοι έπραξαν αυτά τα εγκλήματα αλλά διότι αν δεν λάμψει η αλήθεια δεν θα μάθουμε ποτέ τι πρέπει να διορθώσουμε για να διασφαλίσουμε ότι κανένας επόμενος πρωθυπουργός δε θα λειτουργεί ανέλεγκτα, υποβαθμίζοντας τη Δημοκρατία.

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων αυτή τη στιγμή. Πώς κρίνετε τις πολιτικές της κυβέρνησης;

Πολύ λίγα, πολύ αργά.  Έχασε πολύ χρόνο. Αγνόησε την ακρίβεια που ήρθε από τις εφοδιαστικές αλυσίδες και από την κυκλοφορία νέου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Αγνόησε την αγορά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που το επισημαίνανε και άκουγε τους τραπεζίτες. Αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκεται.

Είναι δυνατόν, δώδεκα μήνες μετά την έξαρση της ακρίβειας, να μιλάει για πρώτη φορά για ελέγχους της αγοράς; Είναι δυνατόν να καταφεύγει τώρα σε κινήσεις απελπισίας όπως το καλάθι του νοικοκυριού;  Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θέτει τις βάσεις για την επόμενη χρεοκοπία της χώρας. Κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους, φτωχοποιώντας τα μεσαία και χαμηλά στρώματα και αυξάνοντας τα χρέη των επόμενων γενιών. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι την επόμενη πτώχευση θα την πληρώσουν εκείνοι που σήμερα επιδοτεί διότι οι πλουσιότεροι Έλληνες προστατεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Ο Αλ  Τσίπρας έτεινε χείρα φιλίας μιλώντας για “κοκκινοπράσινο” χάρτη στις αυτοδιοικητικές εκλογές.  Είστε ανοιχτοί σε συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Στόχος δικός μας είναι ένα δυνατό, αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ που θα διασφαλίσει την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Άρα δεν συζητάμε για συνεργασίες που στόχο έχουν να μοιράσουν καρέκλες εξουσίας αλλά για συνεργασίες που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά.

Τέτοιες συνεργασίες απαιτούν αξιοπιστία, σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, καθαρούς στόχους, συζήτηση σε σοβαρή προγραμματική βάση. Μια συνεργασία καλή για τον τόπο θα πρέπει να διορθώσει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος που έχουν υπηρετήσει πλέον όλα τα κόμματα. Αυτό σημαίνει μεταφορά εξουσίας εκεί που πραγματικά λογοδοτεί στον πολίτη, σημαίνει αναδιανομή πλούτου ώστε περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες να μπορούν να αξιοποιήσουν τον απίστευτο πλούτο της χώρας σημαίνει ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει ασφάλεια σε όλους.  Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν συνθήκες προόδου για την κοινωνία. Δυστυχώς δε βλέπω άλλο κόμμα να θέτει ξεκάθαρα τη ίδια στόχευση.

Πηγή: https://www.karfitsa.gr/synentefkseis/p-geroulanos-to-pasok-echei-epistrepsei-os-politiki-epilogi/