-Μία παραταξιακή συνεργασία χρειάζεται μία αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η πρακτική του απέναντι στην αυτοδιοίκηση ήταν περισσότερο η χειραγώγηση, πάρα η ενδυνάμωση αυτού του θεσμού. Αυτό με είχε προβληματίσει και το είχα υπογραμμίσει ως μία μεγάλη διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν προσπαθώ να κάνω τεχνικές διαφοροποιήσεις, αλλά θεωρώ ότι εδώ υπάρχει μία πολιτική ουσία την οποία δεν ξεπερνάς εύκολα, ειδικά όταν γίνεται λόγος για παραταξιακές συνεργασίες.

-Η δύναμη της αντιπολίτευσης προέρχεται από τα εξής δύο πράγματα: το μέγεθος του κόμματος το οποίο την εκπροσωπεί και την ποιότητα του λόγου και της πρότασης. Σήμερα, έχουμε πράγματι μία βαριά κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Ο λόγος όμως, που θα οδηγήσει ένα κόμμα να ακούσει κάποιο άλλο, δεν θα είναι η ποσοστιαία δύναμή του αλλά η ποιότητα του λόγου και της πρότασής του.

Το ΠΑΣΟΚ, κατά την πορεία του, έχει αποδείξει μία συνέπεια. Τόσο από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, όσο και σήμερα με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ποιότητα της αντιπολίτευσής μας. Θεωρούμε ποιοτική αυτού του είδους την αντιπολίτευση, διότι αν υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, θα το κάνουμε. Εκτός αυτού, για οτιδήποτε δεν συμφωνούμε με την Κυβέρνηση, φέρνουμε και μία πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ έφερε πρόταση και στα θέματα που αφορούσαν την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και στα θέματα τα οποία είχαν να κάνουν με την Υγεία.

-Οι μέρες που διανύουμε και αυτές που έρχονται, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η οικονομία μας αναπτύσσεται με χρήματα άλλων και παράλληλα παρατηρούμε φαινόμενα μεγάλης φτώχειας στην κοινωνία. Η κοινωνία είναι ευάλωτη σε διεθνείς κρίσεις και οποιαδήποτε διεθνή κρίση μπορεί να επηρεάσει όσους δεν μπορούν να προστατεύσουν το κεφάλαιό τους εκτός Ελλάδας. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο «εφιάλτης» και της Κυβέρνησης. Οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν μπει όλα αυτά τα κόμματα στη Βουλή, μερικά εκ των οποίων έχουν σκληρό λόγο, διότι στην κοινωνία κυριαρχεί ο φόβος και η ανησυχία.

-Έχει προστεθεί επιπλέον μισό εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες στα ήδη 2εκ. που απουσίαζαν τα τελευταία 10 χρόνια από την κάλπη. Δηλαδή, 2,5 εκ. Ελληνίδες και Έλληνες δεν ψηφίζουν, το 1/3 του πληθυσμού έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και αν υπολογίσει κανείς το ποσοστό των μεγάλων κομμάτων, το ποσοστό αυτό εκπροσωπεί λιγότερους από τους μισούς Έλληνες και τις μισές Ελληνίδες. Αυτό συμβαίνει, διότι ενώ γίνεται συζήτηση για την ακρίβεια, δεν γίνεται συζήτηση για την προοπτική. Αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει, διότι έχει καταφέρει η ΝΔ να μιλά λογιστικά. Δεν υπάρχει όραμα το οποίο να μπορεί να εκφραστεί και να στηριχτεί με έναν τρόπο που θα δώσει στον κόσμο την αίσθηση ότι «αν παλέψω για κάτι, μπορεί η ζωή μου αύριο να είναι καλύτερη». Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, λέμε ότι για να δώσουμε προοπτική στην ελληνική οικονομία, χρειάζεται πρωτίστως να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της χώρας. Δεν μπορεί να αποκτήσει δύναμη η ελληνική οικονομία, όσο συρρικνώνεται ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι απολαμβάνουν τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό, τα χρήματα που παίρνουν από τις τράπεζες. Δηλαδή, το χρηματοοικονομικό σύστημα στη χώρα ουσιαστικά συμβάλλει στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και στο να πηγαίνουν περισσότερα σε λίγους.

– Ασχολούμαστε και πάλι με το θέμα της ακρίβειας, αφού κριτήριο για το πώς πάει μία οικονομία σε μία κοινωνία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, δεν είναι μόνο η επιβίωση, αλλά και η προοπτική. Η ποιότητα της εργασίας και η προοπτική που δίνεται στα μεσαία και χαμηλά στρώματα βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Η αφαίρεση της προοπτικής οδηγεί σε αποχή από τις κάλπες και σε πιο ριζοσπαστική αντιπολίτευση από τα μικρά κόμματα, γι’ αυτό και βλέπουμε αυτές τις φωνές στη Βουλή. Δουλειά μας είναι, να αρχίσουμε να μιλάμε για το πώς θα βοηθήσουμε τη χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και όχι μόνο για ορισμένους.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον «Blue Sky», στην εκπομπή «Παρεμβάσεις», με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Νίκο Ελευθερόγλου:

https://www.youtube.com/watch?v=KLnI8f5WCAQ