-Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά ένα κόμμα εξουσίας και το πρόγραμμά μας δημιουργείται με γνώμονα το καλό της χώρας. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία, να ακουστούν οι ιδέες μας και να κριθούν. Το πρόγραμμά μας να γίνει πράξη, ώστε να αντιληφθεί την ουσία του ο κόσμος, ώστε να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση αρχικά και έπειτα να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, εκτός αν προκύψουν ιδιαίτερες καταστάσεις τις οποίες συνήθως δεν εύχεται κανείς, γιατί ενδεχομένως να συνεπάγονται κάποια κρίση. Αξιολογούμε κάθε μας βήμα, καθώς και τι πρέπει να διορθώσουμε, και προχωράμε.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της Βουλής, είναι σημαντικό να μην υφίστανται νομοσχέδια «μερεμέτια» και βραχυπρόθεσμες μικροπολιτικές στοχεύσεις. Για να γίνει συζήτηση για όποιο καινούργιο νομοσχέδιο, πρέπει πρώτα να απαντηθεί η ερώτηση: «ποιος είναι ο ρόλος του βουλευτή σήμερα;». Ακόμα και η σημερινή Βουλή, με όλα αυτά τα κόμματα στο εσωτερικό της, εκπροσωπεί τα 2/3 των Ελληνίδων και Ελλήνων ψηφοφόρων, αφού το 1/3 αυτών απέχει. Τα 3 μεγάλα κόμματα εκπροσωπούν μόλις το 46% των Ελληνίδων και Ελλήνων ψηφοφόρων. Οπότε, δεν θα λυθεί το πρόβλημα της αποχής ανεβάζοντας τα όρια εισόδου κομμάτων στη Βουλή, αλλά φτιάχνοντας μία Βουλή η οποία λειτουργεί δημοκρατικά και μπορεί να εκπροσωπήσει τον Έλληνα πολίτη.

-Για οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να συνάδουν οι ιδέες του κάθε κόμματος. Για να χτίσεις μία μεγάλη κεντροαριστερά δεν φτάνει το άθροισμα των κομμάτων αλλά πρέπει να εμπνεύσεις τον κόσμο.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ένα κομβικό ζήτημα. Πάντα επενδύαμε σε αυτήν με τα νομοσχέδιά μας, με χρήματα και με τους ανθρώπους που στηρίξαμε στην αυτοδιοίκηση, όπως Δήμαρχοι οι οποίοι άφησαν εποχή από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί μπορεί να είναι ένα εργαλείο, ώστε να φτάσει η εξουσία πιο κοντά στον πολίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην Κυβέρνηση, αυτό που άλλαξε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν το νομοσχέδιο με την απλή αναλογική. Έφτιαξε μία απλή αναλογική που την πρώτη Κυριακή βγάζει Δημοτικό Συμβούλιο με μειοψηφίες και τη δεύτερη Κυριακή έναν Δήμαρχο που βγαίνει με 51% και χωρίς κάποιο κίνητρο συνεργασιών. Πρόκειται για μία ερμαφρόδιτη απλή αναλογική, που ουσιαστικά απορρίφθηκε πριν καν δοκιμαστεί. Αυτό ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μία προσπάθεια χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι ως ενδυνάμωσής της. Αν αυτή είναι η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Είναι διαφορετικές οι ιστορίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει μία μέρα κεντροαριστερό προοδευτικό κόμμα, όπου θα κατανείμει εξουσία κοντά στον πολίτη, θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχες ενδείξεις προς αυτό, τις οποίες όμως δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Οι ανισότητες είναι κομβικές για τη χώρα αλλά δεν αντιμετωπίζονται, όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, με αύξηση του μισθού. Πρώτον, η αύξηση του μισθού συνδέεται και με το πώς συγκρίνεται ο μισθός με τον πληθωρισμό. Δεύτερον, οι ανισότητες δεν μειώνονται, όταν παράλληλα οι πλούσιοι βγάζουν περισσότερα χρήματα. Οι ανισότητες δεν αφορούν μόνο το εισόδημα, αλλά και τον πλούτο και την πρόσβαση στην εξουσία. Στην Ελλάδα, ένας πολίτης έχοντας πρόσβαση στην εξουσία μπορεί να πετύχει περισσότερα από κάποιον που δεν έχει. Υπάρχουν, δηλαδή, πολίτες δύο και τριών κατηγοριών, ανάλογα με το αν έχουν το τηλέφωνο κάποιου Υπουργού ή όχι. Για την ανατροπή των ανισοτήτων, δεν αρκεί η αύξηση του μισθού αλλά χρειάζεται, αρχικά αποσυγκέντρωση της εξουσίας, αφού δεν δύναται να υπάρχει ένα Μαξίμου, που ενώ αυτό διοχετεύει όλη την εξουσία να περιμένει ότι ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε αυτήν. Δεύτερον, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, έτσι ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας. Και τρίτον, μία Παιδεία, η οποία να δημιουργεί τις συνθήκες μέσα στις οποίες να μπορεί να αυξηθεί μακροχρόνια το εισόδημα και να αυξηθεί το επίπεδο των εισοδημάτων στην Ελλάδα. Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα τρία πεδία ανισοτήτων, αν δεν ανοίξει συζήτηση γι’ αυτά, τότε οι ανισότητες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και η ελληνική οικονομία θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στις διεθνείς κρίσεις.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24», στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Τάκη:

https://www.youtube.com/watch?v=Ja-P_sNbBlM