Το 2021 θα διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ;

Το 2021 είναι απογοητευτικά μακριά. Ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα, γιατί κάθε μέρα που περνάει συνθλιβόμαστε κάτω από το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Το ακούς παντού. Και εκατοντάδες στελέχη μας δεν συμβιβάζονται με το ρόλο κομπάρσου. Θέλουν να σηκώσουν, ξανά, ψηλά το κεφάλι. Προσωπικά αυτό που με ενδιέφερε ήταν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με τις τελευταίες «αποφάσεις» αυτή περνάει υποχρεωτικά μέσα από το ΚΙΝΑΛ. Σταθμίζω τα πάντα, κάθε πράγμα στον καιρό του. Θέλω να βοηθήσω να χτίσουμε ξανά ένα όραμα ελληνικό, ανθρωποκεντρικό, σοσιαλιστικό που μεταφράζεται σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα σήμερα. Να αποκτήσουμε πολιτικό προσωπικό με νέες αντιλήψεις, να ανοίξουμε το χώρο μας, με ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες σε όσους Έλληνες και Ελληνίδες θέλουν, μέσα από αυτόν, να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της πατρίδας μας. Η νέα γενιά πολιτικών πρέπει να διεκδικήσει την εξουσία έτοιμη να την απολέσει. Γιατί; Διότι αν η εξουσία δεν πάει σε θεσμούς που λογοδοτούν στον πολίτη, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, δεν θα μπορέσει να επαναπατρίσει τη νέα γενιά που έχει φύγει. Και θέλει κόμματα ανοιχτά και δημοκρατικά που καλωσορίζουν τον κόσμο που θέλει να συνεισφέρει. Αυτά διεκδικώ είτε είμαι είτε όχι στην ηγεσία κάποιου κόμματος.

Πρόσφατα δηλώσατε πως θα συζητούσατε με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, θεωρείτε πως είστε πιο κοντά στον κ. Τσίπρα απ’ ό,τι στην κ. Γεννηματά;

Όχι βέβαια. Είμαι έτοιμος να συζητήσω με οποιονδήποτε για το μέλλον του τόπου μας, αλλά έχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι ανήκω σε αυτόν το χώρο που είμαι τώρα. Δεν πάω πουθενά. Αλίμονο όμως αν φοβόμαστε το διάλογο. Θα έπρεπε να τον επιδιώκουμε και να τον οδηγούμε. Γιατί και ιστορία έχουμε και έργο έχουμε, και οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν. Αλλά το θέμα δεν είναι πού είμαι εγώ. Το θέμα είναι πού θα βρουν πολιτική εκπροσώπηση οι εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικών ψηφοφόρων, που σήμερα μένουν εκτός πολιτικής ή ψηφίζουν κόμματα που δεν τους εμπνέουν. Πιστεύω ότι ούτε το ΚΙΝΑΛ αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, στην παρούσα κατάσταση, να εμπνεύσει και να εκφράσει αυτούς τους ψηφοφόρους. Όχι αρκετά για να πλειοψηφήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν έχει όραμα και δεν ξέρει τι θέλει για τη χώρα. Ήταν το κόμμα του «θα σκίσω τα μνημόνια» και δεν βλέπω να έχει εκφράσει κάποιο όραμα για το μέλλον της χώρας. Βασίζεται μόνο στην προσωπικότητα του αρχηγού του, ο οποίος όμως δεν μπορεί να διαβάσει ούτε τις εξωτερικές ούτε της εσωτερικές τάσεις που επηρεάζουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Το ΚΙΝΑΛ διότι αρνείται να συνδεθεί με την παράδοσή του, για να προσδιορίσει το μέλλον του.

Η κ. Γεννηματά έχει κάνει πράξη την ανανέωση, επιλέγοντας να έχει δίπλα της νέους ανθρώπους, την ώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αγκαλιάσει «το παλιό» ΠΑΣΟΚ. Πώς αξιολογείτε το νεαρό ηλικιακά αυτό στελεχιακό δυναμικό που βγαίνει μπροστά; Δημιουργούνται προϋποθέσεις και ελπίδες για ανασυγκρότηση του χώρου;

Μα βέβαια. Είναι το καλύτερο που έχει κάνει μέχρι σήμερα. Αλλά το έκανε αργά και αναιμικά. Αργά διότι αν το είχε κάνει πριν από μερικά χρόνια, αυτοί οι νέοι θα είχαν σήμερα άλλη πολιτική εμπειρία και άρα άλλο πολιτικό βάρος. Αναιμικά διότι πίσω από αυτά τα παιδιά κρύβεται μια ομάδα απαρχαιωμένων πολιτικών, που ακόμα κινούν τα νήματα και το γνωρίζουν όλοι.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στη Μακεδονία της Κυριακής.