Β.Α.: Η σχέση της νεολαίας μας σήμερα με το μεγάλο προοδευτικό δημοκρατικό χώρο φαίνεται μουδιασμένη. Οι νέοι αναζητούν έμπνευση σε κοινωνικό πολιτικό λόγο. Πώς θα επιτευχθεί αυτή η αναθέρμανση ουσιωδώς της σχέσης αυτής;

Π.Γ.: Δεν έχει να κάνει μόνο με τον δημοκρατικό χώρο. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με την πολιτική γενικότερα και την αδυναμία της να εκφράσει την κοινωνία. Η νεολαία απλά νοσταλγεί την εποχή που περιγράφουν οι παλιότεροι. Μια εποχή που δεν αγωνιζόσουν μόνο για τα προσωπικά σου υλικά αγαθά και την επιβίωσή σου, αλλά για συλλογικούς στόχους που οδηγούσαν στην ευρύτερη πρόοδο της κοινωνίας. Μια εποχή που η πολιτική σου δύναμη, και άρα η κοινωνική, δεν πήγαζε από την οικογένεια που ανήκεις και το αυτοκίνητο που οδηγείς αλλά από τις ιδέες που πρεσβεύεις και από την δυνατότητά σου να τις υλοποιείς μέσα από κοινωνικούς αγώνες. Αυτή η αίσθηση, ότι παλεύουμε όλοι μαζί για το καλό της πατρίδας μας, εξανεμίσθηκε και τα σημερινά κόμματα δεν μπορούν να την εκφράσουν, πόσο μάλλον να την εμπνεύσουν. Ο πολιτικός τους λόγος είναι στείρος και η πολιτική τους συμπεριφορά βαθιά συντηρητική. Μιλούν μόνο για το «εγώ», όχι για το «εμείς» και έτσι δεν θα εκφράσουν ποτέ τα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας. Μέσα σε αυτά είναι και η νεολαία. Για αυτό πρέπει να δούμε την πολιτική αλλιώς, να εκφράσουμε ιδέες αλλιώς, να παλέψουμε για αυτές τις ιδέες αλλιώς. Δίνοντας πρώτα από όλα φωνή σε όλους αυτούς που σήμερα θέλουν αλλά δεν μπορούν να εκφραστούν.

Β.Α.: Έχετε «στρωμένη δουλειά» που λέμε και δυνατότητες καριέρας και πιο εύκολης προοπτικής στο εξωτερικό. Γιατί επιμένετε Ελλάδα;

Π.Γ.: Διότι μόνο εδώ είμαι πραγματικά ευτυχισμένος. Εδώ είναι η πατρίδα μου, το σπίτι μου, η οικογένειά μου. Εδώ είναι κάθε τι που αγαπώ. Δεν είναι μόνο οι υπέροχες ομορφιές που όλοι επικαλούνται, δεν είναι αυτό που λέμε «το οικόπεδο». Είναι οι άνθρωποι, και οι αξίες που πρεσβεύουμε σαν Έλληνες. Η αγάπη μας για ελευθερία, η βαθιά μας διάθεση για δημοκρατία, η εμμονή μας να προοδεύουμε σαν κοινωνία και όχι ο καθένας μοναχός του, το άγχος μας να αφήσουμε στην νέα γενιά περισσότερα από όσα μας άφησαν οι προηγούμενοι, η γενναιοδωρία και η φιλοξενία μας, όλα χαρακτηριστικά της φυλής μας χωρίς τα οποία μαραζώνουμε σαν Έλληνες. Ίσως κάποιες από αυτές να υποχώρησαν την εποχή του άκρατου καταναλωτισμού αλλά είναι αξίες που επιστρέφουν διότι είναι βαθιά Ελληνικές.

Β.Α.: Τι θα θέλατε να δείτε «Με Άλλα Μάτια»; Πώς αποκτά για σας νόημα αυτή μας η πρόσκληση – πρόκληση;

Π.Γ.: Θέλω πάντα να βλέπω την πολιτική με άλλα μάτια. Να μπορώ να βλέπω πέρα από το προφανές και να μπορώ να καταλαβαίνω τι γίνεται γύρω μου. Σήμερα, είναι εύκολο να ακούς μόνο αυτούς που έχουν τις ίδιες απόψεις μαζί σου. Τα κοινωνικά μέσα βοηθούν να απομονωθείς σε περιβάλλοντα πολύ διαφορετικά από την πραγματικότητα. Αν θέλεις όμως να μιλάς για όλη την κοινωνία δεν πρέπει να μένεις μόνο σε αυτά που λένε οι πραγματικοί και ηλεκτρονικοί σου «φίλοι» αλλά να βλέπεις την κοινωνία «με άλλα μάτια».

Β.Α.: Το Μήνυμά σας στους συμπολίτες σας για το 2020;

Π.Γ.: Κρίσιμη χρονιά. Προετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα γενέθλια της επανάστασης που οδήγησε στο σύγχρονο, ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Τα επόμενα λίγα χρόνια είναι κομβικά. Ότι σχεδιάσουμε τώρα θα μας ακολουθήσει για πολύ ακόμα. Θα κοιτάξουμε λοιπόν πίσω ή θα οραματιστούμε μπροστά; Θα καλύψουμε τα λάθη και τους μύθους με τους οποίους ζήσαμε μέχρι σήμερα κάτω από το χαλί ή θα μάθουμε από αυτούς για να ανοίξουμε νέες προοπτικές; Θα χαράξουμε το αύριο για μερικούς ή για όλους τους Έλληνες; Προσωπικά, επιλέγω στις προοδευτικές επιλογές. Καλή χρονιά λοιπόν, με τα πόδια μας στη γη και τα μάτια μας στο μέλλον.

 

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη εδώ