Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να δούμε την πολιτική αλλιώς. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Όχι απαραίτητα τα πρόσωπα αλλά η νοοτροπία με την οποία βλέπουμε την πολιτική. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε πως η πολιτική μπορεί να είναι δημιουργική, πως μπορεί να προσθέτει αξία, πως μπορεί να αλλάζει τα πράγματα προς το καλύτερο. Αυτό είναι κάτι που ένας πολιτικός οφείλει να το κάνει είτε είναι σε μια θέση αρχηγού είτε δεν είναι. Εκεί δίνω έμφαση τώρα και στο άμεσο μέλλον θα αναδείξω πράγματα που μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά ως Έλληνες μέσα από την πολιτική ζωή του τόπου ώστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία στη χώρα μας και στην κάθε περιοχή της.

Είχα πει από την αρχή ότι είναι η ώρα για μια αλλαγή σελίδας. Πιστεύω ότι είναι μια εποχή τώρα, μετά τα μνημόνια, που πρέπει να δούμε την πολιτική αλλιώς. Να αλλάξουμε ταχύτητα. Ο τρόπος που σκεφτόμασταν την πολιτική είδαμε που μας οδήγησε. Ήρθε η ώρα να δούμε την πολιτική αλλιώς. Ένας τρόπος είναι με δυνατούς συμβολισμούς. Ο συμβολισμός μιας γυναίκας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν για μένα πολύ σημαντικός. Μιας γυναίκας προοδευτικής, με καλές επαφές στο εξωτερικό και το είχα πει πριν πολύ καιρό. Αυτά έθεσα ως προτεραιότητες και ο κ. Μητσοτάκης εκπλήρωσε ό,τι θεωρούσα προτεραιότητα οπότε δεν μπορώ να μην τον χειροκροτήσω για την απόφασή του.

Έχουμε πολύ σημαντικά εξωτερικής πολιτικής γεγονότα και έχει σημασία να έχει διεθνή εμπειρία και αυτό μένει να το αποδείξει η νέα Πρόεδρος. Όμως, πρέπει να σας πω το εξής και να το υπογραμμίσω. Το παλιό πολιτικό σύστημα θεωρεί ότι μόνο αυτό μπορεί να ελέγχει τα πράγματα. Και θεωρεί ότι μόνο οι άνθρωποι που υποκλίνονται σε αυτό το σύστημα κάνουν για τις θέσεις ευθύνης. Είναι λάθος νοοτροπία. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική μέρα στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν φτάνουν μόνο οι συμβολισμοί, θέλει ανθρώπους με άλλη νοοτροπία. Άρα, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στους ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το σύστημα για να το αλλάξουμε. Αντίθετα, χρειαζόμαστε και ανθρώπους με πείρα αλλά και ανθρώπους που μπορούν να φέρουν κάτι καινούργιο. Η νέα Πρόεδρος έχει κάθε ευκαιρία να φέρει κάτι καινούργιο. Τώρα αν θα το κάνει ή όχι θα το δούμε στην πορεία. Είναι όμως ένα πρόσωπο που έχει αναγνωριστεί από τους συνεργάτες της σε όλες τις θέσεις ευθύνης που είχε. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι εδώ θα κάνει κάτι διαφορετικό και θα φανεί κατώτερη των περιστάσεων.

Έχουμε εστιάσει σε αυτό που λέγεται Δυτική ιστορική Αθήνα. Έχει γίνει τεράστια επένδυση στην ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων η οποία όμως έχει φτάσει μέχρι περίπου τον Βοτανικό. Υπάρχει η ιστορική Αθήνα από τον Βοτανικό μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος με την Ιερά Οδό, την Πειραιώς που δείχνει μια μεγάλη άνθηση με κέντρα πολιτισμού όπως το Κακογιάννης, το Μείζονος Ελληνισμού, το Μουσείο Μπενάκη. Αυτός ο χώρος χρειάζεται μια οραματική παρέμβαση έτσι ώστε το θετικό που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Αθήνα να δημιουργηθεί και στη Δυτική. Υπάρχει ένας ρατσισμός απέναντι στη Δυτική Αθήνα και είναι λάθος. Στο παρελθόν, οι δημοτικές αρχές επένδυαν στις πιο πλούσιες γειτονιές διότι πιστεύαν ότι αυτές είναι και οι πιο τουριστικές. Σήμερα, όμως υπάρχει μια ενιαία Αθήνα με ιστορικές αναφορές στο σύνολό της, με πλούτο και φτώχεια σε όλα τα διαμερίσματα, με την ανάγκη να ενοποιηθεί ως γεωγραφικός χώρος. Άρα, το όραμα του Τρίτση θα πρέπει να το πάμε παρακάτω, να το πάμε στη Δυτική Αθήνα να επενδύσουμε στους χώρους αυτούς. Να αναβαθμίσουμε ιστορικές περιοχές όπως τα Σεπόλια και την Ακαδημία Πλάτωνος.

 

https://www.youtube.com/watch?v=JkGR3m9q6xQ&feature=youtu.be