Με μία φράση ο Μητροπολίτης Δωδώνης έβαλε την εκκλησία απέναντι σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει βιαστεί, κάθε οικογένεια που έχει ζήσει το τραύμα του βιασμού και κάθε νοήμων άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο ο βιασμός γίνεται χωρίς τη συναίνεση του θύματος, αλλά και ότι τα τραύματα που ακολουθούν είναι πολύ πιο ουσιαστικά από την φυσική βία που ένας βιασμός συνεπάγεται. Δεν τους πρόσβαλε μόνο. Τους πόνεσε, τους τσαλάκωσε. Είναι πρόβλημα αυτό; Τεράστιο και επιλήψιμο.

Η εκκλησία έχει τον δικό της ρόλο μέσα στην κοινωνία και αν είναι απόφασή της να αγκαλιάζει μόνο όσους θέλουν να ζουν στον 19ο αιώνα αυτό είναι δικαίωμά της. Όμως, για πολλούς ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους, η Ελληνική πολιτεία έχει επιλέξει να δώσει έναν παραπάνω λόγο και ρόλο στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία. Έναν ρόλο εθνικό. Έχουμε συνδέσει την παιδεία με τη θρησκεία και τη θρησκεία με την εκκλησία. Η εκκλησία της κάθε ενορίας παραμένει από τους λίγους οργανωμένους και ενεργούς φορείς επιρροής στα χωριά και τις γειτονιές μας με την οικονομική στήριξη του κράτους.

Αυτή η επιλογή έρχεται με ευθύνες για την εκκλησία, τον λόγο της και τον λόγο κάθε ιερωμένου της. Βασικός κανόνας, ότι ο λόγος αυτός δεν μπορεί να τραυματίζει ή να σκοτώνει. Μετά την εμπειρία του κορονοϊού, στην οποία η εκκλησία αντέδρασε εγκληματικά αργά απέναντι στους ιερείς της που παραπληροφορούσαν πιστούς οδηγώντας τους σε φρικτό θάνατο, θα έπρεπε να δημιουργηθούν μηχανισμοί εντός της εκκλησίας που να απομακρύνουν ανθρώπους που βαδίζουν τόσο αντίθετα σε βασικές αρχές και αξίες της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας. Αλλιώς θα πρέπει να τους δημιουργήσουμε εκτός εκκλησίας.

Ο βιασμός δεν είναι μόνο παράνομος στην ελληνική νομοθεσία. Είναι μια πράξη που απορρίπτει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία διότι αντιλαμβάνεται πολύ καλά τα διαχρονικά τραύματα, φυσικά και μη, ατομικά και κοινωνικά, στα οποία οδηγεί ένας βιασμός. Τώρα είναι η ώρα να αντιληφθεί και η εκκλησία ότι λόγος σαν αυτόν του Μητροπολίτη, ένας λόγος που τραυματίζει και σκοτώνει, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτός με την υποστήριξη του Ελληνικού κράτους και ότι ο Μητροπολίτης Δωδώνης πρέπει ή να ζητήσει συγγνώμη ή να απομακρυνθεί.