-Το γεγονός πως δυο κόμματα συμφωνούν σε σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της υπόθεσης Κασιδιάρη, δε σημαίνει πως την επόμενη μέρα θα συνεργαστούν. Στα μεγάλα ζητήματα Δημοκρατίας, απαιτείται συναίνεση και υποστήριξη. Είμαστε υπέρ μιας συνεργασίας που είναι ενάντια στον φασισμό και σε οποιοδήποτε τέτοιου είδους μόρφωμα. Πρόκειται για τη στάση που κρατά το κάθε κόμμα ξεχωριστά και έτσι πρέπει να αξιολογηθεί.

-Άλλη δύναμη έχεις, ως καταλύτης, με ποσοστό 8%, άλλη με 12% και άλλη με 15%. Το θέμα είναι να εντοπίσουμε στα κοινά προγραμματικά σημεία των κομμάτων τι μετράει πραγματικά. Χρειάζεται άμεση αλλαγή η διοίκηση του κράτους, χρειάζεται να μεταφερθούν εξουσίες γρήγορα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι θα καταφέρουμε την ουσιαστική και δίκαιη μοιρασιά του πλούτου στη χώρα.
Το επιτελικό κράτος απέτυχε διοικητικά και απόδειξη αποτελεί το σκάνδαλο της ΕΥΠ και το δυστύχημα στα Τέμπη. Απέτυχε οικονομικά, υπό την έννοια ότι η συγκεντρωτική εξουσία συγκεντρώνει και τον πλούτο και αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία αυτήν τη στιγμή. Η απλή αναλογική θέλει και άλλου είδους Πρωθυπουργό. Δε θέλει Πρωθυπουργό ο οποίος θα λέει «κέρδισα εγώ, τα θέλω όλα δικά μου», αλλά θέλει έναν Πρωθυπουργό σύνθεσης. Ο κ. Μητσοτάκης απομόνωσε τη Νέα Δημοκρατία, διότι με τις υποκλοπές ουσιαστικά δε θα ξέρουμε, αν μία συνεργασία είναι προϊόν πολιτικής σύγκλισης ή εκβιασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο αν και θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό, προσπαθεί να χειραγωγήσει τους θεσμούς και τους φορείς. Άρα, έχουμε ένα πρακτικό πρόβλημα ως προς την εμπιστοσύνη που μπορούμε να χτίσουμε για την επόμενη μέρα.

-Από το debate αναμένουμε μία ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τα ζητήματα της επόμενης μέρας, για το πορτοφόλι, για το νοικοκυριό, για την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και τα μεγαλύτερα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του, όπως είναι τα θέματα της ενέργειας. Αν, όμως, έχουμε ένα debate μονολόγων που ο καθένας έρχεται να πει τι θα κάνει την επόμενη μέρα, δε νομίζω ότι θα γίνει κανείς σοφότερος. Λοιπόν, ας μείνουμε στην πολιτική ουσία των πραγμάτων και ας υπάρξει μία αντιπαράθεση μεταξύ των αρχηγών, έτσι ώστε να μπορεί να φανεί η ουσία της διαφοράς και όχι μόνο η εικόνα.

-Οι νέοι αυτήν τη στιγμή ζητούν να μιλήσουμε πολιτικά. Να μιλήσουμε για τα θέματα που τους αφορούν. Όταν μας βλέπουν να τσακωνόμαστε για την επόμενη μέρα, για το ποιος θα συνεργαστεί με ποιον, για το τι θα γίνει με το κόμμα Κασιδιάρη, σου λέει «σημαντικά ζητήματα δεν λέω, αλλά δε μιλάτε σε ‘μένα». Ελάτε να μιλήσουμε για αυτά τα οποία μπορεί να γίνει η Ελλάδα αύριο και γι’ αυτό η χθεσινή μου ομιλία ήταν όλη βασισμένη όλη σε αυτό. Στο τι μπορούμε να κάνουμε αύριο, ώστε να αφήσουμε μια Ελλάδα καλύτερη στα παιδιά μας.
Όλο και περισσότεροι νέοι πηγαίνουν στο εξωτερικό αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Θέλουμε μία χώρα που να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες στη Δημοκρατία, να συμμετέχουν στην οικονομία. Όμως, για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να σπάσουμε το απόστημα του κεντρικού συστήματος, να μοιραστεί ο πλούτος στη βάση, για να μπορεί να δει ο άλλος ότι, αργά ή γρήγορα, οι ευκαιρίες θα έρθουν για κάθε νέα και νέο. Σήμερα αντίθετα, έχουμε ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο οι νέοι νιώθουν ότι, αν δεν ξυπνήσει ο Πρωθυπουργός και πει ότι «εσύ θα πάρεις εξουσία ή εσύ θα πάρεις πλούτο», δε θα αλλάξει κάτι για αυτούς. Οπότε απογοητευμένοι, φεύγουν.
Οι νέες και οι νέοι δεν μπορεί να νιώθουν ότι μία ξένη χώρα τους συμπεριφέρεται καλύτερα απ’ ότι η ίδια τους η πατρίδα. Είναι η ώρα να φτιάξουμε όσα πρέπει, ώστε να τους κρατήσουμε εδώ. Τα παιδιά αυτά θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, κοντά στις οικογένειές τους και να δημιουργήσουν τη ζωή τους στη χώρα. Πρέπει να κάνουμε τη ζωή αυτών των παιδιών καλύτερη, ευκολότερη, για να νιώσουν και εκείνοι ότι η Ελλάδα και η πατρίδα τους εκτιμά και τους δίνει την ευκαιρία για ένα μέλλον.
Το μέσο που δημιουργεί την επαφή με τους νέους, είναι η πολιτική σου πρόταση. Ωραίο είναι το TikTok αλλά αυτό το οποίο μετράει πραγματικά, είναι για τι θα μιλήσεις. Θα μιλήσεις για τον καφέ; Θα μιλήσεις για ένα θέμα που δεν τους αφορά ή θα μιλήσεις για τα θέματα τα οποία η γλώσσα είναι πειστική; Στο TikTok δεν μπορείς να χτίσεις σε μερικά δευτερόλεπτα, αυτό που δεν έκανες χρόνια τώρα με την πολιτική σου πρόταση. Πρόκειται για ένα μέσο στο οποίο μόνο συνθήματα μπορείς να περάσεις, αλλά τουλάχιστον ας είναι αυτά τα συνθήματα συνεπή με αυτά που λες τόσα χρόνια.

Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή στο «One Channel», στη δημοσιογράφο Ματίνα Βεντούρα:

https://youtu.be/6373POTrPjg