– Αυτό που θεωρώ σημαντικό για την Αθήνα και μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι ότι πρέπει να κάνουμε μια μετατόπιση της σκέψης μας, από το Δήμο της Αθήνας στο Δήμο των Αθηναίων. Όσο κοιτάμε ένα Δήμο ως προς τις αρμοδιότητες, εκεί τα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας Δήμαρχος είναι λίγα. Σημαντικά, αλλά λίγα. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με την έννοια του Δήμου των Αθηναίων. Η μετατόπιση αυτή της σκέψης μας προσδίδει στο Δήμο κάτι διαφορετικό. Προσδίδει ένα σκοπό. Και ο σκοπός αυτός είναι να είσαι συνέχεια στο πλευρό του πολίτη, στον πλευρό του δημότη σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Και ακόμα και όταν δεν έχεις αρμοδιότητα να βρεις τρόπους να είσαι στο πλευρό του για να μην αντιμετωπίζει μόνος αυτό το τρελό χάος που βλέπει κανείς μέσα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

– Η οποιαδήποτε υποστήριξη θα με ενδιέφερε εφόσον είναι βασισμένη πάνω σε ένα πρόγραμμα το οποίο και εκείνοι να πιστεύουν. Το να στηρίζουμε έναν υποψήφιο γιατί πιστεύουμε ότι έχει τις άλφα ή τις βήτα δυνατότητες και μετά την επόμενη μέρα να σου λένε «ναι, αλλά αυτά τα οποία πιστεύεις εσύ πρέπει να τα κάνεις γαργάρα για να σε στηρίξουμε», αυτό δεν “παίζει” στην δική μου την περίπτωση και δεν πρόκειται να κάνω τέτοιου είδους συμβιβασμούς.

– Πιστεύω ότι όλες οι αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες πρέπει να ξεκινούν έτσι. Τώρα, στην πορεία το να μαζέψουν στήριξη από κόμματα, από άλλες συλλογικότητες, από ανθρώπους οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε ομάδες και θέλουν να στηρίξουν, αυτό είναι βεβαίως πάρα πολύ επιθυμητό, εφόσον οι άνθρωποι αυτοί συμφωνούν με το πρόγραμμά σου και με τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει να δουλέψεις. Αλλά θεωρώ ότι η εποχή που τα κόμματα επέλεγαν τους υποψηφίους έχει περάσει. Η απλή αναλογική φέρνει μια νέα πραγματικότητα, θα έχουμε αρκετές υποψηφιότητες οι οποίες δεν είναι αναγκαστικά σήμερα προσαρτημένες σε ένα κόμμα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε μια άλλη σχέση της Αυτοδιοίκησης με τον πολίτη.

– Το δύσκολο είναι να πείσεις τους πολίτες ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά. Να τους πείσεις να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχω εγώ μπροστά μου τους επόμενους 7 μήνες. Η απαξίωση της πολιτικής είναι τέτοια πια που ο πολίτης πολύ δύσκολα θα έρθει και θα σου πει «άντε να σου δώσω και εσένα μια ευκαιρία». Το καταλαβαίνω αυτό απολύτως. Αν όμως τον πείσεις ότι εδώ φτιάχνουμε κάτι το οποίο θα σχηματιστεί όχι από την καθοδήγηση που θα δώσει ένας άνθρωπος, αλλά από κάτι που θα χτίσουμε μαζί και από “κάτω προς τα πάνω”, τότε πιστεύω ότι θα κάνουμε πολύ μεγάλο καλό στην πολιτική γιατί θα την επανασυνδέσουμε με τον πολίτη.

– Μετά από 25 χρόνια εξαιρετικά κακής διαχείρισης του Δήμου της Αθήνας από διάφορους δημάρχους τους οποίους όλοι γνωρίζουμε, βρέθηκε ο κ. Καμίνης χωρίς ταμείο και με τη μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα και την πόλη. Και αναγκάστηκε να διαχειριστεί αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι σε πολλά από αυτά τα θέματα ο κ. Καμίνης έκανε έργο και πιστεύω ότι σήμερα είναι μια μέρα να δούμε το δήμο αλλιώς. Να δούμε άλλες λειτουργίες του δήμου, άλλες προτεραιότητες και να πάμε πάλι πιο κοντά στους πολίτες για να αναδείξουμε όχι τόσο τα προβλήματα, γιατί τα προβλήματα έχουν καταγραφεί ξανά και ξανά. Να καταγράψουμε και να εφαρμόσουμε τις λύσεις που έρχονται από τους ίδιους τους πολίτες.

 

https://www.youtube.com/watch?v=BgKRPtDY7uY&feature=youtu.be