– Όταν οι άνθρωποι που συναντάμε, μιλούν για καθαριότητα, μιλούν για την κατάσταση στους τοίχους, μιλούν για την κατάσταση στους δρόμους. Δεν είναι μόνο το να μαζέψεις τα σκουπίδια, είναι πώς διασφαλίζεις ότι μια γειτονιά είναι υγιής. Και όλα αυτά τα δύσκολα θέματα πρέπει να λυθούν με τη συμμετοχή της γειτονιάς.

– Σε μια εποχή απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι πάρα πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα και πώς θα δημιουργήσουμε συνέργειες όχι μόνο δυο παρατάξεις, αλλά γενικά μέσα στο δήμο με πόσους ανθρώπους μπορείς να συνεργαστείς για να λύσεις συγκεκριμένα προβλήματα. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι μια φάση που μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ καταστροφική σε περίπτωση που συνεχίσουν οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται με τις κοκορομαχίες που κάνανε παλιά, ενώ πάρα πολύ δημιουργική εάν αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε διότι μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φέρουμε την πολιτική πολύ πιο κοντά στον πολίτη. Σήμερα η πολιτική είναι εντελώς αποκομμένη και με μια διάθεση συνεργασίας σοβαρή θα μπορούσε να φέρει τον πολίτη κοντά και να τον κάνει συμμέτοχο σε αυτή την προσπάθεια.

– Είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψουμε πάλι στην ιδέα ότι αυτός δεν είναι ένας δήμος που απλώς διαχειρίζεται μια γραφειοκρατία. Είναι ένας δήμος ο οποίος είναι των πολιτών του, είναι ο Δήμος των Αθηναίων και όχι ο Δήμος της Αθήνας. Kαι ότι για να κάνεις παρεμβάσεις που κάνουν πραγματικά διαφορά στη ζωή του πολίτη, πρέπει να είσαι έτοιμος να συνεργαστείς για να μπεις και σε θέματα που δεν είναι καν αρμοδιότητα του δήμου. Γιατί ο πολίτης βλέπει στο δήμο πολύ περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει και δεν μπορεί να του λες συνέχεια ότι αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Μια συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα κόμματα βοηθά ώστε να διεισδύσει επιτέλους ο Δήμος στα άβατα των αρμοδιοτήτων.

– Εάν παρατηρήσετε ποιοι ήταν οι πιο πετυχημένοι δήμαρχοι, και είναι κάτι το οποίο το βλέπω σαν πρότυπο, είναι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα αυτό είναι του δημότη και δεν το σπρώχνουν μακριά σε άλλες υπηρεσίες. Θα σας θυμίσω, ο μακαρίτης ο Αντώνης Τρίτσης ανέβαινε πάνω στο μηχανάκι του και πήγαινε στην πηγή του προβλήματος. Και ακόμα και εάν δεν μπορούσε να το λύσει, το αναδείκνυε επαρκώς, ώστε η πολιτεία να το κάνει. Μπορεί κάτι να μην είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου. Ο Δήμος όμως είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο κινούμαστε όλοι και είναι πολύ λογικό να τα “ρίχνουμε” στο Δήμαρχο.

– Οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων πλέον δεν μπορεί να είναι αφ’ υψηλού. Πρέπει να είσαι έτοιμος να πας πεζοδρόμιο-πεζοδρόμιο, γειτονιά-γειτονιά, να μιλήσεις με τον κόσμο, να τα ακούσεις κιόλας -γιατί κάθε φορά που βγαίνουμε έξω ακούμε και τις αντιρρήσεις των πολιτών- και να έχεις πάρα πολύ υπομονή να καταλάβεις γιατί υπάρχει αυτό το κλίμα, διότι αλλιώς παραμένει η πολιτική απομακρυσμένη και δεν προχωρά τίποτα μπροστά.

– Εάν μιλήσεις με κόσμο, και αυτή είναι ωραία εμπειρία, σου λένε πολύ απλά πράγματα. Δεν γίνεται να σβήνει ένα φως και εκεί αμέσως να μαζεύεται η παρανομία. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η πληροφόρηση αυτή που έχουν οι πολίτες να έρχεται άμεσα στο δήμο, γιατί ο Δήμος έχει χρήματα να φτιάξει τα φώτα. Και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό η οποιαδήποτε επόμενη μέρα στο δήμο να είναι μια μέρα που τα πράγματα τα κοιτάει κανείς “από κάτω προς τα πάνω”, που συνεργάζεται δηλαδή με τους πολίτες και τους κάνει συμμέτοχους. Το να εμπνεύσουμε στους πολίτες μια τέτοια σχέση με το δήμο, θα είναι, νομίζω, ένα πολύ μεγάλο κέρδος για όλους μας.

 

https://www.youtube.com/watch?v=qtJxxslloko&feature=youtu.be