Την  έμφαση που αποδίδει πλέον η Ελλάδα στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων, ειδικά στους τομείς της πράσινης οικονομίας και τουρισμού, μετά μάλιστα από τις επιτυχείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την δημοσιονομική εξυγίανση στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας, πρόβαλλε το οικονομικού ενδιαφέροντος δίκτυο CCTV2 της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης φιλοξενώντας διαδοχικά αποσπάσματα από συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Σαγκάη για τα εγκαίνια της Ελληνικής Εβδομάδας Τουρισμού στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΧΡΟ Σαγκάης.

Η εκπομπή «Παγκόσμιες Οικονομικές Διασυνδέσεις» με κεντρικό παρουσιαστή τον δημοφιλή  δημοσιογράφο RuiChenggang μετέδωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης δηλώσεις του κ. Γερουλάνου για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των προσπαθειών που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση για την ανόρθωση της οικονομίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα εν μέσω της προσπάθειας αυτής, που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, οι οικονομικοί δείκτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά, αλλά πέραν της επιτυχίας του  προγράμματος λιτότητας προέχει η  ανάπτυξη και τούτο αποτελεί προτεραιότητα του έργου της κυβέρνησης, τόνισε ο Έλληνας Υπουργός.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε την προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της «πράσινης οικονομίας», με ειλικρινή και σοβαρό τρόπο, καθώς η χώρα έχει τους κατάλληλους φυσικούς πόρους και περιβάλλον (ηλιακές, αιολικές κ.α.  πηγές ενέργειας) που διευκολύνουν την ανάπτυξη και αξιοποίηση παρόμοιων ενεργειακών πόρων. Η αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια απαιτεί δε, τόνισε, όχι απλώς την αξιοποίηση των πηγών αυτών, αλλά και την ανάπτυξη συναφών τεχνολογιών.

Χθες το πρωί, στην υψηλής τηλεθέασης πρωινή ζώνη του δικτύου CCTV2 (εκπομπή «Πρώτη ώρα» 7-9 πμ) μεταδόθηκαν άλλα αποσπάσματα από την συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού αναφορικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στην κινεζική αγορά. Ιδιαίτερα η νησιωτική Ελλάδα είναι ήδη γνωστή στην Κίνα για τους πολυάριθμους ταξιδιωτικούς της προορισμούς, αλλά η χώρα θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για τη αύξηση του τουριστικού  ρεύματος όπως η απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας και η έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσής της με την Κίνα.

Σήμερα το βράδυ τα κεντρικά δελτία ειδήσεων του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου του Χονγκ Κονγκ Phoenix TV (Fenghuang) θα μεταδώσουν πλάνα από τη  Ελληνική Εβδομάδα Τουρισμού στην Σαγκάη. Το τηλεοπτικό υλικό αναμένεται να μεταδοθεί δορυφορικά και σε άλλα δίκτυα του Phoenix TV σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Επίσης αύριο βράδυ, στην υψηλή ζώνη τηλεθέασης του International Channel Shanghai του Ομίλου ΜΜΕ SMG (εκπομπή «City Beat» 8-9μμ) θα μεταδοθεί συνέντευξη του κ.  Γερουλάνου που δόθηκε αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων της Ελληνικής Εβδομάδας Τουρισμού στην Βιβλιοθήκη της Σαγκάης την περασμένη Παρασκευή.

Επίσης, στον χώρο των έντυπων-διαδικτυακών ΜΜΕ εξακολουθεί να προβάλλεται η Ελληνική Εβδομάδα Τουρισμού, οι θεματικές της ενότητες και οι στοχεύσεις της χώρας μας στην κινεζική τουριστική αγορά. Η ιστοσελίδα του μεγαλύτερου Ομίλου έντυπων ΜΜΕ της Σαγκάης Jiefang Wang προβάλλει φωτορεπορτάζ από την Εβδομάδα Ελληνικού Τουρισμού της Σαγκάης σημειώνοντας τα ευρηματικά μέσα παρουσίασης νησιωτικών προορισμών όπως η τρισδιάστατη «Πύλη Εισόδου στην Ελλάδα». Στις θεματικές αυτές περιλαμβάνονται, τονίζεται στο άρθρο, εκτός από γνωστούς ρομαντικούς προορισμούς του Αιγαίου, και λοιπές ενδιαφέρουσες ενότητες, όπως η ιστορία των ΟΑ και  αναβίωσή τους στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα, καθώς και πτυχές του ελληνικού πολιτισμού όπως η κεραμική τέχνη

Τέλος, άρθρο της δημ/φου Song Bing (η οποία παρέστη στην τελετή εγκαινίων της Ελληνικής Εβδομάδας Τουρισμού στη Σαγκάη) στην σημαντικότερη οικονομική ε/φ της Κίνας Di Yi Caijing (First Finance / China Business News) με τίτλο «Στην ΕΧΡΟ πολλές ξένες χώρες καλούν τη Κίνα να προβεί σε επενδύσεις», σημειώνει την προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στην Κίνα για την αναπτυξιακή τόνωση της  οικονομίας της την επαύριον της οικονομικής κρίσης, γεγονός που αποτυπώνεται στις επισκέψεις της ΥΠΠΟΙΑΝ κας Λούκας Κατσέλη και του ΥΠΠΟΤ κ. Παύλου Γερουλάνου.

Η Ελλάδα προσβλέπει στις κινεζικές επενδύσεις στον χώρο της ναυτιλίας και των υποδομών και φιλοδοξεί να καταστεί κεντρική «πύλη» εισόδου της Κίνας στον ευρωπαϊκό χώρο, προσελκύοντας ταυτόχρονα περισσότερους Κινέζους τουρίστες. Η  αρθογράφος τονίζει παράλληλα το ποσό-ρεκόρ που καταγράφουν φέτος οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό και την θετική απήχηση που μπορεί να έχουν για την διεθνή εικόνα της Κίνας, καθώς η χώρα αυτή εγγράφεται πλέον όχι απλώς ως εξαγωγέας φθηνών και ανταγωνιστικών προϊόντων σε όλες τις ηπείρους αλλά και ως μείζων επενδυτής σε σημαντικούς τομείς της διεθνούς οικονομίας.