– Ούτε τα πολλά πρόσωπα, ούτε οι δημοσκοπήσεις πρέπει να ανησυχούν οποιονδήποτε. Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο που αποτυπώνει μια εικόνα. Στο δικό μας χέρι είναι να πείσουμε τον κόσμο, ότι έχουμε να προσφέρουμε κάτι παραπάνω, από αυτά που έχουν οι άλλοι και αυτή είναι η λογική μιας εκλογικής αναμέτρησης. Από μια εσωκομματική διαδικασία, κάθε κόμμα βγαίνει πιο δυνατό, αν ακουστούν απόψεις που θα διαδοθούν σε κάθε γωνιά της χώρας και αν, παράλληλα, οι άνθρωποι που θα εμπλακούν σε αυτήν τη διαδικασία, παραμείνουν στο κόμμα και το υποστηρίξουν την επόμενη μέρα, στη διεκδίκηση της εξουσίας. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι έχω παλέψει για το ΠΑΣΟΚ όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να το κάνω, για να διευρύνουμε τη δράση μας, μιλώντας σε μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και για να είμαστε η αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην τωρινή Κυβέρνηση.

– Το γεγονός ότι έχω παραμείνει σταθερός τόσα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές του, είναι επειδή ένα κόμμα είναι ένας θεσμός που εκπροσωπεί αξίες. Δεν υπάρχει λόγος αποχώρησης από αυτό, εκτός βέβαια, εάν πάψει να υπηρετεί αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Παρόλες τις συμφωνίες και τις διαφωνίες που προκύπταν κατά καιρούς με τους Προέδρους μας, όλοι προσπαθούσαν να κρατήσουν το αξιακό πλαίσιο ζωντανό. Άλλοι το πέτυχαν και άλλοι όχι, αλλά δεν ξεκίνησε κανείς με σκοπό να το ανατρέψει.

– Φτιάχνω ομάδες από ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι και έχουν καλύτερες δεξιότητες από εμένα σε διάφορους τομείς. Οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, με κυριότερη την καταπολέμηση των τεράστιων ανισοτήτων σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου. Είναι καθήκον μιας ομάδας που πιστεύει στο έργο της. Όλα τα άτομα με τα οποία συνεργάζομαι, έχουν ένα κοινό  χαρακτηριστικό: δεν βλέπουν την εξουσία ως λάφυρο, αλλά ως εργαλείο για την πάταξη αυτών των ανισοτήτων. Έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα.

– Μπήκα σε αυτήν τη διαδικασία, όχι με απώτερο στόχο μόνο την 6η και την 13η Οκτωβρίου, που είναι οι 2 γύροι των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, αλλά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Κοιτάζω μόνο μπροστά, σε αυτό που πρέπει να είναι ο στόχος μας, να κερδίσουμε, δηλαδή, την εμπιστοσύνη των πολιτών για το ότι μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές που υποσχόμαστε. Αυτό απαιτεί να συνθέσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στη διάθεσή μας, αποκλείοντας αυτούς που θέλουν μόνο την εξουσία, γιατί δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα όραμα που θέλει την αποσυγκέντρωσή της, σε θεσμούς που είναι κοντά στον πολίτη. Ο τρόπος να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη, είναι να φέρουμε τις αποφάσεις όσο πιο κοντά του γίνεται.

– Στόχος μου είναι να «ανοίξω» το ΠΑΣΟΚ, που τώρα εμφανίζεται ως ένα κόμμα κλειστό, όπου όλο το εύρος των ικανοτήτων του βρίσκεται σε μια μικρή ομάδα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στον προοδευτικό χώρο και πρέπει να αποκτήσουν φωνή. Υπάρχουν, επίσης, πάρα πολλοί θεσμοί όπου το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σημαντική δύναμη, όπως είναι τα Επιμελητήρια, οι Συνεταιρισμοί, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, οι Συνδικαλιστικοί Φορείς. Η αξιοποίησή τους μπορεί να προτάξει τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ προς την κοινωνία και την επανασύνδεσή του με αυτήν.

– Η συνεργασία των κομμάτων είναι μια επόμενη φάση, την οποία μπορούμε να συζητήσουμε μόνο εφόσον ανασυγκροτηθούμε και διαδώσουμε στην κοινωνία το όραμά μας για την επόμενη μέρα.

– Η εξέλιξη στην Αγγλία και στη Γαλλία μας δίνει μεγάλη ελπίδα ότι ο κόσμος αντιστέκεται στις σειρήνες της ακροδεξιάς. Όμως, δεν είναι το ίδιο πράγμα η ακροδεξιά στην Ευρώπη, με τα δεξιά κόμματα στην Ελλάδα, που είναι φωνές διαμαρτυρίας. Είναι άλλο να διαμαρτύρεσαι και άλλο να πιστεύεις ότι πρέπει κάποιος να πληγωθεί, για να βελτιωθεί η δική σου ζωή. Αυτά, δεν αφορούν τον Έλληνα πολίτη. Ως λαός, είμαστε άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουμε σε μια εξέλιξη των πραγμάτων και όταν δεν την βλέπουμε, εκφράζουμε τη δυσφορία μας μέσα από μικρότερα κόμματα. Καθήκον μας ως ΠΑΣΟΚ, είναι να πείσουμε αυτόν τον κόσμο, ότι έχουμε κάτι χρήσιμο να πούμε, διότι με αυτά τα οποία θα κάνουμε, η χώρα την επόμενη μέρα θα είναι πιο δυνατή. Θεωρώ ότι όλοι οι προοδευτικοί πολίτες, όπου και αν βρίσκονται τώρα εκλογικά, μπορούν να μας εμπιστευθούν.

– Είναι σαφώς επικίνδυνη η αποχή, αλλά η ευθύνη πρέπει να αντιστραφεί, καθώς ανήκει σε εμάς, στο πολιτικό σύστημα. Όσο αυτό λειτουργεί για κάποιους και όχι για όλους, ο κόσμος θα του γυρίζει την πλάτη. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει, πρώτα από όλα, να το λάβουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, γιατί μονίμως ήμασταν συνδεδεμένοι με την κοινωνία. Γι’ αυτό και κάνω λόγο για «πατριωτική οικονομία» που επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αγκαλιάζει τη δημιουργική διάθεση κάθε Ελληνίδας και Έλληνα. Είναι μία ατζέντα, πραγματικά συνδεδεμένη με τις ρίζες του ΠΑΣΟΚ.

– Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι δύο εργαλεία προόδου της κοινωνίας, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά και πρέπει να είναι διαθέσιμα, ελεύθερα, στους πολίτες που θέλουν να προοδεύσουν. Επιπρόσθετα, η οικονομία χρειάζεται να απευθύνεται σε όλους. Σήμερα, έχουμε ένα οικονομικό σύστημα που μιλάει σε πολύ λίγους και, σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία, έχει πληγεί από διάφορες συμπεριφορές και ενέργειες της σημερινής Κυβέρνησης, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Η εξουσία πρέπει να λογοδοτεί στον πολίτη. Παλιά λέγαμε «Ο λαός στην εξουσία» σήμερα, πρέπει να κάνουμε πράξη το «Η εξουσία στον λαό».

-Με αφορμή την αναφορά στο όραμα της κας Γεννηματά στον τομέα της υγείας και το φαινόμενο πολλών δωρεών που τελικά δεν αξιοποιούνται, δυστυχώς, όταν κάτι δωρίζεται στο κράτος, πρέπει να προβλέπεται εάν θα γίνει αποδεχτή η δωρεά, εφόσον υπάρχουν οι πόροι για να λειτουργήσει σωστά. Πολύ συχνά, φτιάχνουμε πράγματα τα οποία δεν τα συντηρούμε και αγοράζουμε πράγματα τα οποία δεν έχουμε το προσωπικό να τα χρησιμοποιήσει. Αυτό το λάθος, πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε με όρους λειτουργίας αυτών των συστημάτων, για τα 5-10 χρόνια ζωής που έχουν μπροστά τους. Αλλιώς, πετάμε απλώς τα χρήματα των δωρητών ή του ίδιου του κράτους. Χωρίς προσλήψεις αυτήν τη στιγμή στον χώρο της υγείας και χωρίς δομικές αλλαγές, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε σοβαρό σύστημα υγείας.

-Θέλω να γίνω η δύναμη που χρειάζεται ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα που θέλουν να δημιουργήσουν κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο. Έχουμε απίστευτο ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει να απελευθερώσουμε αυτές τις δυνάμεις, για να αρχίσει η χώρα να στέκεται στα πόδια της σε όλους αυτούς τους τομείς. Μπορώ να το φέρω αυτό, διότι πραγματικά το πιστεύω και μπορώ να δημιουργήσω τις ομάδες που χρειάζονται, για να το κάνουν πράξη.

– Ο πολιτισμός θέλει μια πολύ στενή συνεργασία μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πώς αναπτύσσεται μια πολιτιστική πολιτική σε έναν τόπο, όπως είναι η Κεφαλονιά, έχει να κάνει πολύ με αυτού του είδους τη συνεργασία, διότι, όσο προσπαθεί ο καθένας μόνος του, τελικά δημιουργούνται πράγματα, τα οποία δεν έχουν πολλαπλασιαστική δύναμη. Όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να δημιουργήσουμε πράγματα που θα παράγουν αδιάκοπα. Από το πιο απλό, που είναι μια έκθεση η οποία θα μεταφερθεί σε 5 μέρη, αντί να παραμείνει μόνο σε ένα, μια συναυλία η οποία μπορεί να συνδεθεί με άλλα γεγονότα ή με την τουριστική προβολή της χώρας ή της εν λόγω περιοχής. Όλα αυτά, μπορούν να δώσουν πολλά περισσότερα με πολύ λιγότερα, εάν έχουμε ως προτεραιότητα τη συνεργασία των φορέων μεταξύ τους.

– Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινωνία η οποία θα καλωσορίζει τα παιδιά της, δεν θα τα διώχνει. Θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να παραχθεί πλούτος, αυτός που χρειάζεται για να μείνουμε εδώ και πάλι. Τον πολιτισμικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό πλούτο που χρειάζεται αυτή η χώρα, για να γίνει παράδειγμα μιας κοινωνίας η οποία δίνει αξία στον άνθρωπο.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ionian Galaxy 90,8», της Κεφαλονιάς, στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video