– Σε σχέση με το εάν υπάρχει θέμα ασυμβατότητας με την υποψηφιότητα του κου Δούκα, έχω δεσμευτεί και θα το κρατήσω μέχρι το τέλος, να μιλήσω μόνο για τα θέματα που αφορούν την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Αυτήν τη στιγμή, μιλάμε για την εξαήμερη εργασία, ένα θέμα το οποίο ανοίγει όλες τις πόρτες για να παραβιαστούν οι εργασιακές σχέσεις. Έχουμε μια συνάντηση του κου Μητσοτάκη με τον κο Erdoğan, χωρίς ατζέντα. Θα αναλωθούμε σε διαδικαστικά θέματα τα οποία δεν αφορούν τον πολίτη και το αποτέλεσμα θα είναι να μας γυρίσουν την πλάτη, όπως στο πολιτικό σύστημα, γιατί όσο αυτό ασχολείται με αυτά τα θέματα, τουλάχιστον δημοσίως και όχι εσωτερικά, αυτό κάνει κακό στο κάθε κόμμα. Μέσα στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν όργανα και αυτά θα αποφανθούν για οτιδήποτε. Στόχος μου είναι να εστιάσουμε στα προβλήματα του πολίτη, διότι, μόνο έτσι, θα βγούμε ενωμένοι από τη διαδικασία και θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

– Η Κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο, στο θέμα της ακρίβειας, γιατί δεν αναγνώριζε καν το θέμα των ανατιμήσεων. Έναν χρόνο μετά, άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα, και ταυτόχρονα, δεν αποδέχονταν την ύπαρξη της ελληνικής αισχροκέρδειας. Θεωρούσαν ότι όλα είναι ένα εξωγενές πρόβλημα. Όταν άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα μέτρα, ήταν ήδη πολύ αργά, είχε γίνει η προσβολή στο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού. Η ακρίβεια σπαταλούσε ένα εισόδημα που ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματικό. Μετά τις απανωτές κρίσεις και όταν αποφάσισε να κάνει ελέγχους η Κυβέρνηση, το μόνο που μπορούσε να κάνει, ήταν να συγκρατήσει τη ζημιά που είχε γίνει. Επιμένω στους ελέγχους, γιατί αν παρατηρήσετε, όποια χώρα τους πραγματοποιεί, καθυστερεί την αύξηση και επιταχύνει τη μείωση των τιμών. Δίχως αυτούς, η αύξηση των τιμών προλαβαίνει την επόμενη αύξηση και έτσι σημειώνεται πολύ πιο γρήγορη αύξηση του πληθωρισμού, όπως έγινε στην Ελλάδα. Όταν, εμείς, λέγαμε «ανακουφίστε τα νοικοκυριά με μειώσεις στο ΦΠΑ», η Κυβέρνηση δεν το άκουσε και τι προτίμησε να συλλέξει έμμεσους φόρους και να μοιράσει pass.

-Το “σπάσιμο” των καρτέλ είναι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει εκ των ων ουκ άνευ. To να έχεις μια αγορά ανταγωνιστική, είναι το μόνο πράγμα που θα κρατήσει τις τιμές χαμηλά στις δύσκολες ώρες, αλλά είναι χρονοβόρο. Χρειάζεται μια γερή μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά άμεσα. Όχι εισπράττοντας έμμεσους φόρους, που πάλι τους πληρώνουν τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα.
– Μέρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρέπει να δοθεί στους φορείς που μπορούν να μειώσουν την τιμή της ενέργειας. Δηλαδή, οι Δήμοι, οι Συνεταιρισμοί, τα Επιμελητήρια, που μπορούν να μειώσουν την ενέργεια στα ευάλωτα νοικοκυριά, στους αγρότες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τρεις ομάδες που υπέφεραν από τις μεγάλες αυξήσεις. Έχω κάνει μια πρόταση και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Επίκεινται οι μεγάλες επενδύσεις σε παράκτια αιολικά πάρκα. Μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω πολύ μεγάλων επενδύσεων και να ισοσκελίζονται, σε ένα βαθμό, με επιστροφή των χερσαίων εγκαταστάσεων, εκεί που πραγματικά μπορούν να δώσουν φθηνή ενέργεια, στις τοπικές κοινωνίες και στα ευάλωτα στρώματα.

– Η Ελλάδα κερδίζει όταν είναι γέφυρα και χάνει όταν είναι σύνορο. Αν δείτε τις εποχές που ευδοκιμεί η χώρα, είναι οι εποχές που η εξωτερική μας πολιτική χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες και όχι από μονοδιάστατες στάσεις απέναντι στα προβλήματα. Σήμερα, η Ελλάδα θα μπορούσε να μιλάει και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία και να συμμετέχει ενεργά στο να λειανθεί το έδαφος για οποιαδήποτε συνθήκη. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Δεν μπορούμε να εγκαταλείπουμε συμμάχους μας, ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ιστορικές σχέσεις, όπως είναι οι Παλαιστίνιοι, δημιουργώντας μια μονοδιάστατη πολιτική, απλώς για να διατηρούμε καλή σχέση με την Αμερική. Αυτή είναι η δύναμη της Ελλάδας και το έζησα αυτό στο Υπουργείο Εξωτερικών, όταν την επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη και με Υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, η Ελλάδα έπαιρνε συνέχεια πρωτοβουλίες και συνέχεια έβρισκε ευκαιρίες να παίξει έναν διεθνή ρόλο. Τότε ήμασταν δυνατοί, τώρα έχουμε δώσει όλη μας την προσοχή στο να κάνουμε τους Αμερικανούς ευτυχισμένους. Η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να αλλάξει η Κυβέρνηση αύριο και να βρεθεί η Ελλάδα σε πολύ δεινότερη θέση, από ότι είναι σήμερα.

– Πρώτη δουλειά του επόμενου Προέδρου, είναι να ανοίξει το κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ερείσματα στην κοινωνία, όπου μέσα από φορείς και θεσμούς, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Συνδικαλισμός, οι Συνεταιρισμοί, μπορούμε να επανακτήσουμε τη σχέση μας με τον κόσμο.

– Το να λειτουργήσουν σωστά οι τομείς της πολιτικής που αναδεικνύουν ένα πολιτικό προσωπικό, που έχει προοπτική να κυβερνήσει τη χώρα, μπορεί να γίνει μέσα στον πρώτο μήνα της θητείας ενός νέου Προέδρου. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα στείλει ένα σήμα, ότι είμαστε ένα ανοιχτό ΠΑΣΟΚ που καλωσορίζει την κοινωνία, που θέλει στελέχη να αναδειχθούν μέσα από αυτήν τη διαδικασία και που στο τέλος, στοχεύει στο να πείσει, ότι έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει. Προφανώς, η ηγετική μας ομάδα θα πρέπει να στελεχώνεται από ανθρώπους που έχουν κατάρτιση και είναι προοδευτικοί, με άποψη για τη χώρα, ώστε να συγκροτήσουμε έναν δυνατό πόλο που θα διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας χώρος διαμαρτυρίας, αλλά ένας χώρος εξουσίας. Αυτό προϋποθέτει, όμως, να καλωσορίζει δυνάμεις από όλη την κοινωνία.

– Σε επίπεδο προτάσεων, επειδή ως κόμμα αγκαλιάζουμε ένα πολύ μεγάλο πολιτικό φάσμα, από τις παρυφές της δεξιάς μέχρι και την αριστερά, πάντα έχουμε τη δυνατότητα να συνθέτουμε προτάσεις. Το θέμα είναι αν αυτές θα χτίζουν το όραμα του ΠΑΣΟΚ ή κάτι άλλο. Εγώ, πιστεύω στο όραμα του ΠΑΣΟΚ από την αρχή. Ήταν πολύ ξεκάθαρο, υποστηρίζοντας την απελευθέρωση της Ελληνίδας και του Έλληνα σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Πρέπει να απελευθερωθούμε από όλα αυτά τα πράγματα που μας κρατούν πίσω και να δημιουργήσουμε κοινωνικό, πολιτισμικό ή και οικονομικό πλούτο. Εάν δεν απελευθερώσουμε αυτές τις δυνάμεις, η Ελλάδα πάντα θα σέρνεται.

-Αυτό που έγινε στη Γαλλία, αφορά το πού βρίσκονταν οι γαλλικές προοδευτικές δυνάμεις εκείνη την ώρα, διότι αφήσανε μια ακροδεξιά να συγκροτήσει ένα ισχυρότατο μέτωπο με το οποίο θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές. Δεν έχουμε αυτό στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε από τη μια μεριά μια συντηρητική διακυβέρνηση, η οποία έχει δώσει έμφαση στην ευημερία των λίγων και έχει αγνοήσει τα κοινωνικά προβλήματα. Και από την άλλη, ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, απέχει ή διαμαρτύρεται μέσω των μικρών κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει αυτές τις λύσεις που χρειάζονται, ανοίγοντας πραγματικά τη διάθεση του να ακούσει όποιον θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.

– Εδώ και πολύ καιρό, ο κόσμος νιώθει ότι η πολιτική ασχολείται με τον εαυτό της και όχι με τα προβλήματα των πολιτών. Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, θα επικεντρωθώ μόνο στο να πείσουμε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, ότι αυτό που μας νοιάζει, είναι να πάμε τη χώρα μπροστά και όχι απλώς να αλλάξουμε τις καρέκλες στις οποίες καθόμαστε.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», στην εκπομπή «Kontra News», με τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video