-Τα «επίδικα» των επερχόμενων Ευρωεκλογών, αφορούν την ίδια την εκλογική διαδικασία και το ποιοι άνθρωποι θα πάνε να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά θέματα είναι πολύ ξεκάθαρα πλέον, δηλαδή, αφορούν το αν θα επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι σήμερα ή όχι, καθώς και το αν θα κινηθούμε προς τα εκεί που οραματιστήκαμε παλιότερα, αφού αυτό το όραμα φθείρεται συνεχώς. Πλέον, η Ευρώπη είναι μόνο μια μηχανή που «μαζεύει» και «μοιράζει» χρήματα, με πολύ μικρή κατανόηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία. Είναι μια γραφειοκρατία που μοιάζει απόμακρη, στους περισσότερους από εμάς. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να εκλεγούν στην Ευρωβουλή άνθρωποι που θα αξιοποιήσουν στοιχεία και δεδομένα, όπως τις αναφορές των Ντράγκι και Λέτα, δηλαδή δύο προσπάθειες της Ένωσης, ώστε αυτή να ξαναγίνει μία συμμαχία αλληλέγγυα προς όλα της τα μέλη.

-Οι ομάδες της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη είναι ετερόκλητες, αλλά πάντα συσπειρώνονται γύρω από ανθρώπους οι οποίοι θέτουν οράματα στο τραπέζι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα σε μια Ευρώπη ενωμένη και δυνατή, με κύριο σκοπό να χτιστεί κάτι καλύτερο για τα μέλη της, γι’ αυτό και είμαι πιο αισιόδοξος από ότι πριν από ένα ή ενάμιση χρόνο, που τέτοιες φωνές δεν υπήρχαν.

-Αναφορικά με τη θέση που φαίνεται να λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ στην προσεχή αναμέτρηση, όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων πάντα τονίζουν πως το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται τις τελευταίες δέκα μέρες. Η διαδικασία σε μια εκλογική αναμέτρηση που δεν έχει το ενδιαφέρον μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας, ξεκινάει τώρα και είναι στο χέρι μας να αυξήσουμε αυτό το ενδιαφέρον και να κάνουμε μια σωστή κορύφωση της προσπάθειάς μας μέχρι να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα που γίνεται στην κάλπη.

-Σε σχέση με το τι θα προκύψει την επόμενη μέρα των εκλογών, ως προς τις ζυμώσεις στην κεντροαριστερά, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς που καλούν σε συζήτηση, χωρίς να το εννοούν πραγματικά, θέλοντας απλώς να κάνουν τον αντίπαλό τους να φανεί ο «κακός» που δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν. Τα περισσότερα καλέσματα γίνονται με διάθεση να απομονωθεί ο άλλος και όχι να δημιουργηθεί κάτι ουσιαστικά δυναμικό. Αν θέλουμε να ειπωθεί κάτι σοβαρό, πρέπει να παρουσιάζονται οι θέσεις του κάθε κόμματος και πάνω σε αυτές να γίνεται ένας γόνιμος διάλογος στα σημεία που υπάρχουν διαφωνίες.

-Η πολιτική είναι θέμα αρχών, γι’ αυτό δεν μπορώ να καταλάβω πολιτικούς οι οποίοι άγονται και φέρονται, δίχως ντροπή, ανάλογα κάθε φορά, με το κοινό στο οποίο απευθύνονται και το κανάλι που χρησιμοποιούν. Δεν είμαι αυτής της σχολής.

-Για το αν η Κυβέρνηση είναι πράγματι ένας δυνατός αντίπαλος, να μην παραβλέπεται το γεγονός πως ο κος Μητσοτάκης, ακόμα, χαίρει της αίσθησης αποτελεσματικότητας που έδωσε τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του. Τότε, το αφήγημα ήταν ότι «είμαστε οι καλύτεροι της Ευρώπης», σήμερα, στις τελευταίες εκλογές, έχει αρκεστεί στο «είμαστε καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ». Και ο πήχης πέφτει συνεχώς.

-Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν στη Δημοκρατία και πηγαίνουν στην κάλπη. Πιστεύω ότι θα είμαστε δεύτεροι, αυτός είναι ο στόχος μας και θα παλέψουμε για αυτόν όλοι μας, με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video