-Το ζήτημα με τους δημοσκόπους, καθώς πρόκειται για είδος πολιτικών αναλυτών, είναι το πόσο σίγουροι είναι ότι αυτά τα στοιχεία τα οποία βρίσκουν σήμερα, θα τα δούμε αύριο στην κάλπη. Το πώς θα διαμορφωθεί η συμμετοχή, είναι πολύ σημαντικό. Παλαιότερα, όλη η συζήτηση γινόταν με την «καρτέλα», ενώ τώρα αυτό δεν συμβαίνει. Τώρα, οι δημοσκόποι έχουν το πρόβλημα ότι θα λάβουν μια απάντηση, η οποία δεν σημαίνει ότι θα φτάσει απαραίτητα στην κάλπη.

– Η αλλαγή στη δυναμική που ασκεί κάθε πολιτικός, έρχεται μόνο από τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Είναι άλλο να μιλάς για το Πόθεν Έσχες σου και άλλο να τοποθετείσαι για την ακρίβεια. Όσο ο κος Μητσοτάκης και ο κος Κασσελάκης ασχολούνται ο ένας με την τσέπη του άλλου, δεν ασχολούνται με την τσέπη του Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, διότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό διακύβευμα που είναι πολύ σημαντικό, αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι το οποίο αφορά την Ελλάδα, το οποίο είναι εξίσου κρίσιμο. Είναι μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία θα τοποθετηθούν σχετικά λίγοι συμπολίτες μας.

-Στο ΠΑΣΟΚ, αυτό που θέλουμε να προτάξουμε, είναι η σημασία που υπάρχει στο να πάνε στην Ευρώπη άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτήν, τώρα που έχει καταντήσει μια απρόσωπη γραφειοκρατία στα μάτια πολλών πολιτών. Ξαφνικά, όμως, έχουμε μια αλλαγή του κλίματος που επικρατεί, με τις αναφορές του Ντράγκι και του Λέτα, που υποστηρίζουν πως χρειαζόμαστε μια Ευρώπη όπως την οραματιστήκαμε. Αυτό χρειάζεται φωνές υποστήριξης. Όσο, λοιπόν, ψηφίζουμε ανθρώπους που πιστεύουν στην Ευρώπη, τόσο καλύτερη Ευρώπη θα αποκτήσουμε.

-Το Πόθεν Έσχες έχει αξία σε σχέση με το προηγούμενο. Η είδηση δεν είναι πόσο πλούσιος είναι ο κάθε Έλληνας πολιτικός, αλλά το πόσο έχει πλουτίσει από την πολιτική, αυτό περιμένει να δει ο πολίτης. Η σύγκριση πρέπει να γίνεται με το επόμενο, όχι με το προηγούμενο.

-Αναφορικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών, η συζήτηση πρέπει να γίνεται πάνω σε πραγματικά νούμερα και όσο πιο ώριμα γίνεται. Το θέμα είναι ότι από εδώ και πέρα, έχουμε μια πορεία μέχρι τις επόμενες εκλογές και αυτή πρέπει να είναι συντεταγμένη, έτσι ώστε να κερδίσουμε τη μάχη. Η ΝΔ έχει μια συμπαγή μάζα, η οποία δεν αμφισβητείται, είναι ένα ποσοστό το οποίο δύσκολα πέφτει. Οποιαδήποτε απάντηση στα μέχρι τώρα προβλεπόμενα ποσοστά, δεν αφορά δύο κόμματα, αφορά την ελληνική κοινωνία. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία θα επέλθει όταν το ΠΑΣΟΚ μπορέσει να μιλήσει σε ευρείες μάζες και να συγκροτήσει συμμαχίες, οι οποίες θα οδηγήσουν τα πράγματα μπροστά. Δεν είναι, όμως, ένα θέμα με το οποίο μπορείς να κάνεις αριθμητική και προβλέψεις.

-Η πολιτική κερδίζει από τις θέσεις, όχι από τα πρόσωπα και αυτό είναι ένα λάθος που γίνεται διαχρονικά. Όταν τα πρόσωπα και οι πολιτικές προτάσεις βαίνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, δεν μπορείς να πείσεις τον ελληνικό λαό.

-Για κάθε έναν που ψηφίζει σήμερα, υπάρχουν δύο που λείπουν. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αφορά ένα πρόσωπο, αλλά τη δυνατότητά μας να πείσουμε ότι με την πρόταση και την ομάδα που έχουμε, μπορούμε να φέρουμε αυτό τον κόσμο στην κάλπη, διότι αυτοί θα σου δώσουν τη δυναμική για να πάρεις αύριο την εξουσία. Εάν βασίζεσαι στον μεσσιανισμό, πιστεύοντας πως έτσι θα κερδηθούν οι εκλογές, τότε προκύπτει μια φόρμουλα που δεν πρόκειται να δουλέψει ποτέ.

Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ONE Channel», στην εκπομπή «ΕΔΩ», με τον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video