Αίτημα κατάθεσης εγγράφων σχετικά με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και του σχεδίου της Κυβέρνησης για διεκδίκηση νέων ευρωπαϊκών πόρων για τις πληγείσες περιοχές, κατέθεσαν όλοι οι Βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που είναι μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ύστερα από τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Α’ Αθήνας, Παύλου Γερουλάνου, προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δεν απάντησε τι εγκαταλείπεται με την πρόταση αναθεώρησης της Κυβέρνησης, ούτε τι γίνεται με τα κονδύλια για πολιτική προστασία που λιμνάζουν αναξιοποίητα, ούτε αν προβλέπονται περισσότεροι πόροι για τη δημόσια υγεία, ούτε αν θα υπάρξει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόσθετη χρηματοδότηση στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις 9 Μαρτίου 2023, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, ενώ έδωσε μια γενικόλογη μόνο απάντηση για το πού ακριβώς θα κατευθυνθούν τα επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια που αιτήθηκε η χώρα μας. Ανέφερε, μόνο, αποσπασματικά στοιχεία από την πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Αυγούστου 2023 για την αναθεώρηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν υφίστανται 2,25 δισ. ευρώ «νέες πιστώσεις» της Ε.Ε. για την καταστροφή στη Θεσσαλία, όπως διατείνονταν αμέσως μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά αποτελούν ανακατεύθυνση ήδη υφιστάμενων πόρων προς την Ελλάδα μετά την καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο.

Με βάση αυτά, ζητήθηκε από τον Υπουργό να καταθέσει το πλήρες κείμενο της πρότασης αναθεώρησης που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Αυγούστου, καθώς και το πλήρες κείμενο της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την διεκδίκηση νέων πόρων από την Ε.Ε. μετά τα πρόσφατα πλήγματα στον εθνικό παραγωγικό ιστό από τις θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα.

Ζητούμε έγγραφα, διαφάνεια και όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς ζήτησε και διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση.