-Με τη διάταξη των δυνάμεων στη Βουλή, ξεκινάμε τη σοβαρή και αιχμηρή αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές και προσωπικές επιθέσεις, με γνώμονα το καλό της χώρας και όχι για μικροκομματικά οφέλη.
Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως, εάν κερδίσει τις πρώτες μέρες της θητείας της Κυβέρνησης, τότε τού δίνεται χώρος, για να κινηθεί τις επόμενες. Το έκανε την προηγούμενη 4ετία και το έκανε με επιτυχία. Για παράδειγμα, η διαχείριση όσων συνέβησαν στον Έβρο ανέδειξαν το πνεύμα της Κυβέρνησής του, το οποίο τον βοήθησε να περάσει μεγάλες κρίσεις όπως ήταν τα Τέμπη και οι υποκλοπές, δίνοντας την εντύπωση μιας αποτελεσματικής Κυβέρνησης, ενώ υπολείπεται αρκετά αυτής. Αντιλαμβάνεται πως ζημιώνεται από όσα έγιναν και θέλει να αποδείξει ότι δεν μένει άπραγος.
Το ερώτημα στο θέμα της υγείας δεν είναι μόνο τα ελικόπτερα, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι «τι θα κάνεις για το ΕΣΥ;». Με την πανδημία, δόθηκε η ευκαιρία για μία ολοκληρωμένη αναδιάταξη του ΕΣΥ, ώστε να είναι περισσότερο στην υπηρεσία του πολίτη σε σχέση με το παρελθόν. Αντ΄ αυτού, ακούμε πως θα χρησιμοποιήσουμε ελικόπτερα, γιατί απέτυχε το ΕΚΑΒ. Σημαντική αλλαγή αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή, διότι χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ το οποίο να εκπληρώνει τις υπηρεσίες του σε όλα τα επίπεδα, ώστε να νιώθει ο κόσμος ασφαλής. Σήμερα, δεν υφίστανται όλα αυτά και τα νοσοκομειακά αποτελούν μόνο μία πτυχή του προβλήματος.

-Υπάρχει μία επικοινωνιακή μάχη που πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ, διότι καλείται να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Αρχικά την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στα ΜΜΕ, η οποία κατά καιρούς έχει επιτευχθεί με πολλά χρήματα και δεύτερον, το είδος της αντιπολίτευσης των άλλων κομμάτων. Η είδηση δεν θα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει σοβαρή και αιχμηρή αντιπολίτευση, αλλά ότι ορισμένα κόμματα διαγωνίζονται για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο, ακόμη και στην ψήφιση του Προέδρου της Βουλής. Όπως ξέρετε, τα ΜΜΕ συνήθως έλκονται προς τις κραυγές και σε συνδυασμό με τον έλεγχό τους από τη ΝΔ, όλοι θα επικεντρώνονται στις κρίσεις και όχι στη σοβαρή αντιπολίτευση.
Από τη μία πλευρά, πρέπει να εκφράσουμε περισσότερο τον κόσμο που πιέζεται οικονομικά και κοινωνικά και από την άλλη να είμαστε η εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση. Είναι δύσκολο έργο αλλά, με συνέπεια, θα πείσουμε τον κόσμο. Υπάρχει μία ακραία αντιμετώπιση των θεμάτων και θα προσπαθήσουν να δείξουν ποιος είναι πιο ακραίος, για να προσελκύσουν κόσμο.

-Τα μεγάλα προβλήματα του τόπου είναι αυτά με τα οποία ασχολείται το ΠΑΣΟΚ. Πάντα είχαμε πιο εποικοδομητικές και ουσιαστικές προτάσεις. Για παράδειγμα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχει άλλο κόμμα το οποίο να έχει μιλήσει, να έχει κάνει πράγματα για αυτήν και να έχει εκλέξει τόσους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, όπως το ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει εποχή, διότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει, πραγματικά, πως η εξουσία πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη. Κανένα κόμμα μέσα στη Βουλή δεν έχει τέτοια σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε. Αυτό είναι που μας διαφοροποιεί και μας φέρνει πιο κοντά στην κοινωνία και έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε στίγμα, με θετικό λόγο, το οποίο να μιλάει στον πολίτη.

-Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ασχοληθεί, όχι μόνο με την εκλογή προέδρου, αλλά και με τη μελλοντική του πορεία, εάν δηλαδή είναι ένα πραγματικά κεντροαριστερό κόμμα -όπως διατείνεται- ή αν είναι ένα επαναστατικό κόμμα μίας χρήσης. Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι. Για να γίνει ένα πραγματικά κεντροαριστερό κόμμα, πρέπει να ανατρέψει όχι μόνο κάποιες από τις ιδεοληψίες του, αλλά και κάποιες από τις πρακτικές του στο παρελθόν.
Όταν μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ενδυναμώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία και να μεταφέρει την εξουσία κοντά στον πολίτη, προσπάθησε να χειραγωγήσει τους θεσμούς της. Με ένα ερμαφρόδιτο σύστημα απλής αναλογικής, που από τη μία πλευρά έκανε ένα δυσλειτουργικό Δημοτικό Συμβούλιο και έναν υπερενισχυμένο Δήμαρχο, ο οποίος εκλέγεται με πάνω από 50% τη δεύτερη Κυριακή, επιχείρησε τη χειραγώγησή της. Αυτού του είδους οι πρακτικές δεν αντιπροσωπεύουν ένα κεντροαριστερό κόμμα.
Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να κωδικοποιηθεί η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε τι έχουμε κάνει και τι πιστεύουμε και αυτά πρέπει να επικοινωνηθούν στην κοινωνία. Πάνω σε αυτές τις τοποθετήσεις, μπορούν να βρεθούν υποψήφιοι οι οποίοι τις υπηρετούν, είτε προέρχονται αμιγώς από το ΠΑΣΟΚ είτε είναι πολυσυλλεκτικά σχήματα σε μικρότερες πόλεις. Έτσι, θα αποδείξουμε και έμπρακτα ότι στηρίζουμε ανθρώπους που πιστεύουν αυτά που υποστηρίζουν, ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα μπορούν να κάνουν πράξη την άποψη του ΠΑΣΟΚ και το όραμά του για τις τοπικές κοινωνίες.
Εμείς, θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει δύναμη, αλλά να λογοδοτεί. Να λογοδοτεί και απέναντι στον πολίτη, αλλά και απέναντι σε ένα κράτος, το οποίο θα ελέγχει αν αυτά που λέει ο Δήμος ότι θα κάνει, τα κάνει. Αν καταφέρουμε και μετατρέψουμε, κατά αυτόν τον τρόπο, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα να είναι περισσότερο ελεγκτές από διεκπεραιωτές, τότε θα έχουμε κάνει ένα καλό για τον τόπο, γιατί ο πολίτης θα ξέρει ποιος είναι υπεύθυνος για τα καλά ή τα κακά που συμβαίνουν.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 99,4», με τον Γιάννη Μαγκριώτη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video