-Υπάρχει μια περιοχή μέσα στην πόλη των Αθηνών με μεγάλη ιστορική σημασία και μεγάλες δυνατότητες, ένα «τρίγωνο» που ξεκινάει από τον Κεραμεικό, φτάνει στον λόφο του Κολωνού και κατεβαίνει μέχρι το Ρουφ, που έχει σαν όριο την Εθνική Οδό, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρκινγκ. Ο τρόπος ανάπτυξης της Αθήνας την κρατά πίσω, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές να νιώθουν πως είναι κάτοικοι μιας άλλης πόλης, ή κάτοικοι β’ κατηγορίας. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της Αθήνας. Να αναπτυχθεί η περιοχή και να αποκτήσει ξανά την ταυτότητά της ως χώρος πολιτισμού και παιδείας.
Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα. Η πόλη είναι δύσκολα προσβάσιμη για ανθρώπους με αναπηρία. Τα πεζοδρόμια είναι ακόμα σε κακή κατάσταση και δίνεται έμφαση πάντα στην τουριστική Αθήνα και λιγότερο στην Αθήνα της γειτονιάς. Πιστεύω ότι εκεί θα έπρεπε να μετατεθεί το βάρος της προσοχής μας.
Ένα επίσης σοβαρό ζήτημα είναι αυτό της εύρεσης κατοικίας στην πόλη. Μιας Αθήνας που οι νέοι, νιώθουν τον παλμό της, θέλουν να ζήσουν σε αυτήν αλλά δεν μπορούν. Πιστεύω πως αυτό θα μπορούσε να λυθεί αν γινόταν μια λελογισμένη και ισορροπημένη ανάπτυξη της περιοχής που ανέφερα, διότι εκεί πραγματικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις καινούργιες τάσεις που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές πόλεις. Να δημιουργήσουμε κοινωνικές κατοικίες, φιλικές προς το περιβάλλον, και να δημιουργηθούν εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης για νέους ανθρώπους και νέα ζευγάρια.

-Από τη μια, έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, όμως αρχίζει να υποστηρίζει ότι θα αξιοποιήσει την πρώτη εντολή. Και από την άλλη, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ευθαρσώς πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, δεν θα συμμετέχει σε οποιονδήποτε σχηματισμό Κυβέρνησης. Άρα δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εμείς. Η έννοια της «Κυβέρνησης Ηττημένων» την οποία ανέφερε ο κ. Τσίπρας, δεν υφίσταται στην απλή αναλογική. Η απλή αναλογική είναι ένα διαφορετικό σύστημα από την ενισχυμένη, διότι ο κερδισμένος δεν τα παίρνει όλα. Όταν λοιπόν δηλώνει ο κ. Τσίπρας ότι «εγώ θέλω να είμαι πρώτο κόμμα», εννοεί πως θέλει να κυβερνά με ενισχυμένη αναλογική, άρα ούτε αυτός πιστεύει στην απλή αναλογική.
Ήδη ο ένας λέει «δεν πιστεύω στο σύστημα που πάτε να ψηφίσετε» και ο άλλος λέει πως «εγώ θα σεβαστώ το σύστημα το οποίο θα πάνε να ψηφίσουν, μόνο εάν είμαι πρώτος». Κανείς δεν δέχεται να κυβερνήσει υπό αυτές τις συνθήκες. Πρέπει να υπάρξει σχηματισμός Κυβέρνησης, αλλά εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε να στηρίξουμε συμπεριφορές που είναι αντίθετες με τις θέσεις μας. Άρα πρώτα έρχονται οι θέσεις μετά τα πρόσωπα. Και αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουμε όλοι όσοι οδεύουμε προς αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Στην απλή αναλογική, οι θέσεις μετράνε και όχι οι καρέκλες. Είναι ένα σύστημα το οποίο απαιτεί συνεργασίες και συνέργειες με ένα επίπεδο ωριμότητας του πολιτικού συστήματος εξαιρετικά υψηλό. Αλλιώς θα πρέπει να πάμε στην ενισχυμένη αναλογική, που ο πρώτος τα παίρνει όλα.

-Ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος παραμένει ανέλεγκτος. Για αυτό και χρειάζεται μια συνεργασία με κύριο άξονα την αλλαγή του, ώστε να υπάρξει σοβαρή λογοδοσία. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει πληγεί από δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι η τραγωδία των Τεμπών και το δεύτερο οι υποκλοπές. Και στις δύο περιπτώσεις η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε την ανέλεγκτη δύναμή της. Στα Τέμπη με τον σταθμάρχη, αλλάζοντας τα κριτήρια ηλικίας που δεν πληρούσε. Και στις υποκλοπές αλλάζοντας τον νόμο για να βάλει υπεύθυνο έναν δικό της άνθρωπο στην ΕΥΠ. Οι ίδιοι που αναλαμβάνουν αυτήν την ανέλεγκτη εξουσία, πάσχουν από τις παθογένειές της. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε, για να τις διορθώσουμε.

-Έστω ότι προκύπτει μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και τεθεί το ζήτημα της αποσυγκέντρωσης της εξουσίας. Πως μπορεί να είναι υπουργός ο κ. Βορίδης, ο οποίος έχει πει ότι δεν πιστεύει στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας, που δεν πιστεύει ότι πρέπει οι Δήμοι να λειτουργούν δημοκρατικά και να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες; Πώς να υπηρετήσει μια ατζέντα που δεν πιστεύει; Στην απλή αναλογική, ακόμα και αν ένα κόμμα πάρει το 30%, έχει το 70% του ελληνικού λαού απέναντι του. Στην ενισχυμένη, αυτό δεν παίζει ρόλο, διότι εξαντλούμε το bonus των εδρών. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η ατζέντα καθορίζει τα πρόσωπα. Και εμείς λέμε πως πρώτα θα συζητήσουμε την ατζέντα και μετά τα πρόσωπα. Οι δύο αρχηγοί των κομμάτων δεν πιστεύουν στην απλή αναλογική. Επομένως ήδη υπάρχει ένα πρόβλημα. Η οποιαδήποτε συνεργασία θέλει και ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων που θα συνεργαστούν. Τι επίπεδο εμπιστοσύνης μπορείς να έχεις όμως με έναν Πρωθυπουργό ο οποίος είτε επέτρεπε είτε ήλεγχε μια μορφή παρακράτους που παρακολουθούσε αντιπάλους του; Αυτό είναι ένα καίριο ζήτημα για εμάς.

-Σήμερα ο τόπος χρειάζεται μια ταχύτατη αποσυγκέντρωση της εξουσίας, με σκοπό κατά την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Και σε επίπεδο διοίκησης και σε επίπεδο οικονομίας, η κοινωνία πάσχει από το συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας το οποίο υπάρχει σήμερα. Πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας παραμένουν αναξιοποίητες εκεί που υπάρχει ανεργία πάνω από 60%, γιατί όλοι εξαρτώνται από μια υπογραφή Υπουργού.
Ακόμα και για να γυριστεί μια ταινία σε μια πλατεία, χρειάζονται υπογραφές τριών Υπουργών. Αυτό είναι καταστροφικό σε μια χώρα η οποία βιάζεται να απορροφήσει κονδύλια, με έναν τρόπο που θα κάνει την κοινωνία πιο δίκαιη, ώστε να έχουν την ευκαιρία περισσότερες Ελληνίδες και περισσότεροι Έλληνες να ενταχθούν στην οικονομία. Χρειάζονται τομές για να διευρυνθεί η παραγωγική βάση, με κυριότερη ευκαιρία την αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Με ένα διαφορετικό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα ενισχυθεί για να μπορεί να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή με τομές κομβικής σημασίας για την επόμενη ημέρα. Θέλουμε να δούμε την εξουσία να είναι όσο πιο δημοκρατική γίνεται, να πηγαίνει όσο πιο κοντά στον πολίτη γίνεται, και αυτό αφορά συλλογικότητες όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια, οι Συνεταιρισμοί. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες, όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τα αστικά κέντρα, σε περιοχές όπως την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην αναδιανομή του πλούτου και στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, για να βεβαιωθούμε ότι ο πλούτος που θα δημιουργηθεί στη χώρα τα επόμενα χρόνια, θα είναι δίκαια μοιρασμένος.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου:

https://www.youtube.com/watch?v=V38stuoKCog