Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι πως σε αυτή τη δεκαετία τα αυταρχικά καπιταλιστικά καθεστώτα θα ξεπεράσουν σε δύναμη τα δημοκρατικά καπιταλιστικά καθεστώτα. Η Ρωσία, η Κίνα, έχουν γίνει παίκτες τους οποίους δεν μπορείς να αγνοήσεις και σε υπερεθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Ο Πούτιν έχει τη δική του ατζέντα την οποία δεν την κρατάει μόνο για τις εμπόλεμες πρακτικές του. Βλέπουμε ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί περιθωριακά κόμματα σε Δημοκρατίες. Υποστηρίζει ανθρώπους οι οποίοι είναι λαϊκιστές. Κοιτάζει να αποσταθεροποιήσει δημοκρατικά καθεστώτα. Δεν είναι αγγελικά πλασμένη η Ρωσία και για αυτό μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση όταν βλέπουμε ότι αιφνιδιάστηκαν στην ΕΕ, αφού εδώ και πολύ καιρό συζητάμε για αυτόν τον ρόλο της Ρωσίας. Το πρόβλημα πιστεύω πως είναι μεγαλύτερο.

Πιστεύω ότι η αντίδραση της Ευρώπης δεν μπορούσε να είναι στη παρούσα συνθήκη διαφορετική. Ο Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά τις κινήσεις του και είχε ήδη «παρατσιγκλίσει» τα συστήματα ώστε να αναμένει να μην αντιδράσουν. Ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά μας μέχρι έναν βαθμό όμως γιατί ακόμα δεν συζητάμε για κοινή αμυντική πολιτική, για κοινή μεταναστευτική πολιτική, για τα άλλα σημαντικά θέματα που πρέπει η Ευρώπη να δει. Αν αυτή η αφύπνιση είναι πάλι μόνο εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα, μπορεί έτσι η ΕΕ να καταλήξει να πυροβολεί τα δικά της πόδια.

Δεν μπορεί να σκεφτόμαστε για λύσεις μόνο κάθε φορά που έχουμε μία κρίση. Ήδη η κρίση των Μνημονίων πέρασε χωρίς να μάθει το ελληνικό πολιτικό σύστημα απολύτως τίποτα. Τώρα που ξαναβρισκόμαστε μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο, να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Τι εννοώ; Βεβαίως η επιδοματική πολιτική είναι σημαντική όταν οι τιμές της ενέργειας έχουν φτάσει στον Θεό. Δεν θα λύσει τα προβλήματα του ελληνικού νοικοκυριού. Πόσο θα συνεχίσουμε να δίνουμε την ενέργεια στα χέρια των λίγων; Αντί να ανοίξουμε τις ενεργειακές κοινότητες που εκδημοκρατίζουν την ενέργεια; Αν το είχαμε κάνει όταν πρωτοπέρασαν τα νομοσχέδια αυτά για τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, σήμερα δεν θα ήμασταν εξαρτημένοι μόνο σε συγκεκριμένα συμφέροντα ενέργειας.

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία μιλήσαμε με την Ευαγγελία Μπαλτατζή. Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να απαντώ στις βαθιά πολιτικές ερωτήσεις της, όπως σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ, στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή της «Ναι μεν, Αλλά». Μπορείτε να ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω.