Ν. Χατζηνικολάου: Καλημέρα σας κ. υπουργέ.

 

Π. Γερουλάνος: Καλή σας μέρα. Καλημέρα και σε εσάς κ. Δελατόλα.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας, αν έχετε καταλήξει εκεί στο ΠΑΣΟΚ, γιατί μου δίνετε την εντύπωση το ξέρετε το ανέκδοτο με το σπίτι  του Χότζα; Που το γυρνάει κάθε μέρα  ανάλογα με τις συνθήκες  και η πόρτα είναι μία μπροστά και την άλλη πίσω κ.λπ. Έχετε καταλήξει για την επόμενη μέρα των εκλογών με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε; Αν θα συνεργαστείτε ή όχι με  τη Ν.Δ. ή αν θα δεχθείτε ή όχι  το Σαμαρά  πρωθυπουργό;

 

Π. Γερουλάνος: Κοιτάξτε, γνωρίζετε πολύ καλά  τέτοιες κουβέντες είναι νωρίς να γίνονται πολύ πριν από τις εκλογές και ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του γι  αυτό το πράγμα. Λογικό λοιπόν είναι να υπάρχουν διάφορες απόψεις, διότι κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει ακριβώς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν δεν δούμε τι θα βγάλει η κάλπη, είναι και πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Πάντως όλες οι απόψεις και όλες οι συζητήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχουν σαν δεδομένο ότι θα χάσει. Δεν βλέπω κανένα δηλαδή, όταν τον ρωτούμε για την επόμενη μέρα να μας λέει για τον Βενιζέλο πρωθυπουργό. Όλους τους άλλους τους συζητάτε.

 

Π. Γερουλάνος: Εγώ νομίζω ότι όλα αυτά είναι πολύ νωρίς να τα συζητάει κανείς. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω τουλάχιστον από την εμπειρία που είχα μέχρι τώρα σε εκλογές  είναι ότι το μόνο που μοιάζει σίγουρο αυτή  τη στιγμή  στην κάλπη, είναι ότι η Ν.Δ. έχει φτάσει στα ψηλότερα της ποσοστά και έχει αρχίσει να χάνει έδαφος  αυτή τη στιγμή, το οποίο σημαίνει ότι όλα είναι ανοικτά για την ημέρα των εκλογών.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Ενώ το ΠΑΣΟΚ  κερδίζει  έδαφος  κατά τη γνώμη σας;

 

Π. Γερουλάνος: Δεν λέω αυτό, αλλά βλέπουμε ας πούμε ένα ξεφούσκωμα της ΝΔ που πηγαίνει προς τους αναποφάσιστους το οποίο είναι όπως ξέρετε, το πρώτο βήμα  για να γυρίσει κανείς στο ΠΑΣΟΚ.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Γιατί να γυρίσει  κανείς στο ΠΑΣΟΚ; Αυτό είναι κρίσιμο ερώτημα.

 

Π. Γερουλάνος: Σαφώς.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Δηλαδή, σε ένα κόμμα  το οποίο κατά τη γνώμη των Ελλήνων , έχει τη βασική ευθύνη  για το σημερινό μας κατάντημα. Όποιον ρωτήσεις , οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της MRB , 65% των μελών του ΠΑΣΟΚ , θεωρούν υπεύθυνο τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου  για ότι έγινε. Γιατί να επιστρέψει κανείς στο ΠΑΣΟΚ; Με ποια προσδοκία δηλαδή θα έρθει ο ψηφοφόρος και θα βάλει την ψήφο του σε εσάς;

 

Π. Γερουλάνος: Θα σας πω τι πιστεύω εγώ. Ο θυμός ο οποίος υπάρχει, βεβαίως αντανακλάται πάνω στους ανθρώπους οι οποίοι είχαν τελευταία τα «γκέμια» του κράτους και αυτό είναι πάρα πολύ λογικό. Η πραγματικότητα όμως είναι και τουλάχιστον στις συζητήσεις  που κάνω εγώ, αυτό το οποίο βλέπω είναι δύο μορφές  θυμού. Άλλος θυμώνει για τα μέτρα  τα οποία πάρθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια και το θεωρώ εύλογο, αλλά υπάρχει και πολύς κόσμος που θυμώνει για το ότι φθάσαμε μέχρι  εδώ και οι ευθύνες και σε αυτό αποδίδονται και στο ΠΑΣΟΚ για την ιστορική δηλαδή διαδρομή μιας οικονομικής ανάπτυξης, η οποία φάνηκε πόσο κοντά πόδια είχε. Ο θυμός λοιπόν, έχει διάφορες πτυχές, γεγονός όμως είναι, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κυβέρνησε τελευταίο και άρα εκείνο εισπράττει και τη μεγαλύτερη δυσφορία των πολιτών. Όμως άμα κοιτάξει κανείς το πολιτικό τοπίο  αυτή τη στιγμή, βλέπει το εξής παράδοξο. Ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά την απόρριψη του οικονομικού συστήματος  το οποίο ζήσαμε τα τελευταία  χρόνια, θα περίμενε κανείς  να αναπτύσσονται  δυνάμεις γύρω από τα μεγάλα κόμματα οι οποίες να είναι προοδευτικές και να κοιτάνε το μέλλον έχοντας μία άλλη πρόταση να πουν, το  παράδοξο στην Ελλάδα είναι, ότι οι δυνάμεις οι οποίες γεννιούνται γύρω από  τα δύο μεγάλα κόμματα, αντί να προτείνουν κάτι καινούργιο για το αύριο, αυτό το οποίο προτείνουν είναι μία επιστροφή στο παρελθόν. Το παρελθόν όμως, δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πήγαινε, αυτό το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Λοιπόν, είναι ενδιαφέρον  ότι δεν υπάρχουν νέες δυνάμεις μέσα στην ελληνική κοινωνία πολιτικές οι οποίες να προτείνουν  κάτι για την επόμενη μέρα. Και άρα, παραμένει στα μεγάλα κόμματα να είναι αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και να διοικήσουν τη χώρα με ένα διαφορετικό τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος πιστεύω…

 

Α. Δελατόλας: Γι αυτή την επόμενη μέρα λοιπόν να σας ρωτήσουμε το εξής: Ο κ. Βενιζέλος χθες, καθαρά είπε ότι, εάν δεν υπάρξει μια πλειοψηφία των δύο κομμάτων  50% τουλάχιστον ,δεν είναι εφικτό να σχηματιστεί μία κυβέρνηση. Δεν έχει νομιμοποίηση η πολιτική. Αυτό αν δεν είναι ελιγμός τακτικός προεκλογικός για πίεση στον ψηφοφόρο, δημιουργείται ένα θέμα. Εσείς τι πιστεύετε; Θα πρέπει να τον στηρίξετε μία κυβέρνηση του κ. Σαμαρά όταν τα ποσοστά είναι κάτω του 50%;

 

Π. Γερουλάνος: Καταρχήν δεν θεωρώ δεδομένο, ότι τη μέρα μετά τις εκλογές θα πρέπει να κοιτάμε για μία συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Μπορεί να γίνει και αυτό αν υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι στόχοι και πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί αυτό το οποίο είδαμε και από την κυβέρνηση Παπαδήμου  είναι, ότι όταν είχαμε συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα  χρονοδιαγράμματα προχωρούσε το έργο μπροστά. Όταν δεν υπήρχαν όμως αυτοί οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα, κάναμε πάρα πολλά βήματα πίσω, όπως αυτό το οποίο είδαμε στην παιδεία και στο άνοιγμα των επαγγελμάτων. Άρα χρειάζεται οπωσδήποτε να υπάρχει πάρα πολύ σφικτό  πρόγραμμα σε οποιαδήποτε συμφωνία. Τώρα δεν θα απέρριπτα όμως  μία προσπάθεια για συμφωνία με την αριστερά. Εγώ πιστεύω , ότι αυτή τη στιγμή  πριμοδοτούνται τα μικρά κόμματα…

 

Ν. Χατζηνικολάου: Με ποια αριστερά ;

 

Π. Γερουλάνος: Οποιοδήποτε κόμμα είναι διατεθειμένο να σκεφτεί με τον τρόπο που  θα σας περιγράψω σε ένα λεπτό.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Μα τον τρόπο που θα μου περιγράψετε σε ένα λεπτό, πρέπει να έχετε διαβάσει και τις επιστολές που έχει στείλει ο αρχηγός σας  με υπογραφές στην τρόικα. Δηλαδή θέλω να πω,  εδώ είναι δεδομένο , ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ο λαός το λέει μνημονιακά  κόμματα, εγώ δεν θα το πω έτσι , θα πω έχουν αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα.

 

Π. Γερουλάνος: Αφήστε να σας εξηγήσω ένα λεπτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή  τη στιγμή  τα μικρά κόμματα  της αριστεράς, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς,  έχουν πριμοδοτηθεί  από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είναι θυμωμένοι με τα μέτρα τα οποία χρειάστηκε να παρθούν τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι όμως όλοι αυτοί, άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι πρέπει να καταρρεύσει το ευρώ και να επιστρέψουμε πίσω στη δραχμή. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ξέρουν να σκέφτονται και  ευρωπαϊκά και να βλέπουν τα κέρδη τα οποία θα μπορούσε να αποκομίσει η Ελλάδα  μέσα από μία Ευρώπη η οποία λειτουργεί σωστά. Και το λέω αυτό, διότι έχουμε δει και  αρρυθμίες της Ευρώπης τον τελευταίο καιρό. Αν λοιπόν, γινόταν μία πρόταση από τον κ. Βενιζέλο προς τα κόμματα της αριστεράς  να συνεργαστούμε  στα πράγματα τα οποία μπορούμε  να συνεργαστούμε  εκτός του πλαισίου που θέτει το μνημόνιο και υπήρχε μία άρνηση από τα κόμματα της αριστεράς να συμβάλλουν σε αυτό, πιστεύω ότι θα έχαναν τις δυνάμεις που έχουν κερδίσει αυτή τη στιγμή από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να μένει στο ευρώ και θέλουν να δουν την πρόοδο  μέσα από αυτό το πλαίσιο.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Δεν το κατάλαβα, ειλικρινά σας λέω, δηλαδή πάσχει σοβαρά η σκέψη σας στο γεγονός, ότι τα κόμματα της αριστεράς έχουν δηλώσει όλα, ότι είναι απέναντι στο μνημόνιο και δεν συνεργάζονται. Ακόμη και το κόμμα του Φώτη του Κουβέλη, το οποίο έχει τον πιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έχει δηλώσει με κάθετο τρόπο, ότι αρνείται συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Κύριε Γερουλάνο, να σας πω κάτι; Δεν γίνεται όλα τα κόμματα, τα «μικρομέγαλα» που λέω εγώ πλέον, διότι δεν είστε μεγάλα, είστε μεσαία κόμματα πλέον και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, να μας λένε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν την επόμενη μέρα. Η Ν.Δ. μας μιλάει για αυτοδυναμία, την ώρα  που είναι κάτω από 30%  και εσείς για συνεργασία με την αριστερά που σας έχει γυρίσει την πλάτη.

 

Π. Γερουλάνος: Γιατί  το λέτε αυτό αυτό;

 

Δημοσιογράφος: Σας έχει γυρίσει την πλάτη η αριστερά.

 

Π.Γερουλάνος: …αν τα μικρά κόμματα της αριστεράς εμμείνουν στην αντιμνημονιακή τους στάση, άρα σε μία πολιτική η οποία οδηγεί  με μαθηματική ακρίβεια πίσω στη δραχμή, θα χάσουν τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πάει εκεί και οι οποίοι είναι φιλοευρωπαϊστές.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Πότε; Σε επόμενες εκλογές;

 

Π. Γερουλάνος: Λοιπόν, αυτό το οποίο πιστεύω εγώ δεν λέω ότι θα γίνει μια τέτοια συνεργασία, λέω όμως ότι μια τέτοια συνεργασία δεν πρέπει να απορριφθεί, πριν δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Λοιπόν, εσείς κάνετε σενάρια με βάση τις δημοσκοπήσεις και το σέβομαι αυτό, αλλά όταν μιλάμε πολιτικά, δεν μπορούμε…

 

Α. Δελατόλας: Κύριε υπουργέ κάνουμε σενάρια βάσει των τοποθετήσεων που έχουν κάνει τα κόμματα  της αριστεράς, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτό που εσείς πρεσβεύετε τώρα. Δεν σας θέλουν.

 

Π. Γερουλάνος: Εσείς δηλαδή δεν πιστεύετε ότι από αυτές τις δυνάμεις οι οποίες υπάρχουν μέσα σε αυτά τα μικρά κόμματα, ότι υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που θέλουν να μείνουν μέσα στο ευρώ και που θα απέρριπταν τα κόμματά τους, αν ήταν δογματικά και αντίθετοι απέναντι στο να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, ώστε οι πολιτικές που είναι εκτός μνημονίου  να έχουν ένα πραγματικό χρώμα αριστερό;

 

Α. Δελατόλας: Μακάρι αλλά δεν το βλέπω από τις προθέσεις τους και από τις τοποθετήσεις τους.

 

Π. Γερουλάνος: Μα και εγώ δεν το βλέπω από τις προθέσεις τους. Αυτό που σας λέω όμως είναι, ότι αν εμμείνουν σε αυτή την πολιτική, θα χάσουν τις δυνάμεις που τους έχουν εμπιστευθεί  για αυτές τις εκλογές.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Αυτό όμως, αν συμβεί, θα συμβεί σε επόμενες εκλογές. Το ερώτημα μας είναι, τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Πως θα έχει κυβέρνηση ο τόπος.

 

Π. Γερουλάνος: Η επόμενη μέρα, θα έχει πολύ μικρή σχέση με αυτό το οποίο ζούμε σήμερα και θα στρώσει το έδαφος για οποιεσδήποτε εξελίξεις. Αν ο κ. Σαμαράς εμμείνει σε επαναληπτικές εκλογές, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι αυτό θα τον αποδυναμώσει. Αυτό το οποίο βλέπω εγώ αυτή τη στιγμή, είναι ότι αν εμμείνει  στην πολιτική την οποία εξαγγέλλει από τώρα, ότι θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές  μέχρι να του δώσει ο ελληνικός λαός αυτοδυναμία, μπορώ να σας πω από τη λίγη εμπειρία που έχω τουλάχιστον στα θέματα και των δημοσκοπήσεων, αλλά και των εκλογών, ότι ο κόσμος θα του γυρίσει την πλάτη. Δεν είναι αυτό το οποίο ζητάει ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος ζητάει εκλογές για μια νέα νομιμοποίηση, αλλά ζητάει και να κυβερνηθεί ο τόπος.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστούμε κ. Γερουλάνο. Καλή σας ημέρα

 

Π. Γερουλάνος : Και εγώ σας ευχαριστώ.